Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Renovatie

Volledige focus op verduurzaming van corporatiewoningen

schema-wpu_laagbouw-hi-res-1-kopieren

18 februari 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Met slimme systeemoplossingen wil Itho Daalderop woningcorporaties helpen om hun huurwoningen te verduurzamen. “De opgave is vaak complex, maar er is heel veel mogelijk.”

Sinds juli 2018 worden er geen vergunningen meer uitgegeven voor nieuwbouwhuizen om op het aardgasnet te worden aangesloten. En hoewel Frank Doff, specialist transitieprojecten bij Itho Daalderop dit een goede stap vindt, weet hij ook dat het meeste werk nog verzet moet worden. “In Nederland staan in totaal bijna 8 miljoen woningen en deze moeten in 2050 allemaal energieneutraal zijn. Dat betekent dat we massaal van het fossiele aardgas af moeten.”

Dat is een stuk complexer dan bij nieuwbouw, waarbij de schil van de woning al goed genoeg is om op lage temperatuur de woning te verwarmen. Daar kan ook eenvoudig rekening worden gehouden met balansventilatie. “Aan het begin van een project hebben we hiervoor alle ruimte. Maar als we dit bij een bestaande woning gaan doen, dan wordt het ineens een stuk complexer.”

Mini-warmtenet

Daarom heeft Itho Daalderop het Warmtepompnet bedacht, een soort mini-warmtenet. “Hiermee hebben we al veel ervaring opgedaan bij de verduurzaming van bestaande hoogbouw”, legt Doff uit. “Door een veel dieper gat in de grond te boren, 300 meter in plaats van 150 meter, kunnen we meerdere appartementen met individuele water/water-warmtepompen op één bron aansluiten. Ditzelfde principe willen we ook toepassen in de renovatie: we kunnen vier woningen aansluiten op één zo’n bron. Dit zorgt voor een hoger rendement en een lagere energierekening. Daarnaast verloopt de aansluiting op deze manier efficiënter. En omdat de bron onder de grond zit, kunnen er geen geluidsissues spelen.”

De HP-M 25i lucht/water-warmtepomp.

 

Geluid

Dit geluidsaspect werd door veel huurders als hinderlijk ervaren, als ze hun oude cv-ketel lieten vervangen door een lucht/water-warmtepomp. Hiervoor komt Itho Daalderop nog met een andere oplossing: de lucht/water-warmtepomp HP-M 25i met enkel een binnendeel. “Omdat deze warmtepomp alleen een binnendeel heeft, is het geluid van een buitendeel niet van toepassing en wordt de energie uit de ventilatieretourlucht van een mechanische ventilatie efficiënt hergebruikt”, geeft Doff aan. “Het grote verschil met een ventilatiewarmtepomp is dat er naast ventilatieretourlucht ook gebruik wordt gemaakt van de buitenlucht als energiebron.” Deze lucht/water-warmtepomp werkt naast de bestaande cv-ketel die voor het warme tapwater blijft zorgen. “Tijdens de koudste dagen van het jaar schakelt de warmtepomp de cv-ketel bij om de woning te verwarmen. Dit zorgt voor een flinke CO2-reductie, terwijl het comfort voor de bewoner gegarandeerd blijft. En wanneer de cv-ketel moet worden vervangen, kan de woning alsnog gasloos worden gemaakt.”

Samenwerken

De HP-M 25i lucht/water-warmtepomp is vooral bedoeld voor woningen uit de jaren ’50 tot ’80. Dit najaar werd bekend dat Nijhuis Renovatie deze pomp gaat toepassen bij de verduurzaming van de huurwoningen van de Amsterdamse woningcorporatie ‘De Alliantie’. “Dit soort samenwerkingsverbanden zijn belangrijk, omdat bij het verduurzamen van bestaande woningen meerdere partijen betrokken zijn.” Het aardgasloos renoveren is complexer, maar zal vanaf 2021 een vlucht nemen omdat dan de transitievisies warmte zijn ingediend. “We verwachten in 2020 met enkele projecten de toegevoegde waarde goed te kunnen laten zien. Bij nieuwbouw hebben gemerkt dat die wettelijke verplichting de beste manier is om partijen over te halen.”  


Itho Daalderop

Lingewei 2

4004 LL Tiel

Postbus 21

3100 AA Schiedam

T +31 10 427 85 00

E mst@ithodaalderop.nl

W www.ithodaalderop.nl

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details