Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Warme en comfortabele binnenjas voor woningen Kruiskamp
Projectvoorbeeld van het W’all-in-One® PG50-systeem.

Warme en comfortabele binnenjas voor woningen Kruiskamp

Een hoge isolatiewaarde, tegen een minimaal ruimtebeslag

Woningcorporatie de Alliantie heeft 125 sociale huurwoningen in de Amersfoortse wijk Kruiskamp verbeterd en verduurzaamd. Tussen oktober 2020 en december 2022 zijn de woningen voorzien van een warme jas, energiezuinige ventilatie en zonnepanelen. Hierdoor is het energielabel van E, F of G naar ten minste A of A+ gegaan. Bovendien is het leefcomfort flink verhoogd. “Het isoleren van de gevel leverde hier een belangrijke bijdrage aan, maar was ook complex”, vertelt Johan van Bijsterveld, Rayonmanager bij Faay Vianen. “Omdat de monumentale woningen niet over een spouw beschikten, waren de mogelijkheden voor gevelisolatie beperkt. Ons W’all-in-One® PG50-systeem bood hier een passende én doeltreffende oplossing voor.”

De woningen in de Kruiskamp beschikken over ongeïsoleerde buitenmuren. “Vanwege de monumentale status mocht niets aan de buitenzijde van deze muren gewijzigd worden”, aldus Van Bijsterveld. “Omdat een spouw ontbrak, bleef alleen isoleren aan de binnenzijde als optie over, maar ook hier waren de mogelijkheden beperkt.” Vanwege de geringe woninginhoud moest het ruimtebeslag zo minimaal mogelijk blijven. “Geen enkel probleem voor onze dunne en prefab samengestelde W’all-in-One® PG50 voorzetwanden, die met slechts 40 mm PIR, 2 dampremmende folies en 9,5 mm gipsplaat een RC-waarde van 1,95 m2K/W weten te halen.” De wandelementen zijn door montagebedrijf HB Onderhoud en Beheer op regelwerk (rachels) en met minimale bewonersoverlast aan de gevels bevestigd, vertelt hij. “Stukken die in de breedte werden afgezaagd, konden elders opnieuw worden benut. Hierdoor ging nergens materiaal verloren.”

In navolging van de voorzetwanden heeft Faay ook maatwerk geleverd voor de geïsoleerde dagkanten, die standaard 36 cm breed zijn. Bij de montage van een proefwoning viel Van Bijsterveld op dat er veel afgezaagde stroken in de container verdwenen. “Als organisatie zetten wij hoog in op duurzaamheid en reductie van afvalstromen. Om die reden hebben wij aannemer Rutges Vernieuwt aangeboden om dagkanten te leveren met een breedte van 17 cm, zoals op de meeste plekken benodigd was. Dit scheelt niet alleen afval, maar ook materiaal en kosten. Bovendien kon veel sneller en efficiënter gewerkt worden.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details