In Amsterdam wordt hard gewerkt aan de realisatie van de nieuwe Universiteitsbibliotheek. Een enorm project, waarbij Climate Control Systems (CCS) uit Amsterdam verantwoordelijk is voor de levering van de meet- en regeltechnische bekabeling. “Dit is een van de grootste renovaties in de omgeving Amsterdam. Dat we daar onderdeel van zijn, is prachtig!”
We gaan in gesprek met twee van de eigenaren van CCS: Jan Korbijn en Martin Koldenhof. Koldenhof is als projectleider meet- en regeltechniek sinds dag één bij het project betrokken. “Opdrachtgever BINX koos ons als partner voor de realisatie van de meet- en regeltechnische bekabeling. We zijn als het ware een verlengstuk van de installateur én onderdeel van het bouwteam. Met z’n allen hebben we meer dan 150 jaar ervaring, dus een project van deze omvang past goed bij ons”, vertelt hij.
Een groot deel van de regeltechnische bekabeling bestaat uit BACnet-bekabeling. Door de keuze van de regelapparatuur is dit een vereiste. Verdere bekabeling bestaat uit het aansluiten van alle meldingen van de luchtgordijnen en pompen in het gebouw. Iedere ruimte heeft een individuele regeling. Korbijn: “Naast de bekabeling door het gebouw zijn we ook verantwoordelijk voor de realisatie van de meet- en regeltechnische bekabeling voor de primaire regelkasten. Deze sturen en regelen de verwarming en ventilatie van het pand.”
“Het is echt een compleet project dat we realiseren, dat brengt ook uitdagingen mee. Bijvoorbeeld de communicatie met de betrokken partijen. Voor de werking van het totale netwerk is goede communicatie essentieel.” Daarnaast is de ingebruikname van het netwerk van het pand een flinke uitdaging. “Elke regelaar wordt namelijk gekoppeld aan het netwerk van de Universiteit van Amsterdam. Dit datanetwerk wordt pas als laatste in bedrijf genomen. Voor ons een extra uitdaging om binnen relatief korte tijd alles goed te laten werken.”
“Het is niet zomaar een woning op de hoek die je renoveert”, zegt Koldenhof lachend. “Door de monumentale status van het pand was het proces een echte puzzel. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar een muur doorbreken. Daarom moet je van tevoren goed nadenken over hoe je de bekabeling dient aan te leggen. Ook moeten we vindingrijk zijn om de beperkingen die het gebouw met zich meebrengt in de uitvoer op te lossen. Zo wordt er bijvoorbeeld een verschuifbaar stoeltje gebruikt om in de lage technische ruimte de bekabeling aan te leggen.”
Waar CCS normaal volledige projecten draait, van technisch advies, levering van regelkasten en software-engineering tot projectengineering en onderhoud, doet ze in dit project alleen de bekabeling. Maar ook daar zijn beide heren erg trots op: “Dit is het grootste project dat opdrachtgever BINX tot nu toe gedaan heeft. Bovendien is het een belangrijk pand voor de Universiteit van Amsterdam. Dat je daar onderdeel van mag zijn, is supergaaf!”