Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Transformatie van voormalig Paleis van Justitie naar hotel

Transformatie van voormalig Paleis van Justitie naar hotel

Luxehotel met lange historie

Het voormalige Paleis van Justitie in Amsterdam wordt momenteel getransformeerd tot een luxehotel voor Rosewood Hotels & Resorts. Het ontwerp komt van architectenbureau Kentie & Partners. Hierbij is goed gekeken naar de historie van het pand, de architectonische wijzigingen in de loop der jaren en de functie binnen het Amsterdamse centrum.

Het architectenbureau heeft jarenlange ervaring met de restauratie van historische panden en de transformatie naar luxehotel. Het bureau tekende eerder al voor het ontwerp van bekende hotels in Amsterdam zoals Soho House, American Hotel, Grand Hotel Amrath en het net geopende The Hoxton Lloyd. “Als het gaat om het transformeren van een historisch pand naar een hotel, kom je al snel bij ons terecht”, vertelt Ray Kentie van Kentie & Partners. “Bij het ontwerp van dit pand was de bijdrage voor de stad een belangrijk punt voor de gemeente. Het moest een communitybuilding worden met meerdere functies. Ook moest het plaats bieden aan de Indian Community Club. Zij krijgt een eigen ruimte in het gebouw en er komt een groot, Indiaas restaurant in. Op de extra brede kade wordt een terras gerealiseerd.”

Samen met collega-architect Manon Becking begon Kentie met het uitwerken van de schetsen. Wat opvalt aan het ontwerp: het totale vloeroppervlak bedraagt ruim 20.000 m2 en er komen ‘slechts’ 132 kamers in het hotel. Becking: “Er komen veel algemene ruimtes voor evenementen en vergaderingen en een groot wellness- en fitnesscentrum met binnenzwembad. De drie grote binnenplaatsen krijgen straks elk een eigen karakter. Een ervan is overdekt en met een ballroom opgenomen in het ontwerp.”

Keuzes maken

Het gebouw maakte in de loop der jaren vele veranderingen door, geeft Kentie aan. “Sommige ruimtes hadden nog een monumentaal aanzicht, andere waren uitgeleefd en voorzien van verouderde plafonds. Dus aan ons de taak om in overleg met Monumentenzorg keuzes te maken: wat gaan we doen en hoe pakken we dat aan?” Oorspronkelijk werd het pand gebouwd als aalmoezeniersweeshuis in de 17e eeuw. Rond 1825 werd het naar een ontwerp van architect Jan de Greef verbouwd tot Paleis van Justitie. Eind 19e eeuw vond er nog een grootscheepse verbouwing plaats door architect W.C. Metzelaar, van met name het interieur. Aan de twee architecten de taak om te kijken welke elementen behouden of gerestaureerd konden worden. Kentie: “De combinatie was belangrijk. Een groot deel van de structuur van het weeshuis staat nog overeind, maar er was ook al veel weg. De entrees vanuit het midden kwamen van De Greef. We hebben ervoor gezorgd dat het gebouw van vrij introvert naar meer extravert gaat door vier nieuwe entrees te maken vanuit de vleugels. De hoofdentree is teruggebracht naar het ontwerp van De Greef, tot en met de vloer, wand en het plafond aan toe.”

Het pand aan Prinsengrachtzijde.

Energieverbruik

Na een lange periode van overleg met gemeente, monumentenzorg en opdrachtgever en veel schaven aan het ontwerp, kon er in 2020 worden gestart met het strippen en slopen van het pand. Technisch nog best een uitdaging. Er kwamen namelijk op twee niveaus kelders onder de patio’s, waarvoor damwanden in de grond moesten worden getrild. Hiervoor werd tijdelijk een staalconstructie aangebracht. In de kelders komen onder meer dienstruimtes: ideaal om alle technische installaties uit het zicht te kunnen plaatsen. Een mooi voorbeeld is de WKO, die het energieverbruik van het pand laag houdt. Daarnaast is het pand inmiddels goed geïsoleerd, mede door het gebruik van vacuümglas. Kentie: “Dit is dun glas met tussen twee lagen een spouw van een mm die vacuüm wordt gezogen. Hierdoor is de isolatiewaarde gelijk aan die van tripleglas, terwijl het kan worden toegepast in oude ramen. Een hele mooie oplossing en een noviteit voor Amsterdam.”

Corridor.

Doorlopend contact

Medio 2024 wordt het hotel in gebruik genomen. De hoofdaannemer is naar verwachting eind 2023 klaar met de bouwwerkzaamheden. Vervolgens is er nog tijd om het interieur te plaatsen, naar een ontwerp van Piet Boon en Sagrada. De architecten zijn nog steeds dagelijks bezig met het project. Becking: “Er is doorlopend contact met de aannemer. Omdat het een bestaand pand is, komt zij tijdens haar werkzaamheden regelmatig verrassingen tegen die ter plekke opgelost moeten worden. Wij begeleiden daarbij.”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever CTF Amsterdam
  • Projectmanagement C&R Hospitality Services
  • Architect Kentie & Partners
  • Constructeur Van Rossum
  • Hoofdaannemer Slokker Bouwgroep
  • W-installateur Warmtebouw
  • E-installateur SDR Elektotechniek

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?