Het Coenecoop College in Waddinxveen was aan vernieuwing toe. Een volledig nieuw onderwijsgebouw moest de thuisbasis worden voor ruim 950 scholieren. Architectenbureau cepezed vertaalde alle onderwijseisen naar een mooie, open leeromgeving. We gaan in gesprek met Paddy Sieuwerts, architect en directeur, en Mathieu de Danschutter, architect en projectleider bij cepezed.
Soms hoef je niet ver te verhuizen voor een verbetering. Op zo’n vijftig meter van het oude schoolgebouw heeft cepezed een nieuw gebouw ontworpen. “Het bestaande gebouw was gedateerd en aan vernieuwing toe”, vertelt De Danschutter. “Het moest worden aangepast aan zowel de huidige energiehuishouding als de actuele vorm van onderwijs.” Het gevolg? Een complete transformatie. “Waar het oude gebouw vrij gesloten was, zijn we in de nieuwbouw gegaan voor veel daglicht en een transparante omgeving.”
Het ontwerpen van een schoolgebouw sluit goed aan op de ontwerpgedachte van cepezed: “Wij willen gebouwen maken waar mensen blij van worden, maar die tegelijkertijd van goede kwaliteit zijn”, zegt Sieuwerts. “Daarom denken wij in bouwdozen. Vooraf gefabriceerde componenten zorgen voor een hogere kwaliteit, maar creëren ook gemakkelijk open en lichte ruimtes.” Het Coenecoop College is ontworpen vanuit het atrium, en het gebouw is daar rondom als bouwdoos opgebouwd. “Het atrium is nu dé ontmoetingsplek van de school”, aldus De Danschutter.
Het bouwen van een school is niet als ieder ander gebouw. “Er is veel in overleg met het Coenecoop College geweest. Wij hebben geprobeerd om alle eisen zo goed mogelijk terug te laten komen in een mooie, duurzame omgeving”, zegt Sieuwerts. “Er zijn open leerpleinen gerealiseerd waaraan de lokalen grenzen. De transparante binnenwanden zorgen ervoor dat er een verbinding is tussen de twee”, vertelt De Danschutter.
Een schoolgebouw ontwerpen is niet nieuw voor cepezed, maar het blijven bijzondere projecten. “Het ontwerpen van een school is altijd heel dynamisch. Je hebt vaak verschillende soorten onderwijs waar het gebouw geschikt voor moet zijn”, zegt Sieuwerts. “Het budget staat in het onderwijs ook vaak onder druk. Met onze manier van bouwen, kunnen we op de juiste kostenposten besparen”, vertelt De Danschutter. “Er zijn veel kleine details die niet direct in het oog springen, maar wel heel mooi zijn. Zo zijn de houten gelamineerde gevelstijlen in de constructie van het atrium volledig zichtbaar. Het mag best gezien worden hoe een gebouw in elkaar steekt. Dat maakt een school wat het is.”
Het Coenecoop College bevindt zich op een vrij krappe locatie. “Hoe maak je een strak gebouw, met strakke kaders van de opdrachtgever en een strak budget, waar je toch ook wat creativiteit in kwijt kunt? Die missie heeft gezorgd voor wat mooie elementen”, zegt Sieuwerts. “Alles is heel multifunctioneel ontworpen. Zo heeft het atrium een trap die ook functioneert als tribune en kan het worden verhuurd voor evenementen in de buurt”, sluit De Danschutter af.