Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Ongekende mogelijkheden met gips- en gevelcementplaten
Hier werden akoestische plafondplaten gebruikt met perforaties in een recht patroon.

Ongekende mogelijkheden met gips- en gevelcementplaten

De specialist in droge afbouwmaterialen

Wie denkt dat gipsplaten alleen geschikt zijn voor rechttoe rechtaan oplossingen binnenshuis, heeft het mis. Siniat laat zien dat er veel meer mogelijk is dan je zou denken. Het bedrijf biedt buitenoplossingen, akoestische platen, voegmiddelen en gevelcementplaten. De producten van Siniat worden steeds verder doorontwikkeld en ook dit najaar komen er weer nieuwe materialen op de markt.

Createx akoestische plafondpanelen met vierkante perforaties.

Siniat is onderdeel van Etex Building Performance en ontwikkelt en produceert gipsplaten, vezelcementplaten en voegmiddelen die gebouwen warm, droog, stil en veilig afwerken. Daarbij wordt rekening gehouden met vocht, brandveiligheid, akoestiek en stootvastheid. Twee pijlers staan bij het bedrijf voorop: innovatie en duurzaamheid. “Los van het feit dat we een standaard aanbod hebben, zijn we sterk bezig met onze technische expertise. We hebben onder meer een onderzoekscentrum voor alles met gips in Frankrijk”, vertelt product manager Toon Plompen.

Technische vragen

Een mooi voorbeeld van die innovatieve inslag zijn de vocht- en schimmelwerende gipsplaten. Gips en vocht gaan niet goed samen. Daarom zie je niet vaak dat gipsplaten buiten worden toegepast. Met de Weather Defence gipsplaten kan dit wel. Voor badkamers is de Hydro geschikt en heb je zeer vochtige ruimtes in de woning, dan is er de WAB (wet area board). Architecten krijgen hiermee de vrijheid om alle ruimtes te ontwerpen met vlakke of gebogen oppervlaktes die perfect af te werken zijn. Plompen: “We werken veel samen met architecten voor technisch en esthetisch advies. Daarnaast bieden onze producten diverse mogelijkheden. Zo hebben we Createx akoestische plafondpanelen met vierkante en ronde perforaties, met rechte en willekeurige patronen. We denken graag mee over het ontwerp en de akoestische eisen.”

Voor een strakke afwerking zijn de gipsplaten van Siniat perfect.

Zijn er technische vragen die meer aandacht vergen, dan komen ze bij de technische afdeling terecht, waar Nicolas Huysmans werkt. Hij is Siniat technical expert. “Wij denken mee met aspecten zoals brandwerendheid en akoestische waarden en bieden daarbuiten ondersteuning aan waar nodig”, vertelt hij. “Ook zoeken we uit hoe we ervoor kunnen zorgen dat onze systemen steeds voldoen aan de wetgeving. De focus ligt op modulaire bouw, houtskeletbouw en staalframebouw. Ook de brandwerendheid moet helemaal in orde zijn.”

Doelstellingen richting 2030

Door zich te focussen op modulaire bouw, houdt Siniat direct rekening met het milieu. Een aspect dat veel aandacht krijgt binnen het bedrijf, zegt Plompen. “We hebben doelstellingen opgesteld richting 2030. We hebben bijvoorbeeld het UN Global Compact omarmd door ons aan tien van de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen te committeren. Ook hebben we zelf doelstellingen geschreven, zoals het verlagen van de CO2-voetafdruk van onze producten en het hergebruik van water. Bovendien hebben we zonnepanelen en een WKK. Gips is één van de duurzaamste bouwmaterialen. Het kan 100% hergebruikt worden. Al het gipsafval kunnen we weer gebruiken in de productie. Daarnaast werken we samen met onder andere gipsrecycling Benelux en GipsRec.nl.”

Hoewel de gipsplaten volledig herbruikbaar zijn, is verpakkingsmateriaal dat meestal niet. Siniat streeft wel naar 100% recyclebare verpakkingen en 20% minder verpakkingsmateriaal. Ook bij de andere producten die Siniat in het assortiment heeft, wordt rekening gehouden met hergebruik. Zo komt er begin volgend jaar een compleet nieuw assortiment aan voegmiddelen op de markt waarbij gebruik wordt gemaakt van een grotendeels gerecyclede plastic verpakking. “Daarvoor hebben we een compleet marktonderzoek gedaan. We blijven ons inzetten voor innovaties en duurzaamheid”, aldus Plompen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details