Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Voor het eerst een laadkuil uit geopolymeer, het duurzame alternatief voor cementgebonden beton
RAMAC geopolymeer, geproduceerd met de SQAPE-technologie, werd gebruikt voor de realisatie van de laadkuil voor de nieuwbouw van DAVO in Deventer.

Voor het eerst een laadkuil uit geopolymeer, het duurzame alternatief voor cementgebonden beton

Dat geldt voor de staalconstructie, het afvoersysteem, … en zelfs voor de laadkuil. Rouwmaat, leverancier van beton, leverde RAMAC geopolymeer geproduceerd met de SQAPE-technologie, een innovatief, duurzaam én circulair alternatief voor conventioneel beton op basis van cement.

Het resultaat van een project hangt niet alleen af van de kwaliteit van het product, maar ook van de verwerking. Rouwmaat en SQAPE ondersteunden de verwerker.

De SQAPE-technologie bestaat al een aantal jaren en wordt in steeds meer toepassingen gebruikt. Van het traditionele betonmengsel, dat bestaat uit zand, grind en cement, wordt het laatste element vervangen door een minder milieubelastend bindmiddelsysteem, samengesteld uit geselecteerde minerale reststoffen, alkaliën, een activator en gepatenteerde additieven. Dat zorgt voor een CO2-reductie tot 80% en een bijzonder lage MKI-waarde. “Naast onze activiteiten op het vlak van grond-, weg- en waterbouw, transport van grondstoffen, recycling en milieutechniek zijn we vooral een full-service leverancier van beton, mortels en vloerspecies. Daarvoor beschikken we over een up-to-date machine- en wagenpark en zijn we steeds op zoek naar innovatieve oplossingen. Daarom bieden we onze klanten naast het conventionele beton ook RAMAC geopolymeer op basis van de SQAPE-technologie aan”, vertelt Jan Smit, directeur beton bij de Rouwmaat Groep. “Toen we in juni met Aan de Stegge Twello bekeken hoe we een circulaire oplossing konden bieden voor de realisatie van de laadkuil voor de nieuwbouw van DAVO, stelden we geopolymeer voor, want dit materiaal kan probleemloos hergebruikt worden, bijvoorbeeld als toeslagmateriaal in nieuw polymeer of beton.” 

Monitoring

SQAPE werd al toegepast in prefab betonproducten zoals stenen, tegels en wegverhardingen. Het is een duurzame materie die scheurvorming vermindert, een hoge mate van zuurbestendigheid garandeert en voor een goede hechting zorgt. “Bij elk project krijg je echter te maken met een andere aannemer en toepassing. Zo is dit de eerste laadkuil met een hellende baan en wanden. Daar zullen dagelijks vrachtagens over rijden en dus moesten we rekening houden met temperatuurschommelingen en weersomstandigheden”, zegt Jordi van Herel, product manager bij SQAPE. “We volgen de projecten mee op en monitoren ze na uitvoering. Voor de nieuwbouw van DAVO hebben we in het laboratorium eerst gekeken wat een toepassing onder hellingshoek met zich meebracht. Samen met Rouwmaat ondersteunden we de verwerker tijdens de voorbereiding, het storten en de afwerking. Her resultaat hangt immers niet alleen af van de kwaliteit van het product, maar ook van de verwerking en nabehandeling.” 

SQAPE en Rouwmaat willen nog meer projecten bedienen om de gedragingen op lange termijn beter te kunnen opvolgen. Wie al jaren met beton werkt, kent dit duurzame alternatief, maar om de nieuwe generatie te overtuigen om met RAMAC te werken, zijn voorbeelden belangrijk.  

