Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Wonen met allure

Wonen met allure

Een nieuw icoon voor Zoetermeer. In het centrum, naast winkelcentrum Stadshart en op de hoek van de Luxemburglaan en Europaweg is gestart met de bouw van een woontoren van internationale allure. Gebouw 70LUX wordt 70 meter hoog en telt 23 verdiepingen. Op de begane grond komen commerciële ruimten voor retailers, horeca, zorg en andere kleinbedrijven, terwijl daarboven 134 lichte en comfortabele huurappartementen voor het middenhuursegment worden ingericht. Bovendien komt er een inpandige parkeergarage met 97 parkeerplaatsen, externe bergingen en een stallingsruimte voor fietsen en scooters. 70LUX is het eerste project dat in het kader van de ‘gemeentelijke versnellingsagenda’ wordt gerealiseerd en zal de entree naar het stadshart nieuw elan geven.

70LUX is het hoogste woningbouwproject in het uitgebreide projectportfolio van STATON Bouw.

70LUX is een ontwikkeling van De Maese Woningen, waarvoor bouwbedrijf STATON Bouw vaker projecten uitvoert. “Ook in dit project werden wij al vroegtijdig betrokken, om in een bouwteam met De Maese Woningen, Dal Architecten en ingenieursbureau IOB de ontwikkeling en engineering te verzorgen”, vertelt Kees Hoogendoorn jr., Commercieel verantwoordelijk bij STATON Bouw. “Inmiddels is het project verkocht aan Catella IM Benelux, voor wie wij de complete realisatie van 70LUX verzorgen.”

Een verdieping per week

Op woensdag 7 juni heeft wethouder Jan Iedema van de gemeente Zoetermeer de eerste paal voor 70LUX geslagen. Hiermee werd het startsein gegeven voor het aanbrengen van in totaal 270 boorpalen, vertelt Leonard van Muylwijk, Uitvoerder bij STATON Bouw. “Ook zijn inmiddels de fundatiepoeren gestort, die het gewicht van de woontoren straks overdragen naar de ondergrond.” Bovenop de poeren is de vloer voor de parkeerkelder gestort en monolithisch afgewerkt, waarna de tempelbuizen voor de damwanden verwijderd konden worden. “De onderste vier verdiepingen worden gebouwd in natte beton”, aldus Van Muylwijk. “Hierboven is gekozen voor een prefab opbouw met prefab betonnen wanden, vloeren, trappen en balkons, die vanaf begin 2024 geleverd worden. Voor de montage maken wij gebruik van een torenkraan, waarvan in augustus de kraanpoer is gestort. Onze ambitie is om met deze torenkraan een verdieping per week te realiseren. Zodra we op bouwlaag zes aankomen, starten we op de eerste verdieping met de afbouw. Vanaf dan komt het bouwtreintje echt op stoom.”

Afgelopen zomer is de bouw van 70LUX gestart.

Postzegellocatie in de binnenstad

70LUX is het hoogste woningbouwproject in het uitgebreide projectportfolio van STATON Bouw, vertelt Hoogendoorn. “Dat maakt dit project heel bijzonder, wat tevens geldt voor de locatie. We moeten bouwen op een postzegel­locatie in de binnenstad, waardoor strikte eisen worden gesteld aan planning en logistiek.” Van Muylwijk: “In Waddinxveen is onlangs een hub ingericht, vanaf waar alle bouwmaterialen op afroep naar de bouwlocatie worden gebracht. Ter plaatse worden de materialen direct vanaf de vrachtwagens gelost en op de juiste plekken in het gebouw gezet.” 

Moderne en chique gevel

In navolging van de constructie, is ook voor de gevel van 70LUX gekozen voor prefabricage, vertelt Van Muylwijk. “De woontoren wordt gesloten met houtskeletbouwelementen, waarin de kozijnen, ramen en balkondeuren reeds zijn voorgemonteerd. Hierdoor is het gebouw in mum van tijd wind- en waterdicht. Voor de gevelafwerking is gekozen voor een gemetselde plint met daarboven hsb-wanden met minerale steenstrips, waardoor het geheel een moderne en chique touch krijgt.”

Duurzaam en energiezuinig

Naast de imposante uitstraling van het gebouw zijn duurzaamheid en energiezuinig wonen belangrijke thema’s in het ontwerp van 70LUX. Het project wordt volgens de BENG-normen gerealiseerd, vertelt Arjan van der Spek, Werkvoorbereider bij STATON Bouw. “Dit komt onder andere tot uiting in milieusparend materiaalgebruik en de toepassing van ledverlichting. Op het dak komen zonnepanelen en beplanting. Bovendien wordt het gebouw voorzien van vleermuizen- en zwaluwkasten. De appartementen krijgen een A+++ label en worden uitgevoerd met driedubbele beglazing, warmteterugwinning en een centrale WKO-installatie. Voor het verwarmen en koelen maken de bewoners straks gebruik van bodemenergie, waardoor zij tevens profiteren van een lage energierekening. Hierdoor wordt hun comfort op alle niveaus naar het hoogste plan getild.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details