Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woon- en winkelcomplex geeft buurt langverwachte meerwaarde
Onderaan vindt men onder meer een grote supermarkt, maar ook een eetcafé, slager, kapsalon en bloemenwinkel.

Woon- en winkelcomplex geeft buurt langverwachte meerwaarde

Het project Markt van Matena wordt binnenkort opgeleverd. In ongeveer anderhalf jaar realiseerde Batenburg Bouw & Ontwikkeling een woon- en winkelcomplex met veertig huurappartementen en 3.500 m² winkelruimte. De twee woontorens bestaan respectievelijk uit vijf en zes woonlagen met luxueuze drie- en vierkamerappartementen met een oppervlakte tussen de 76 en 106 m². In de gemeenschappelijke plint bevinden zich een horecavoorziening en winkels, waarvan de branches zorgvuldig door de belegger zijn geselecteerd. Bovenop de commerciële plint bevindt zich een parkeerdak van 2.500 m².

Tekst | Johan Debaere   Beeld | Batenburg Bouw & Ontwikkeling

De bewoners van de wijk Baanhoek-West in Papendrecht krijgen hun langverwachte winkelcomplex met de oplevering van het project Markt van Matena. 3.500 m² aan horeca- en winkelvoorzieningen wordt hier gecombineerd met twee woontorens, die respectievelijk 18 en 22 huurappartementen omvatten. Batenburg Bouw & Ontwikkeling stond in voor de realisatie. “We zijn bij dit project betrokken als ontwikkelaar, hoofdaannemer en eindbelegger. Zo bieden we een totaalpakket, waarbij we alles in eigen hand hebben”, vertelt zaakvoerder Erik Batenburg.

“Het originele plan was om de appartementen en winkels door te verkopen, maar finaal hebben we beslist om alles toch zelf te verhuren. De woontorens bieden ruimte aan luxueuze drie- en vierkamer huurappartementen, die we volledig afgewerkt met keuken, badkamer en toilet opleveren. De huurders hoeven enkel nog in te staan voor hun eigen vloer- en wandafwerking en gordijnen. Ook omvat het complex een commerciële plint van 3.500 m². Die oppervlakte werd opgedeeld in 11 units, waarvan de grootste unit voor een supermarkt de helft inneemt, terwijl de andere units telkens tussen de 80 en 300 m² beslaan. Ze worden verhuurd aan verschillende partijen, zoals een eetcafé, slager, kapsalon en bloemenwinkel. Er zijn nog 4 units beschikbaar, maar we willen zelf wel bepalen welk type winkel mogelijk is.”

Speciale aandacht voor akoestiek en sociale veiligheid

Eind 2018 startte de hoofdaannemer met de funderingswerken. De constructie is gefundeerd op in het werk gevormde heipalen (vibropalen), omdat uit de sonderingen bleek dat de zandbodem te grillig was voor prefab heiwerk. De hele bovenconstructie bestaat uit een in het werk gestorte betonnen constructie met breedplaatvloeren. Het winkeldak bestaat uit een stalen draagconstructie met een betonvloersysteem erop voor het parkeerdak. Het Chinees marmer en de aluminium kozijnen van de winkelplint sluiten perfect aan bij het metselwerk in de gevels van de woontorens. “Door de ligging op 100 m afstand van de autoweg A15 waren extra maatregelen op vlak van akoestiek nodig. Zo integreerden we geluidwerend glas in combinatie met akoestisch dempende ventilatieroosters. Diverse gevelopeningen werden uitgerust met extra voorzetglas om zo nog beter geluid te weren”, zegt Batenburg.

“Daarnaast werd veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Zo combineren we de traditionele cv-installatie met HR+ ketels en werd overal hogerendementsbeglazing voorzien. Op het dak van de woontorens werden PV-panelen geïnstalleerd. Tot slot is eveneens aan de sociale veiligheid van de bewoners gedacht. De hoofdentrees van de woontorens zijn zo ingericht dat er geen ongewenste personen naar binnen kunnen en het hang- en sluitwerk voldoet aan het Politiekeurmerk klasse 2. Het parkeerdek zorgt voor veilige parkeerplaatsen voor bewoners.”


Projectinfo

Gepatenteerd vloersysteem voor parkeerdak op winkelcentrum

Voor de constructie van het parkeerdak op het winkelcentrum van Markt van Matena was Zonneveld Ingenieurs op zoek naar een vloersysteem met een laag gewicht en een hoge isolatiewaarde. Ze kwam uit bij Reppel b.v. uit Dordrecht, dat naast een compleet productenpakket voor het brandwerend bekleden van stalen en betonnen constructies ook staalplaatbetonvloeren levert, waaronder het OP-DECK® vloersysteem.

Dit gepatenteerde, geïsoleerde betonvloersysteem is opgebouwd uit een sandwichpaneel, EPS-profielblokken, veld- en detailwapening en beton. Bij de montage van het vloersysteem vormen sandwichpaneel en EPS-profielblokken de bekisting en mal voor de T-ribben betonvloer en na het aanbrengen van het beton nemen ze de thermische en brandwerende isolatiefunctie van het vloersysteem over. Een OP-DECK® vloer heeft een thermische isolatiewaarde vanaf RC 6 m².K/W en is 90 minuten brandwerend (REI). De witte onderzijde kan direct als plafond dienen. “Het OP-DECK® vloersysteem kent een zeer laag scheurrisico en is mede daarom een betrouwbare basis voor parkeerdaken, zoals blijkt uit eerder uitgevoerde projecten als De Gaard (Utrecht), Mediamarkt Den Bosch, de Koninklijke Marechaussee (Rotterdam) en de TU Delft”, licht marketing en sales manager Reginald van Dooremalen toe. “Zo werden we in 2013 ook gevraagd een gepaste oplossing voor het parkeerdek van 2.500 m² op het winkelcentrum van Markt van Matena uit te werken. Op basis van de constructieve vereisten en de wensen van de opdrachtgever werkten we het ontwerp uit en leverden we vorig jaar het OP-DECK® vloersysteem. De montage werd uitgevoerd door Tullingh & Partners.”


Projectinfo

Opvallende kozijnen en schuifpuien voor woon- en winkelproject

In goede samenwerking met Batenburg Bouw & Ontwikkeling leverde Aluverre Gevelbouw alle aluminium kozijnen, draaikiepramen, schuifdeuren en draaideuren voor woon- en winkelcomplex Markt van Matena in Papendrecht.

“De kleur van de kozijnen is niet alledaags, maar sluit perfect aan bij het metselwerk. Bovendien is dit ons eerste grote project met de profielsystemen van Kawneer”, vertelt projectleider Ralph Kooijmans. “Voor de winkelplint hebben we samen met Kawneer een speciaal profiel ontwikkeld dat voldoet aan de gewenste statica voor een hoogte van 3,5 meter.”

Bij Aluverre Gevelbouw, dat al sinds 1985 geveloplossingen in aluminium en glas ontwikkelt en produceert, voelen de medewerkers zich in hun sas als er uitdagingen in een project zitten. Als ze al in een vroeg stadium bij een project worden betrokken, kunnen ze volop meedenken en het volledige traject opvolgen: van de eerste schetsen tot en met de uiteindelijke oplevering en het onderhoud.

“Tijdens de voorbereidingsfase van projecten als deze adviseren we architecten en aannemers over het juiste profiel en glas, de U-waarde, de detaillering, de opbouw en de bouwkundige aansluitingen”, zegt Kooijmans. “Aangezien we de engineering en productie in eigen beheer uitvoeren, kunnen we flexibel en snel schakelen en à-la-minute inspelen op veranderingen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details