Circulair hemelwatersysteem zorgt voor ongeëvenaarde reductie van watermassa op het dak

De eisen die aan gebouwen gesteld worden, zijn strenger dan ooit. Naast een veilige en comfortabele omgeving is duurzaamheid een voorwaarde. Bij de nieuwbouw van DAVO komt daar ook nog circulariteit bij, want dankzij een intensieve samenwerking met diverse leveranciers van circulaire gebouwelementen is het gebouw volledig demonteerbaar en te hergebruiken. Samen met Brink Staalbouw, Van Dalen Installatietechniek en hoofdaannemer Aan de Stegge is Aliaxis op zoek gegaan naar circulaire oplossingen met een meerwaarde. Het resultaat is een wereldprimeur, namelijk een 100% circulair hemelwatersysteem.

“Akasison is net als alle andere hemelwaterafvoersystemen niet meteen het meest sexy product, maar het is wel een uiterst functionele en veilige oplossing die aan heel hoge eisen voldoet. Als het dak door het falen van het systeem immers instort, kan dit zware gevolgen hebben voor mens en bedrijf”, vertelt Hilbert Pool, business development manager bij Aliaxis. “Onze oplossing zorgt ervoor dat er tot 30 kg minder water per vierkante meter op het dak ligt. Daardoor kan ook op de staalconstructie bespaard worden. Onze projectengineers hebben dit tot in de kleinste details voorbereid en in nauw overleg met de verschillende bouwpartners verder uitgewerkt, waardoor een optimaal resultaat bereikt kon worden.”

“Deze oplossing bewijst bovendien dat een circulair bouwproces niet duurder hoeft te zijn dan een conventionele manier van werken”, vult adviseur Cor van Dijken van Adviesbureau COR aan. “In de toekomst zal de vervuiler voor de kosten opdraaien en dan bestaat de kans dat het zelfs goedkoper wordt om met duurzame producten te bouwen. Opdrachtgevers kunnen vandaag al van diverse milieugerelateerde fiscale voordelen gebruik maken. Wie het volvulsysteem Akasison van Aliaxis onder bedrijfsmiddelencode G6440 inbrengt, geniet een netto voordeel van 9%.”

100% stekerbare installaties passen perfect in een circulair bouwproject

Net als in vele andere segmenten wint circulariteit ook in de bouw aan belang. Isolectra, gespecialiseerd in stekerbaar installeren, speelt daar perfect op in met het toepassen van elementen die probleemloos hergebruikt kunnen worden én door de reductie van de materialen. Cor van Dijken, de drijvende kracht achter de circulariteit bij de nieuwbouw van DAVO in Deventer, contacteerde de firma al in vroeg stadium om mee te denken over principes en oplossingen. 

“We zijn daarbij uiteraard uitgegaan van onze stekerbare elektro-installaties waarbij geen losse snoeren, leidingen, kabeldozen en lasdoppen meer aanwezig zijn. We leveren een kant-en-klare oplossing met snoeren op lengte, connectoren en een verdeler, waardoor het leven van de installateur op de bouwplaats aanzienlijk vereenvoudigd wordt. Als de installaties op termijn afgebroken of aangepast moeten worden, kan alles probleemloos losgekoppeld worden en kunnen de elementen opnieuw gebuikt worden”, vertelt algemeen directeur Werner Hulst. “Oorspronkelijk was Isolectra een verdeler voor verschillende topmerken, maar vandaag ontwikkelen we daarnaast ook eigen stekerbare systemen en dat vanuit het oogpunt van circulariteit. Daarom vroeg Van Dalen Installatietechniek voor het project in Deventer om samen een stekerbare oplossing voor de data-installatie uit te werken. We stelden een oplossing met Plastic Optical Fiber voor, waarbij de installateur voor deze data-installatie 95% minder materiaal nodig heeft. Het aantal kabels wordt tot een minimum beperkt, waardoor ook de kabelgoten kleiner en lichter zijn. De samenwerking tussen Isolectra, Van Dalen Installatietechniek en Cor van Dijken resulteerde uiteindelijk in een unieke en innovatieve circulaire plug & play data- en elektra-installatie bij DAVO.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details