Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Bijzondere trappen met nesten bij Academie Tien

Bijzondere trappen met nesten bij Academie Tien

In Utrecht is de nieuwbouw van Academie Tien helemaal klaar. De middelbare school telt zo’n 1.600 leerlingen, die een inspirerende omgeving kregen waar ze zich lekker thuis kunnen voelen. Het gebouw bestaat uit zogenaamde thuisunits die rondom een centrale ruimte liggen. In totaal zijn er vijf lagen, die met elkaar verbonden zijn door middel van trappen van EeStairs. De trappen zijn prachtig afgewerkt met hout en glazen balustrades. 

In Utrecht is de nieuwbouw van Academie Tien helemaal klaar.

Trappen binnen een schoolgebouw met zoveel leerlingen moeten natuurlijk robuust zijn en lang meegaan. Laat dat maar aan Ee-Stairs over. Zij produceert trappen van hoogwaardige kwaliteit en met uitstekende prestaties. Daarnaast is het van uiterst belang dat de trappen voldoen aan de eisen van de architect. Daarmee werkt EeStairs dan ook nauw samen, waarna het gehele productie- en installatieproces wordt gecontroleerd. De trappen voldoen aan de hoogste internationale kwaliteits- en veiligheidsnormen. In het atrium gaat het om 350.777 meter handrail en 33.906 meter staal voor de trappen, nesten en hekken. 

Werkplekken in balustrades

“Het was een breed werk wat we mochten leveren”, vertelt projectbegeleider Johan Floor. “Bij Academie Tien is het opvallend hoeveel verschillende trappen erin zitten. Alle zijdes en verdiepingen van het gebouw zijn met elkaar verbonden via het centrale atrium. Het is een complex gebouw met veel hoogteverschillen. De nesten zweven boven het atrium, waar ze zijn opgehangen aan hangstaven van 30 millimeter. Daar bevinden zich ook op maat gemaakte balustrades waarin werkplekken zijn verwerkt. De architect had best veel gedetailleerd uitgetekend en die wensen hielden we zoveel mogelijk aan.”

De trappen voldoen aan de hoogste internationale kwaliteits- en veiligheidsnormen.

Grote nauwkeurigheid

Vanwege de hoogteverschillen en complexiteit koos EeStairs ervoor om bepaalde elementen vroeg in het proces te plaatsen, zodat er gebruik gemaakt kon worden van de aanwezige kranen. Zo was er voldoende ruimte om bijvoorbeeld de zwevende trappen te plaatsen. Van tevoren werd alles uitgewerkt in een BIM-model. Aannemer WAM&VanDuren coördineerde dat en is tevens de opdrachtgever van EeStairs. Floor: “De nauwkeurigheid was groot. Alles paste er vanaf tekening in. Dat zorgde er bijvoorbeeld voor dat we één op één aankonden van de aansluitingen van de staalbouwer. Deze manier van werken gaf rust. Daardoor hadden we meer ruimte voor de afwerking.”

Van zwaar staal tot hout

De trappen zijn afgewerkt met eikenhouten treden en veel multiplex. Het gebruikte materiaal is zeer divers voor EeStairs: van zwaar staal tot hout voor de meubels. Floor vindt met name die brede inzet leuk aan dit project. “Ons bedrijf is begonnen als staalbouwer en op een gegeven moment gingen we ook trappen maken. Nu maken we alles wat daarmee verband houdt, zoals de werkplekken in de balustrades. De productieoppervlakte voor hout in de fabriek is inmiddels net zo groot als voor staal. We leveren tegenwoordig het complete pakket.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details