Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Veilig werken op hoogte

Veilig werken op hoogte

De Universiteitsbibliotheek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) verhuist in 2024 van de Singel en het PC Hoofthuis naar het Universiteitskwartier. Op de geboortegrond van de UvA worden diverse monumentale klinieken van het voormalige Binnengasthuisziekenhuis gerestaureerd, getransformeerd en door middel van een ingenieuze glazen atriumkap verbonden met een nieuwbouwdeel. Op deze manier ontstaat een bibliotheek met atrium van internationale allure, waar de academische gemeenschap kan ontmoeten, onderzoeken, studeren en werken. Het prachtige ontwerp van de universiteitsbibliotheek is gemaakt door MVSA Architects en Architectenbureau J. van Stigt. BINX Smartility staat in voor de bouw, terwijl veiligheidsarchitect Eurosafe Solutions een integraal (val)veiligheidspakket voor veilig werken op hoogte adviseert en implementeert, op basis van haar Safety Circle® principe.

Eurosafe Solutions werd al in een vroeg stadium betrokken, om een integrale veiligheidsaanpak voor de nieuwe Universiteitsbibliotheek uit te werken. (Beeld: MVSA Architects)

Eurosafe Solutions is al 23 jaar dé specialist in veilig werken op hoogte en in besloten ruimten. “Om de beste oplossingen voor ieder project te garanderen, werken wij graag integraal samen in bouwteamverband en met vaste partners”, vertelt Jan Kwanten, Manager Sales bij Eurosafe Solutions. “Door te werken via ons Safety Circle® principe worden risico’s, aansprakelijkheden en Total Cost of Ownership tot een minimum beperkt, terwijl rendement, veiligheid én imago naar het allerhoogste niveau worden getild. De nieuwe Universiteitsbibliotheek van de UvA is een mooi visitekaartje hiervoor.”

Integrale veiligheidsaanpak

Eurosafe Solutions werd al in een vroeg stadium door BINX Smartility betrokken, om een integrale veiligheidsaanpak voor de nieuwe Universiteitsbibliotheek uit te werken. “We zijn gestart met een uitgebreide risico-inventarisatie en -evaluatie inclusief knelpuntenanalyse”, vertelt Kwanten. “Op basis hiervan hebben wij een Plan van Aanpak gemaakt, waarin alle gevaren en risico’s duidelijk omschreven zijn. Bovendien hebben wij bestekmatige teksten opgesteld, met wat er volgens ons moest gebeuren om veilig werken op hoogte tijdens de exploitatiefase te garanderen. Op ons advies wordt het atriumdak voorzien van een Securail Pro valbeveiligingsrail van Fallprotec, zodat de glazenwassers de atriumbeglazing veilig kunnen reinigen. Bovendien kan veilig inspectie en onderhoud worden verricht aan de technische installaties en raamrubbers. Op de daken wordt een horizontale Fallprotec valbeveiliging met lichtgewicht valbeveiligingsankers en een staalkabel aangebracht voor het dak- en groenonderhoud en de inspectie van de bliksemafleiders, terwijl tegen de gevel een speciale Fallprotec wasladder wordt gemonteerd. We hebben al onze bevindingen en adviezen ter goedkeuring aangeboden aan MVSA Architects en BINX Smartility, op basis waarvan we samen tot een technisch en esthetisch sluitend ontwerp zijn gekomen.” 

Voorbereidingsfase Universiteitsbibliotheek Amsterdam: een 3D-model van de achter de gevel geplaatste rail (blauw). Deze rail wordt voorzien van een wasladdder. (Beeld: Eurosafe Solutions)

Alle (val)veiligheidsvoorzieningen worden met zorg aangebracht door het eigen montageteam van Eurosafe Solutions. “Bovendien hebben wij een uitgebreide gebruikerstraining voor het veilig werken op hoogte verzorgd. Immers staat of valt (val)veiligheid met een juist gebruik van alle (val)veiligheidsvoorzieningen”, aldus Kwanten. De komende jaren staat Eurosafe Solutions in voor de periodieke keuringen en inspecties conform de geldende wet- en regelgeving, normen en voorschriften. “Daarmee maken wij de Safety Circle® rond.”

Voor elke uitdaging een oplossing

Belangrijk was dat de veiligheidsvoorzieningen in, aan en op de nieuwe Universiteitsbibliotheek het unieke karakter van bijvoorbeeld het atriumdak niet zouden verstoren. “Daarom hebben wij de valbeveiliging haast onzichtbaar en in het verlengde van de staalconstructie aangebracht”, vertelt Kwanten. “Zowel voor het atrium als de gevel is gekozen voor een aluminium rail die zich naar de vorm van het gebouw zet. Het systeem is zeer gebruiksvriendelijk, dankzij een klein en eenvoudig verplaatsbaar verankeringspunt (loopwagen).” Uitdagend was ook de bereikbaarheid van een deel van de gevel, vertelt hij. “Dit hebben wij opgelost met een wasladder, die esthetisch opgaat in het gevelontwerp. Zo hebben we op elk vlak gezocht naar een optimum van veiligheid, bereikbaarheid, uitstraling en gebruik.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details