Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

WTW-units garanderen gezonde binnenlucht in Laan van Spartaan

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | STEBOMA

18 augustus 2021 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

“Door te ventileren, wordt gebruikte lucht naar buiten afgevoerd en komt voldoende verse lucht naar binnen. Dit kan op verschillende manieren. Om een aangenaam binnenklimaat in de 319 woningen van Laan van Spartaan in Amsterdam te garanderen bijvoorbeeld, hebben wij hoge kwaliteit warmteterugwinsystemen (WTW-systemen) geïnstalleerd.”

In opdracht van hoofdaannemer UBA Bouw B.V. heeft STEBOMA zowel de appartementen als grondgebonden woningen, huur en koop, van een warmteterugwinsysteem voorzien.

Of het nu gaat om woningbouw, utiliteitsbouw, gezondheidszorg, winkels, scholen of parkeergarages: STEBOMA heeft alles in huis om projecten vanaf de advies- en ontwerpfase tot en met de oplevering te laten slagen. Dat bewijst de ventilatiespecialist ook in Laan van Spartaan. “In opdracht van hoofdaannemer UBA Bouw B.V. hebben wij zowel de appartementen als grondgebonden woningen, huur en koop, van een warmteterugwinsysteem voorzien”, vertelt Lagerwerf. “Alle units zijn voorzien van kruisblok, die ervoor zorgt dat verse buitenlucht nagenoeg gratis wordt voorverwarmd door de restwarmte uit de afgevoerde binnenlucht. Op basis van de woninginhoud hebben wij de benodigde capaciteit per woning (250 tot 400 m3/h) bepaald.”

In de grondgebonden woningen, zijn de units veelal in de technische ruimte op zolder geïnstalleerd, vertelt hij. “Een WTW-doorvoer in het dak zorgt hier voor de aan- en afvoer van ventilatielucht. In de appartementen daarentegen is een technische kast ingericht, waarbij aanzuiging en afvoer van lucht plaatsvindt via collectieve kanalen (standleidingen). Naast de leefruimtes in de woningen worden ook de bergingen in de parkeergarage door onze systemen afgezogen. In december hebben we de laatste systemen al opgeleverd.” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details