Een project als de nieuwe bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft een unieke uitstraling. Om die uitstraling te behouden, zijn onderhoud en schoonmaak onmisbare elementen. Maar hoe bereik je alle elementen van het indrukwekkende atrium of de kunstgevel op een veilige manier? Salesmanager Jan Kwanten van Eurosafe vertelt.
Eurosafe richt permanente valbeveiliging in voor werken op hoogten en in besloten ruimten. En daaromheen nog zoveel meer. “Wij werken vanuit de filosofie van de Safety Circle®. We beginnen met een Risico Inventarisatie & Evaluatie en werken dat uit in een Plan van Aanpak. Daarna volgen technische specificaties. We installeren én certificeren alles, geven opleidingen en trainingen én keuren en inspecteren jaarlijks.”
Bij de nieuwe bibliotheek van de UvA zorgde Eurosafe voor een veilige werkwijze om de indrukwekkende glazen overkapping van het atrium te onderhouden: van schoonmaak en onderhoud tot inspectie. Op de gevel achter het enorme bronzen kunstwerk plaatste Eurosafe daarom een wasladder. De platte daken van het pand werden voorzien van valbeveiliging. “Wij zorgen voor een veilige infrastructuur om op hoogte te komen en te blijven. In het geval van deze bibliotheek is het dak heel bijzonder vormgegeven”, aldus Kwanten. “Het heeft hellende vlakken en toch willen we dat onderhoud- en servicemedewerkers zich comfortabel en veilig voelen als ze daar moeten werken. Dus hebben we de infrastructuur van onze rails zo aangebracht, dat je een goede looproute en juiste betreding hebt. Dat is soms passen en meten.”
Architecten bedenken de mooiste gevels en atriumdaken, ziet Kwanten. “Prachtig als historie en esthetica bewaard blijven: in zo’n project worden oudbouw en nieuwbouw verenigd. Maar ook bij dit soort iconische objecten blijft bereikbaarheid heel belangrijk.” Een architect wil natuurlijk zoveel mogelijk de architectonische lijnen bewaken. “Daarom hebben we in dit project zo gewerkt dat we de zichtlijnen niet aantasten. Voor het dak hebben we een esthetische oplossing bedacht die praktisch niet te zien is, ook niet van binnenuit. De rail loopt helemaal mee in het profiel.” Een schijngevel maakt glasbewassing makkelijk, geeft Kwanten aan. “Daarachter kun je de wasladder uit het zicht houden, waardoor van buitenaf niks zichtbaar is.”
Eurosafe werkte samen met Buiting Machinebouw en Staalconstructie om zoveel mogelijk van het werk vóór transport naar de locatie samen te voegen. “Voor de bouw hadden we al veel contact, bijvoorbeeld over het atriumdak. Er is een staalconstructie aangebracht door Buiting. Deze constructie is nodig voor de bevestiging van de railsystemen die wij monteren om veilig op de glazen overkapping te kunnen werken.”
Eurosafe komt op locatie op het moment dat de complete staalconstructie en de glaspanelen zijn gemonteerd. “Op locatie is het een kwestie van het in elkaar zetten van ons bouwpakket. Op deze wijze werken we efficiënt met elkaar samen. Om dit voor elkaar te krijgen, is een goede communicatie tussen alle partijen bij een project als dit onmisbaar. Onze engineer had daarom continu contact met samenwerkingspartners. Zo krijg je het beste resultaat! De aanvoer van al het bouwmateriaal is over water. Dat betekent dat Eurosafe alleen met gereedschap op locatie hoeft te komen. Zeker fijn voor een binnenstedelijk project.”