Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Zestig minuten om over en onder de bewerkte vloeren te vluchten
De onderzijde van de eerste verdieping moet nog brandwerend worden gemaakt.

Zestig minuten om over en onder de bewerkte vloeren te vluchten

Brandwerende vloeren

De brandwerendheid van beton is nogal eens een ondergeschoven kind. Te vaak overheerst het idee dat het beton wel behouden blijft bij brand. Zo niet bij woonzorgcentrum Zorgstroom aan de Ravensteijnweg. Hier krijgt de brandwerendheid de vereiste aandacht.

Om de eerste verdiepingsvloer en het dak van het voormalige schoolgebouw van Scalda brandwerend te maken, schakelde Hilkhuysen het advies en de leveranties in van REPPEL, al bijna een eeuw gespecialiseerd in deze niche in de bouwwereld. Welke maatregelen moeten worden genomen om 7.300 m2 zestig minuten brandwerend te maken?

Brandwerende spuitmortel

Onderzoek wees uit dat de draagkracht van de vloeren uitstekend was, alleen de brandwerende eigenschappen waren onvoldoende. “We hebben toen geadviseerd om aan de onderkant van de vloeren een laag Isolatek Type 300 aan te brengen”, vertelt Willem Jan Spek, technical salesmanager fireproofing bij REPPEL. “Dit is een hoogwaardige gipsgebonden brandwerende spuitmortel op basis van vermiculiet, geschikt voor de utiliteitsbouw. Het materiaal geeft extra bescherming aan de wapening en maakt deze brandbestendig. In geval van brand hebben de bezoekers zestig minuten om over en onder de bewerkte vloeren te vluchten.”

Totaalservice

Behalve deskundig advies kan de klant rekenen op een calculatieberekening, de levering van het juiste materiaal en controle op de correcte toepassing hiervan. Spek: “In het woonzorgcentrum hebben we aan de onderzijde van de dakvloer 102 controlemetingen op basis van laagdikte uitgevoerd. Deze wezen uit dat de brandwerende spuitpleister naar behoren is uitgevoerd. De onderzijde van de eerste verdiepingsvloer wordt nog voorzien van deze brandwerende spuitpleister.”

Zodra de lagen overal aan de vereiste waarden voldoen, ontvangt de eigenaar een rapportage die hij kan overdragen aan de controlerende instanties. Deze weet dan dat het goed zit. Daarbij levert de brandwerende spuitpleister een meerwaarde aan de akoestiek van de onderliggende ruimtes.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details