Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Van superstrak plaatwerk tot complexe staalconstructie

Van superstrak plaatwerk tot complexe staalconstructie

Elke dag leveren de vakmensen van Van Pommeren hoogwaardige stalen trappen, hekwerken, balustrades, constructies, frames en plaatwerk op. Maatwerk staat hierin altijd centraal. Of het nu om een enkele latei gaat of een complexe constructieve oplossing.

“Onze veelzijdigheid is onze kracht”, zegt directeur Leendert van Pommeren. “Wij werken voor zowel kleine aannemers als grote bouwbedrijven. Vaak gaat het om specifieke, al dan niet complexe projecten waarin we vanuit onze expertise meedenken. Daarvoor hebben we alle mensen en middelen in eigen huis. Van technisch tekenaars en engineers tot een compleet uitgeruste werkplaats en eigen montageploegen.”

Ontzorgen en meedenken

“De kleinere aannemers beschikken niet altijd over een eigen engineeringafdeling”, vervolgt Leendert van Pommeren. “In dat geval ontzorgen wij hen, van het constructieve ontwerp tot aan de productie en montage. Het is natuurlijk ook mogelijk dat we bijvoorbeeld alleen een aantal spanten plaatsen.” Grote aannemers betrekken Van Pommeren steeds vaker bij het bouwteam, om mee te denken in uitvoerbare constructieve ontwerpen. In veel gevallen is Van Pommeren ook verantwoordelijk voor het maken van de detailtekeningen en -berekeningen, het inmeten van de gebouwen in 3D, en het produceren en monteren van het staalwerk.

Uitdagende constructie

Een mooi voorbeeld van een complex project waaraan Van Pommeren een belangrijke bijdrage leverde, is de renovatie en verbouwing van het Koningsplein in Amsterdam. Leendert van Pommeren licht toe: “De grootste uitdaging op dit project bestond uit het realiseren van een kelder onder tien monumentale panden. Hiervoor moesten onder meer de bestaande kelder- en begane grondvloer eruit. Het gat dat tussen de kelder en de eerste verdieping ontstond, werd opgevangen met een tijdelijke ondersteuningsconstructie. Wij leverden en monteerden deze constructie. In totaal plaatsten we dertig stempeltorens, die samen goed waren voor 110 ton hulpstaal. Ook leverden en monteerden we het definitieve staal, de trappen en de hekwerken.”

Kunstwerken van staal

Een project van een heel andere aard is de realisatie van stalen plantenbakken voor een binnentuin bij een woongebouw in Utrecht. Hiermee laat Van Pommeren zijn kennis en kunde in plaatwerk zien. “Die plantenbakken hebben niet alleen een functioneel, maar ook een esthetisch doel”, aldus Leendert van Pommeren. “Het las- en plaatwerk moet er dus superstrak uitzien. Wij hebben hiervoor de juiste, gecertificeerde lassers en ervaren monteurs in dienst.” Leendert van Pommeren noemt nog een ander voorbeeld: “Voor een kunstenaar produceerden en monteerden we een aak uit cortenstaal. Dit deden we geheel in eigen beheer. Onze productieafdeling, met onder meer een plasmasnijder, knipschaar en zetbank, is hier volledig op toegerust. Op deze manier hoeven we niets uit te besteden en zijn we dus niet afhankelijk van de planning en kwaliteit van derden.”

Hoge veiligheidsstandaard

Naast ontzorgen, meedenken en het maken van kwaliteitsproducten staat veiligheid hoog in het vaandel. Zo is Van Pommeren gecertificeerd volgens NEN-EN 1090 klasse 3. “Dit houdt onder meer in dat we speciale constructies en bruggen mogen bouwen”, legt Leendert van Pommeren uit. “Ook traceren we de herkomst van alle toegepaste materialen, zodat de klant zeker weet dat het juiste staal gebruikt is.” Mede door die hoge veiligheidsstandaard kreeg Van Pommeren dit jaar opdracht voor de realisatie van een staalconstructie voor een biomassacentrale. “We maken die staalconstructie om de machines heen”, zegt Leendert van Pommeren. “We monteren dus ook boven die machines. Het vraagt de nodige voorbereiding en vakmanschap om zulk werk veilig en zonder beschadigingen uit te voeren. Wat dat betreft ben ik ontzettend trots op onze mensen, zowel op kantoor als in de uitvoering. Met elkaar zetten we keer op keer knappe staaltjes werk neer.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details