Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Grotere accommodaties op ruime kavel op vakantiepark Ameland
Factor Architecten ontwierp nieuwe accommodaties voor het Roompot vakantiepark Boomhiemke.

Grotere accommodaties op ruime kavel op vakantiepark Ameland

Accommodaties met privacy in een natuurlijke omgeving

Factor Architecten ontwierp acht ruime accommodaties voor Roompot Vakantiepark Boomhiemke aan de rand van de duinen op Ameland. “In het ontwerp namen we ook de landschappelijke inpassing mee.”

Roompot Boomhiemke ligt aan de voet van de Hollumer duinen en pal naast natuurgebied Jan Roepesheide. De afgelopen jaren werden er veel nieuwe accommodaties ontwikkeld op het vakantiepark. Factor Architecten kreeg de opdracht voor de laatste acht, die het park compleet maken. Architect Rick Melchers: “Het was de wens vanuit Roompot en de gemeente om meer kwaliteit toe te voegen aan het park en Roompot wilde graag wat grotere accommodaties. We kozen ervoor om dertien beschikbare kavels te gebruiken voor acht ruime, vrijstaande lodges.” Deze lodges worden door Roompot Real Estate te koop aangeboden aan particulieren, waarna Roompot vervolgens optreedt als verhuurorganisatie.

De houten accommodaties passen mooi in de natuurlijke omgeving.

Vier- en achtpersoonslodges

De kavels variëren in grootte van 250 tot 540 m2. Er zijn drie vierpersoonslodges gerealiseerd en vijf achtpersoonslodges. Factor Architecten ontwerpt vaker accommodaties voor Roompot en is door deze ervaring bekend met de gewenste afmetingen voor bijvoorbeeld slaapkamers en woonkamers. Verder kreeg de architect de vrije hand in het ontwerp, vertelt Melchers. “Daarin namen we ook de landschappelijke inpassing mee. Om toch voor voldoende privacy te zorgen, zijn er wat glooiende taluds aangebracht in het terrein rond de lodges. Die liggen tegen houten beschoeiingen aan, die alleen vanuit de lodge zichtbaar zijn.” Er is overigens niet alleen aan de nieuwe accommodaties gedacht, er is ook een nieuwe ruime speeltuin aan het gebied toegevoegd. 

Inmiddels zijn de nieuwe accommodaties in gebruik genomen.

Geborgenheid op het terras

De lodges zijn gemaakt van houtskeletbouwelementen, net als veel andere accommodaties in dit deel van het park. Ze zijn voorzien van kunststof kozijnen en een stalen frame voor de luifel met houten lamellen. “We hebben bij dit project gezorgd voor veel geborgenheid op het terras bij de accommodaties. Zo lieten we bij de vierpersoonslodges het dak visueel doorlopen met een sparing erin. Zo creëerden we een open terras, dat toch is afgebakend van de omgeving. De wens was om hier uitdrukkelijk geen schuttingen, hagen of hekwerken te gebruiken.” 

De lodges zijn gemaakt van houtskeletbouwelementen, net als veel andere accommodaties in dit deel van het park.

De oppervlakte van de accommodatie varieert van 60 m2 voor de vierpersoonslodges tot 80 m2 bij de achtpersoonslodges. “De achtpersoonslodges hebben een slaapverdieping met twee slaapkamers, maar die heeft onvoldoende hoogte om mee te rekenen met de gebruiksoppervlakte waardoor de eigenlijke oppervlakte van de woning groter is.”

Het laatste puzzelstukje

Melchers ontwerpt vaker recreatiewoningen. “Ik vind het altijd leuk als ik een woning in een park kan inpassen. Zeker in dit project, waarbij deze lodges het laatste puzzelstukje zijn. Daarbij is het natuurlijk mooi als ook de gemeente achter het plan staat en de toegevoegde waarde ervan ziet.” De eerste schetsen van de nieuwe lodges stammen uit 2019. Inmiddels hebben afgelopen zomer de eerste gasten van het vakantiepark in de lodges kunnen verblijven.

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Roompot Projects
  • Architect Factor Architecten
  • Hoofdaannemer Strandbaak

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details