Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Jaarboek

Vooruitstrevend in circulariteit binnen de aluminium ramen-, deuren- en gevelbranche

Intal zal een afgeschreven, industrieel pand in Schagen op een circulaire manier transformeren tot een moderne en duurzame productielocatie inclusief hoofdkantoor. (Beeld: Jeroen de Nijs)

Tekst | Susan Peek

Beeld | Sebastiaan Rozendaal, Jeroen de Nijs en Studio Holgersson

2 december 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Als koploper in de aluminium ramen-, deuren- en gevelbranche, wil Intal een showcase zijn op alle gebieden: duurzaamheid, circulariteit, bedrijfscultuur en LEAN-productie. Erg ambitieus? Misschien. Maar het bedrijf stelt alles in het werk om haar visie en missie waar te maken. 

Het ontwerp weerspiegelt Intal: duurzaam, circulair, open en transparant. (Beeld: Jeroen de Nijs)

Circulair ondernemen

Intal vindt het belangrijk én vanzelfsprekend om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de wereld. “Wij geloven in duurzaamheid en een circulaire economie en zetten grote stappen om daaraan bij te dragen”, zegt Rudy Schipper van Intal. “Dat doen we op verschillende manieren: zo investeren we in onze mensen, een nieuw pand, onze producten, nieuwe technologieën en processen. We houden onze ecologische voetprint zo klein mogelijk, door bijvoorbeeld afval te scheiden, materialen zoveel mogelijk te hergebruiken en papierloos te werken.” Maar Intal gaat nog veel verder dan dat.

Circulaire producten en processen

“Voor de productie van onze aluminium kozijnen en vliesgevels werken we met circulair aluminium. Dit aluminium wordt op een energiezuinige manier in een optimaal ingericht productieproces verwerkt tot gevelproduct. Onze duurzame gevel­oplossingen voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen en isolatiewaarden. We werken volgens de LEAN-filosofie, waarbij efficiëntie het uitgangspunt is. Daarnaast maken we gebruik van de allernieuwste machinetechnologie, waarmee we de doorlooptijd verminderen, een hogere productiviteit behalen en hoogwaardige producten creëren.” Als profielhuis en systeemverwerker ineen, waarbij Intal alles in eigen huis heeft en produceert, worden het aantal transportbewegingen tot een minimum beperkt. Schipper: “Het bruut aluminium komt binnen en verlaat ons pand als gereed product, met een minimale CO2-uitstoot en geen onnodig transport.” Aan de hand van een Environ­mental Product Declaration (EPD), dat op basis van een Levenscyslus Analyse wordt opgesteld, kan Intal aangeven hoe een product geproduceerd is en wat de mogelijke impact van het product op het milieu is. Iets wat vanuit regelgeving steeds vaker wordt gevraagd.

Intal werkt volgens de LEAN-filosofie, waarbij efficiëntie het uitgangspunt is. Het bruut aluminium komt binnen en verlaat het pand als gereed product, met een minimale CO2-uitstoot en geen onnodig transport. (Beeld: Sebastiaan Rozendaal)

Circulair verbouwen

“Naast ontwikkelingen in onze producten en processen, zijn we ook bezig met een nieuw pand. In het kader van de circulariteitsgedachte blazen we graag nieuw leven in het oude afgeschreven industriële pand, dat al jaren leegstond.” Het toonbeeld van een circulaire toekomst, dát moet het nieuwe pand van Intal in Schagen gaan worden en uitstralen. “Het pand wordt op een circulaire manier getransformeerd tot een moderne en duurzame productielocatie inclusief hoofdkantoor. Met minimale ingrepen willen we optimaal gebruik maken van het pand, zodat we een vergroting van ons kantoor op een circulaire manier kunnen realiseren. Daarbij worden zoveel mogelijk materialen hergebruikt.” Schipper vertelt dat de gevel van het kantoor dat er nu zit wordt gesloopt en de open structuur in een soort vitrine wordt geplaatst. “Door dat te doen, willen we onze circulaire boodschap binnen het nieuwe pand ook visueel kracht bijzetten. Bovendien weerspiegelt de vitrine de open en transparante manier van werken waar wij voor staan. Vanuit het kantoor kun je rechtstreeks ons Experience Center inlopen en het gehele productieproces zien.”

Het project Westbeat sluit met de repeterende grote aantallen aluminium kozijnen en complexe uitvoering van vliesgevels perfect aan bij de expertises van Intal. (Beeld: Studio Holgersson)

Feel connected

De medewerkers van Intal worden gestimuleerd om mee te denken over de transformatie van het pand in Schagen. “Zo is iedereen betrokken bij het project en wordt het bewustwordingsproces op het gebied van duurzaamheid en circulariteit verder vergroot. Samen creatief ondernemen, ook dat maakt Intal tot een krachtig bedrijf”, besluit Schipper.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details