Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Veel groen, veel zonnepanelen en vooral veel staal: Nieuwe Bauhaus-vestiging in Den Hoorn is bijna gereed
De complete staalconstructie, met een maximale overspanning van 30 meter, werd in 5 weken gemonteerd.

Veel groen, veel zonnepanelen en vooral veel staal: Nieuwe Bauhaus-vestiging in Den Hoorn is bijna gereed

Hoofdaannemer Lowik Bouw uit Almelo verzorgt de complete uitvoering van het project, van werktekening tot turnkey oplevering. “Een mooie uitdaging”, vindt projectleider Peter Wesselink.   

Bauhaus en haar architect leverden de basis: een beknopt plan waarmee de omgevingsvergunning kon worden aangevraagd. Toen die eenmaal was toegekend, nam Lowik het project over. “Elk onderdeel van het gebouw en het terrein hebben we uitgekristalliseerd in gedetailleerde werktekeningen”, vertelt Wesselink. “Verder coördineren we de complete uitvoering, van asfalt en lantaarnpalen tot watergangen en beplanting. We hebben dat wel eerder gedaan, maar nog niet op deze schaal. Een mooie uitdaging om de opdrachtgever van A tot Z te ontzorgen!”

Ook binnen is de constructie volledig voorzien van een 3-laags conservering.

800 ton staal

Waar eerst een braakliggend terrein was met wat oude schuren, verrijst nu een pand van 17.000 vierkante meter, inclusief een overdekte drive-in, een kantoorverdieping van 350 vierkante meter en een dak met 4.200 zonnepanelen. Dat vraagt nogal wat van de staalconstructie: 800 ton was ervoor nodig. De prefab onderdelen moesten in 50 vrachten just-in-time op de bouwplaats geleverd worden om ze in 5 weken te kunnen monteren.

Bauhaus vroeg bovendien om een volledige 3-laags conservering, die ook geschikt is voor buitentoepassing. De langere doorlooptijd van deze conservering maakte de logistiek nog complexer. Een goede afstemming met staalbouwer Tasche was dus essentieel. Wesselink: “Bij Lowik gaan we voor duurzame relaties met onze leveranciers en onderaannemers. Met Tasche werken we al 30 jaar samen en dat werpt in zo’n proces zijn vruchten af.”

Bauhaus Den Hoorn in aanbouw.

Groene aansluiting

Het perceel in Den Hoorn ligt op bedrijventerrein Harnaschpolder, dat grenst aan bestaand woongebied. Daarom is extra rekening gehouden met de aansluiting op de omgeving. Om een groot blind vlak te voorkomen, heeft het pand grote vliesgevelpartijen bij de hoofdentree. De rechterzijde en deels de achtergevel worden voorzien van groene haagbeuken. “Voor een rustige, groene afscheiding tussen het Bauhaus-terrein en de bestaande wijken is er veel geïnvesteerd in bomen, hagen en andere beplanting”, vult Wesselink aan. “Verder is het gebouw natuurlijk te herkennen aan dezelfde uitstraling als de andere Bauhaus-vestigingen in Nederland.”

Op het dak komen 4.200 zonnepanelen, goed voor een totaalvermogen van 1.386 kWp.

Klaar voor inrichting

Ondanks de tussenkomst van corona verloopt alles tot nu toe volgens planning: rond de jaarwisseling kan Bauhaus binnen met de inrichting beginnen en in maart wordt naar verwachting het totaal opgeleverd. De winkel kan dan voor Pasen open. “De bouw loopt simpelweg zoals het moet lopen. De goede samenwerking met de opdrachtgever en andere partijen, zowel in vergaderingen als op de bouwplaats, heeft daar zeker aan bijgedragen”, besluit Wesselink. En lachend: “Zo hebben we ook weer mooi een hoop Duits bijgeleerd.”


Projectinfo

Een prefab bouwpakket van 800 ton

Van de 3D-engineering tot de afwerking ter plekke: Tasche Staalbouw was verantwoordelijk voor de complete staalconstructie van Bauhaus Den Hoorn.

“Zoals het getekend wordt, wordt het ook gemaakt; dat is het principe van onze engineering”, vertelt Projectleider Coen Wesselink. “In goede samenwerking met Lowik is de constructie tot op detailniveau uitgewerkt en vervolgens op onze CNC-gestuurde machines volautomatisch in onderdelen geproduceerd. Met allemaal een eigen nummer en als een compleet prefab bouwpakket. Op de bouwplaats hebben onze monteurs naast de tekeningen ook een tablet bij zich met het BIM-model en andere relevante projectinformatie. Zo weten zij altijd precies waar ze wat moeten monteren en hoe de verbindingen eruitzien.” Bijzonder aan dit project waren het volume en de toegepaste 3-laags conservering, die van de logistiek een behoorlijke puzzel maakten. “Door de soepele samenwerking met de aannemer, uitvoerder en monteurs konden we alles just-in-time leveren en monteren en waren we zelfs een week sneller klaar dan gepland.”


Bouwinfo

Architect 
N Architecten, Maastricht

Constructeur 
Brons Constructeurs & Ingenieurs, Oldenzaal

Hoofdaannemer 
Lowik Bouw, Almelo

Staalconstructie 
Tasche Staalbouw, Albergen

Betonvloeren
Van Berlo

Bouwperiode 
Februari 2020 – voorjaar 2021

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details