Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Vegas in Venlo: Een duurzaam gebouw met een spectaculaire LED-gevel

HOLLAND-CASINO1_Architect-Hospitality-Holland-Casino-Venlo-MVSA
De nieuwe vestiging van Holland Casino in Venlo valt meteen op door de spectaculaire LED-gevel.

Tekst | Johan Debaere

Beeld | MVSA Architects

14 juni 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

MVSA Architects ontwierp in samenwerking met Gensler en Arcadis een echte eyecatcher in het landschap, gekenmerkt door de vormgeving met een bloem die vanuit het midden van het gebouw oprijst en een spectaculaire LED-gevel met verschillende kleuren. Naast deze uitgesproken architecturale uitstraling was voor de opdrachtgever ook de duurzaamheid cruciaal.

Een ‘exploded view’ van de opbouw van het casino.

Holland Casino investeerde het laatste jaar fors in nieuwe vestigingen. Zo realiseert de firma momenteel een iconisch gebouw langs de A67 in Venlo, meteen het eerste dat Duitsers en andere toeristen zien als ze de grens passeren. De directie zal de komende jaren vaker een locatie langs een snelweg kiezen. Bezoekers moeten dan niet eerst de stad in gaan en men kan rond het casino voor parkeergelegenheid zorgen. “Eind 2017 wonnen we de tender voor Holland Casino Venlo met een ontwerp voor een gebouw in de vorm van een bloem. Voor het interieur van dit sculpturale gebouw, die we graag ‘de poort tot Nederland’ noemen, werkten we samen met Gensler uit Las Vegas en de landschapsarchitectuur is van de hand van Arcadis”, vertelt Wouter Thijssen van MVSA Architects.
“Het ontwerp is een totaalconcept, dat niet alleen de identiteit van Holland Casino, maar ook de Cradle-to-Cradle ambities van de gemeente Venlo benadrukt. Het is een nieuwe landmark, die zich ook nog eens op het vlak van duurzaamheid onderscheidt.”

De speelzaal bevindt zich rond de stengel van de bloem en bovenin komt de bar. Vanuit die locatie krijg je een prachtig uitzicht op de speeltafels.

Spectaculaire vormgeving

Holland Casino wilde en kreeg een gebouw met een heel uitgesproken architecturale uitstraling. Een interactieve gevel, die van kleur verandert en het gebouw ook verlicht, trekt de aandacht van passanten. Deze gevel combineert pailletten, die uitgerust zijn met LED-verlichting, en een geperforeerde beplating. “Dit gebouw is ontworpen volgens de principes van biomimicry, als een bloem met een huid, een skelet, het metabolisme en een brein. Deze ‘houten bloem’, gemaakt met circa 300 samengestelde liggers, vormt een dak van 55 bij 45 m, is 25 m hoog en wordt gedragen door een ‘stengel’ met een diameter van 3,2 m die vanuit het midden van het gebouw oprijst”, licht de architect toe. “De bloeiende bloemen spreiden zich organisch uit over het landschap, zoals de traditionele tulpenvelden die in heel Nederland te zien zijn. Dit unieke gevoel wordt verder versterkt door de integratie van twee grote ‘bollenvelden’ rond het gebouw. De speelzaal, die 4 meter opgetild is, bevindt zich rond de bloemsteel en bovenin, onder het dak van het casino, komt de bar. Vanuit die locatie krijgen bezoekers een prachtig uitzicht over de speeltafels. Onder de speelzaal is een VIP-parking geïntegreerd.”

De nieuwe vestiging van Holland Casino in Venlo valt meteen op door de spectaculaire LED-gevel.

Iconisch maar ook duurzaam

Het gebouw van 9.500 m2 is niet alleen architecturaal een pareltje, maar werd ook volledig duurzaam gebouwd. Het hout komt uit duurzaam beheerde bossen en van het weinige beton dat gebruikt is, werd een deel uit recente sloopwerkzaamheden teruggewonnen. “We kozen niet alleen voor energiezuinige LED-verlichting, maar ook het regenwater wordt via het dak opgevangen en als grijswater opnieuw gebruikt”, sluit Thijssen af. “Net als een bloem zijn voeding via wortels uit de grond haalt, komt ook de toevoer voor verwarming en koeling vanuit de bodem. Op het dak worden tevens zonnepanelen geplaatst.”  


Bouwinfo


Opdrachtgever 
Holland Casino, Venlo

Architecten 
MVSA Architects, Amsterdam en Gensler, Las Vegas (VS)

Landschapsarchitectuur 
ARCADIS, Amersfoort

Hoofdaannemer 
Laudy Bouw, Sittard

 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details