Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Beeldbepalend schoolgebouw in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn
de Architecten Cie. was één van de architecten.

Beeldbepalend schoolgebouw in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn

Indrukwekkend pand met openbaar groen plein

de Architekten Cie. en Wiersema Architecten maakten het ontwerp voor het beeldbepalende schoolgebouw Academie Tien in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Niet alleen aan de leerlingen en docenten werd gedacht, ook de wijk heeft profijt van de nieuwe school. Bovenop de sporthal van olympisch formaat ligt een openbaar groen plein dat als ontmoetingsplaats dient voor zowel de school als de buurtbewoners. Het is een mooi voorbeeld van multifunctioneel ruimtegebruik in de stad.

Ook het inrichtingsontwerp is van de Architecten Cie.

Het integrale ontwerpteam, dat naast de architectenbureaus bestaat uit een constructeur, installatieadviseur, bouwfysisch adviseur, brandveiligheidsadviseur en kostendeskundige, kwam als winnaar uit de bus bij de Europese aanbesteding. Architect Marten de Jong van de Architekten Cie.: “Verschillende afdelingen van de gemeente, scholenkoepel, onderwijsorganisatie en sportorganisatie waren betrokken bij de jurering van het ontwerp. De leerlingen hadden op bepaalde momenten inspraak en er lag al een Programma van Eisen voor zowel de sporthal als de school.”

In het nieuwe gebouw wordt de scholenpopulatie opgedeeld in units van tweehonderd leerlingen. Zo ‘voelt’ de school, die plaats biedt aan 1.600 leerlingen, toch kleinschalig aan. Units voor gemeenschappelijk gebruik, zoals kunst en cultuur, zijn geplaatst op de begane grond. Ruimtes zoals de expositieruimte zijn ook bereikbaar vanaf de straatzijde, zodat hier activiteiten georganiseerd kunnen worden buiten schooltijden. De science-units, waarin onder meer de practicumlokalen zijn ondergebracht, bevinden zich in het hart van het gebouw op de tweede verdieping.

De gevel is bekleed met 360.000 mozaïektegeltjes.

Aandacht voor sport

Naast de sporthal is er ook een losse gymzaal in het schoolgebouw gerealiseerd. “De vakgroep lichamelijke opvoeding bedacht dat wedstrijdhal in te delen moest zijn in drie gymzalen voor ‘gewone’ zaalsporten. In de vierde gymzaal is ruimte voor andere, modernere vormen van bewegen. Denk bijvoorbeeld aan yoga, fitness en vechtsporten. Dat is het voordeel van een grootschalige onderwijslocatie: het maakt veel mogelijk.” Zo is er bijvoorbeeld ook een collegezaal voor studenten van de lerarenopleiding in het gebouw aanwezig. Hier kunnen zij in hun eigen unit ervaring opdoen en les krijgen. Deze collegezaal is ook vanuit de straat bereikbaar, waardoor hij te gebruiken is voor avondlezingen. “Op die manier hecht het gebouw veel meer aan de stad en de omliggende buurt. Het groene plein op het dak van de sporthal is voor iedereen toegankelijk.”

Gevel bekleed met 360.000 tegeltjes

De buitengevel van de nieuwe school bestaat uit een mozaïek van 360.000 tegeltjes. De Jong: “Al deze tegeltjes zijn eerst stuk voor stuk in de tekeningen geplaatst en vervolgens één voor één op het gebouw geplakt. Monnikenwerk. Hiermee voldeden we ook aan de stedenbouwkundige randvoorwaarden: die schreven voor dat het gebouw een hoge grijze plint moest krijgen, met daarboven rood keramisch materiaal. Het mozaïek is in deze kleuren uitgevoerd en heeft toch een opvallend uiterlijk.”

In het interieur werd gekozen voor een rustige materialisering. Alle wanden en balustrades zijn wit, met enkele accenten in donker hout. Daarnaast is per unit een steunkleur uitgevoerd, die niet te nadrukkelijk aanwezig is, maar wel herkenbaar. De architect is trots op het eindresultaat: “Je ziet niet aan het pand dat het een middelbare school is, het zou evengoed een bibliotheek of een overheidsgebouw kunnen zijn. En dat is ook het hoge niveau dat we de leerlingen willen bieden: zij zijn het waard.” 

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Gemeente Utrecht (gebouw) en NUOVO scholengroep (interieur)
  • Architect de Architekten Cie. en Wiersema Architecten
  • Hoofdaannemer WAM&VanDuren Bouwgroep

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details