Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Warmtepompnet én hybride warmtepomp gaan strijd aan met energiearmoede in sociale woningbouw

Warmtepompnet én hybride warmtepomp gaan strijd aan met energiearmoede in sociale woningbouw

Ruim 650.000 Nederlandse huishoudens kunnen hun maandelijkse energierekening niet of nauwelijks betalen. Dat blijkt uit onderzoek van internationaal onderzoeks- en adviesbureau Ecorys, naar de financiële gevolgen van de warmtetransitie (februari 2019). Met de ambitie om al onze huizen voor 2050 van het gas af te halen, wordt deze groep ‘energiearme’ Nederlanders alleen maar groter. De onderzoekers berekenden dat in 2030 maar liefst 1.539.000 huishoudens (!) met moeite de kosten voor gas en elektra kunnen opbrengen. Het gaat hierbij om huishoudens die minstens 10 procent van hun besteedbaar inkomen besteden aan de energierekening.

Het zal niemand verbazen dat deze groep zich vooral bevindt onder het huurdersbestand van woningcorporaties. Om de stijgende energielasten het hoofd te kunnen bieden, laten sommige huishoudens het na om de energierekening te voldoen. Daarnaast wordt er minder gedoucht, wordt de stekker uit de ventilatie-unit getrokken en wordt de verwarmingstemperatuur niet hoger gezet dan 18°C. Comfort is in dat geval ver te zoeken. Bovendien hebben deze acties negatieve gevolgen voor het binnenklimaat, waardoor hoofdpijn, vermoeidheid, irritatie aan ogen en luchtwegen en andere gezondheidsklachten op de loer liggen.

Voor Itho Daalderop staat een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat voor ieder huishouden voorop. “Alhoewel we een commerciële organisatie zijn, trekken we ons het fenomeen van energiearmoede flink aan”, vertelt Ontwikkelaar Transitieprojecten Frank Doff. “Veel van onze klanten zijn woningcorporaties, die we graag ondersteunen bij het (betaalbaar) verduurzamen van hun bestaande woningvoorraad. Zodat zij voldoen aan de verduurzamingsopgave richting 2030 en 2050 en hun bewoners weer comfortabel én gezond kunnen wonen, terwijl hun energierekening wordt verlaagd.”

Innovatief warmtepompnet

Als mogelijke oplossing voor woningen die nú op de renovatielijst staan om aardgasloos te maken, noemt Doff het Warmtepompnet; een ontwikkeling van Itho Daalderop dat voortborduurt op haar ervaring in nieuwbouwprojecten met meerdere woningen/appartementen op één zeer diepe bodemlus. “Met ons Warmtepompnet wordt per blok van 4 à 5 woningen een laag temperatuur warmtenet aangelegd, dat gevoed wordt door een bodemlus (WKO) van 225 tot 300 meter diepte. Elke woning wordt vervolgens voorzien van onze 5e generatie water/water-warmtepomp, die zich kenmerkt door een zeer hoog rendement op verwarmen en warmtapwaterbereiding, met de mogelijkheid tot koelen.” De innovatie maakt het mogelijk om bodemenergie betaalbaar toe te passen, vertelt hij. “De kosten van de bron worden namelijk verdeeld over 4 à 5 woningen. Tegelijkertijd worden hoge infrakosten voor een groot collectief net bespaard.”

De oplossing is flexibel en schaalbaar: een complete wijk kan blok voor blok getransformeerd worden en door de diepte van de bodemlus is regeneratie van de bron niet direct nodig. Ook het afgiftesysteem in de woning hoeft niet direct te worden aangepast. “Wanneer dit wel gedaan wordt echter, tijdens de renovatie of bij een natuurlijk mutatiemoment, kan de woning ook gekoeld worden en regenereren we automatisch de WKO-bron. Daarmee spelen we in op de trends comfortabel warm én koel wonen, energieopslag en 100% hernieuwbaar.”

Hybride warmtepomp

Voor woningen die in de afgelopen 5 tot 10 jaar al zijn aangepakt en de komende tijd niet op de duurzaamheidsagenda staan, biedt de hybride warmtepomp van Itho Daalderop uitkomst. “De komende jaren wordt de gasprijs flink duurder, terwijl elektra juist goedkoper wordt. Voor bewoners in reeds gerenoveerde huurwoningen betekent dit dat hun energierekening flink zal oplopen”, weet Doff. “Onze hybride HP-M 25 i warmtepomp gaat hiermee de strijd aan. De lucht/water-warmtepomp kan eenvoudig aan elk type cv-installatie en aan de bestaande afgiftesystemen worden gekoppeld, waarna fors op gas en CO2 bespaard kan worden.” In het voor- en naseizoen kan de warmtepomp, die zijn energie haalt uit de buitenlucht en eventueel afgevoerde ventilatielucht, de woning prima verwarmen. Pas als het echt koud wordt, schakelt de cv-ketel in. “Een intelligente regelaar selecteert hierbij automatisch de meest geschikte warmtebron (cv-ketel of warmtepomp), op basis van de energieprijzen én warmtevraag. Warm tapwater wordt steevast bereid door de cv-ketel, waardoor een groot voorraadvat niet nodig is. Bovendien bevat de warmtepomp geen separaat buitendeel, waardoor geluidsklachten niet voorkomen.”

Spijtvrije investering

Wanneer de woningen op een later moment toch worden aangesloten op een warmte(pomp)net, dan kunnen de HP-M 25 i lucht/water-warmtepompen van Itho Daalderop eenvoudig uit de woning worden verwijderd en in een andere woning worden ingezet, aldus Doff. “Zo kan de complete woningvoorraad stap-voor-stap worden verduurzaamd, zonder onnodige investeringen.”

Binnenkort start Itho Daalderop met een campagne om energiearmoede tegen te gaan. Naast woningcorporaties worden in deze campagne ook bewoners ondersteund. Want veel bewoners zijn niet bewust hoe zij met kleine aanpassingen in hun woningen of gedrag toch flink op hun energierekening kunnen besparen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details