Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
(Te) gekke gevelbouw voor het nieuwe studieparadijs van Amsterdam
De voorgevel met bronskleurige letters die de zin ‘Lees maar, er staat niet wat er staat’ vormen.

(Te) gekke gevelbouw voor het nieuwe studieparadijs van Amsterdam

Vanuit Waalwijk vertrekken de gevelbouwprofessionals van MGB Cladding Systems naar onze hoofdstad. Het doel? De bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van een compleet nieuw uiterlijk voorzien. De specialisten maken van het ontwerp van de architect realiteit, met als eindresultaat een oogverblindend studieparadijs.

‘Complex engineering, simple solutions’. Zo luidt de slogan van MGB Cladding Systems. “Je ziet regelmatig gebouwen waarvan je denkt: ‘hoe krijg je dit in hemelsnaam gebouwd?’”, zegt directeur Peter Verhoofstad. “Zelfs de architecten denken dat soms tijdens het ontwerpproces. Wij maken er een sport van om gebouwen er zo complex mogelijk uit te laten zien, maar achter de schermen zeer simpel te houden.” En ook bij de verbouwing van de universiteitsbibliotheek past MGB Cladding Systems deze filosofie toe.

Het paradepaardje

De gevel van de bibliotheek krijg een complete make-over. De bezoeker wordt verwelkomd door een gevelscherm vol bronskleurige letters die de zin ‘Lees maar, er staat niet wat er staat’ van Martinus Nijhoff in 24 talen vormen. Maar het paradepaardje van MGB komt aan de binnenkant van het gebouw. “De kern van de bibliotheek wordt een boom vanaf de kelder tot aan het dak”, vertelt Verhoofstad.

“Deze boom huisvest een trap en krijgt aftakkingen in de vorm van loopbruggen en werkplekken.” Dit compleet van aluminium gemaakte kunstwerk wordt een echte eyecatcher en straalt het vakmanschap en creativiteit van MGB perfect uit. Daarnaast is het bedrijf verantwoordelijk voor de entree van de vernieuwde fietsenstalling en de overige balustrades en plafonds. Wederom allemaal van duurzaam aluminium.  

Een logistiek hoogstandje

Vanaf het ontwerpproces tot de realisatie is MGB betrokken bij het project. “We maken alle ontwerpen aan de tekentafel in Waalwijk”, vertelt Verhoofstad. “Onze eigen mensen gaan vervolgens naar Amsterdam om deze tekeningen werkelijkheid te maken.” 

Maar onze hoofdstad blijft een uitdaging. “De smalle, drukke straatjes maken het ons niet gemakkelijk. We brengen onze spullen eerst vanuit Waalwijk naar Amsterdam Noord, daarna gaat het met de boot naar een plek zo’n 150 meter van de bouwplaats. Daar staat dan weer een kraan die alles naar de plaats van bestemming brengt. Dus ook logistiek is dit project geen een-tweetje”, zegt Verhoof-stad. Dat maakt dit project volgens hem juist zo leuk: “Wij maken gekke dingen. Dat is wat we doen en het kan ons niet gek genoeg. Dus dit bijzondere en spannende project wordt misschien wel één van onze favorieten.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details