Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Koelinstallaties voor BREEAM ‘Very Good’
Koelmachine en ammoniakafscheider in de machinekamer.

Koelinstallaties voor BREEAM ‘Very Good’

Doeltreffend en energiezuinig

Voor het nieuw te realiseren distributiecentrum zocht AFL Barendrecht naar een specialist voor de koeltechnische installatie voor de op- en overslag, het om- en verpakken van groenten en fruit en het rijpen van exotisch fruit. Dit bracht haar als vanzelf bij Paauw Industrial Refrigeration Solutions.

Condensor en Dry-cooler-opstelling op het bouwkundige dak.

Voor het ontwerp van de industriële koeltechnische installatie voor de op-/overslag van de producten en het rijpen van exotisch fruit bracht Paauw Industrial Refrigeration Solutions in samenwerking met AFL Barendrecht eerst de wensen in kaart. Aan de hand hiervan ontwierp zij de meest optimale en energiezuinige koelinstallatie met een koelvermogen van 1,25 MW. De warmte die de koelinstallatie produceert, wordt gebruikt voor verwarming van de rijpkamers en de vloerverwarming van de vriescellen. Als lid van het bouwteam maakte Paauw Industrial Refrigeration Solutions het ontwerp visueel in BIM. Zo werden alle ontwikkelingen steeds afgestemd met de medebouwteamleden en kon er snel en probleemloos worden gebouwd. 

Natuurlijke koudemiddelen

Paauw Industrial Refrigeration Solutions werkt uitsluitend met de natuurlijke koudemiddelen ammoniak (NH3), CO2 en/of een combinatie hiervan. Eigenaar Marc Paauw licht de ontworpen koelinstallatie toe: “Wij conditioneren de koelcellen met een ammoniak-pompsysteem. Ammoniak heeft een Global Warming Potential van nul. Daarnaast hebben we voor AFL gekozen voor een combinatie van NH3 en CO2. Twee van de zestien koelcellen zijn inzetbaar als vriescellen; dit vriesproces gebeurt op basis van CO2. Het CO2-vriesgedeelte is geïntegreerd in de centrale ammoniak-koelinstallatie.”

Ammoniakafscheider met afvoerpompen.

Vaste uitgangspunten

Werken met natuurlijke koudemiddelen is binnen Paauw Industrial Refrigeration Solutions geen uitzondering, maar regel. “Bij het ontwerp van installaties hanteren we twee belangrijke uitgangspunten”, vertelt Paauw. “Om te beginnen moet de installatie ervoor zorgen dat de producten optimaal worden bewaard. Daarnaast moet dit zo energiezuinig mogelijk gebeuren. Natuurlijk komt dit voor AFL goed uit. De koelinstallatie is in dit soort distributiecentra de grootste energieverbruiker. Wat voor ons telt is de Global Warming Potential van nul. Dat is wat we willen! Daarom hebben we ons hierin gespecialiseerd.” 

Kennis, kunde en ervaring

Een ander staaltje van bevlogenheid laat Paauw Industrial Refrigeration Solutions zien bij de rijpkamers voor exotisch fruit. Kennis, kunde en ervaring vloeien hier in elkaar over. “De rijpkamers worden gevuld met kwalitatief hoogwaardige producten, die de leverancier gecontroleerd en egaal gerijpt wil hebben. Hierin zijn onze mensen ware specialisten. Met onze geavanceerde rijpingsbesturingssoftware kunnen zij de rijping van het product optimaal realiseren. Ook de omvang van het project is bij hen in goede handen. Bij AFL gaat het om een vermogen van 1,25 MW, maar ze hebben al projecten tot 4 MW succesvol opgeleverd.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details