Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Toonaangevende transformatie in nieuw stukje Den Haag

Toonaangevende transformatie in nieuw stukje Den Haag

Het voormalige Stationspostgebouw naast station Den Haag Hollands Spoor is getransformeerd tot een state-of-the-art kantoorgebouw voor onder andere PostNL. Op de plek waar decennialang posttreinen geladen en gelost werden, vinden honderden medewerkers nu een prettige, inspirerende werk­omgeving voor de komende decennia.

De transformatie van het ruim tachtig jaar oude rijksmonument is een ontwikkeling van LIFE-NL die hierin de samenwerking zocht met de Haagse ontwikkelaar SENS real estate. KCAP Architecten maakte het ontwerp, Kraaijvanger Architects het interieurontwerp. De opdracht voor de bouwkundige uitvoering werd gegund aan aannemerscombinatie JP van Eesteren – BESIX. Het installatietechnische deel is uitgevoerd door Unica. Op 31 mei jl. droegen SENS real estate en LIFE-NL het gebouw over aan koper Perial Asset Management en de beide huurders: PostNL en het co-working concept StationPostOffices. 

Binnen de dubbelhoge verdiepingen zijn tussenverdiepingen toegevoegd, rondom een nieuw atrium. (Beeld: Gerhard van Roon)

Nieuw stuk stad

“De herontwikkeling van het Stationspostgebouw is de eerste fase in onze gebiedsontwikkeling HS Kwartier”, zegt partner Gert Jan Smit van SENS real estate. “Met HS Kwartier realiseren we een nieuw stuk stad, gelegen direct naast het station Hollands Spoor. Een plek waar hoogstedelijk wonen samenkomt met natuurinclusiviteit, duurzaamheid en technologie. Gezondheid, vitaliteit en welzijn staan hier centraal. Niet alleen in de gebouwen, maar juist ook in de openbare ruimte. Met een rijkdo aan groen en uitnodigende plinten met onder meer horeca wordt HS Kwartier een aantrekkelijke plek om te wonen, werken en recreëren.”

Monumentaal karakter behouden

“De beoogde kwaliteiten van het HS Kwartier ervaren we nu al in het Stationspostgebouw”, voegt projectontwikkelaar Steven Zijlstra toe. “Duurzaamheid zit primair in het gegeven dat we dit pand een tweede leven geven. Bovendien heeft het gebouw een prettige daglichtbeleving, een aangenaam binnenklimaat, veel groen en uitnodigende trappen. Allemaal zaken die bijdragen aan een gezond, duurzaam en comfortabel verblijf.” Smit: “Binnen deze duurzame, toekomstbestendige context hadden we te maken met het monumentale karakter van het gebouw. In samenspraak met de gemeente en Monumentenzorg keken we hoe we dit karakter zo veel mogelijk konden behouden. Zo lieten we de bestaande betonnen kolommen prominent in beeld. Een ander belangrijk aspect is de monumentale gevel. We lieten deze geheel intact en plaatsten er een complete gevel achter, als een tweede huid van glas. Hierdoor voldoen we aan de klimaattechnische eisen en blijft het oorspronkelijke gevelbeeld behouden.”

Inspirerende inrichting en interieur.

Extra verdiepingen

Het vernieuwde gebouw bestaat uit een publiek toegankelijke begane grond met een atrium, ontmoetingsplekken en horecavoorzieningen. Vanaf de eerste verdieping beginnen de kantoren. StationPostOffices is gevestigd in een deel van de zuidwestelijke vleugel. De rest van het gebouw is bestemd voor de medewerkers van PostNL. Zijlstra: “De zuidwestvleugel was oorspronkelijk opgebouwd uit vier dubbelhoge verdiepingen, bedoeld voor de grote postverwerkingsmachines. Binnen die verdiepingen voegden we vier tussenverdiepingen rondom een nieuw atrium toe. Daarmee brachten we de totale vloeroppervlakte van het gebouw op zo’n 30.000 vierkante meter.” 

Inspirerende ontmoetingsplek

Een andere, in het oog springende aanpassing zijn de vides en het atrium. De kwaliteit en grandeur van het pand komen hiermee volledig tot hun recht. Smit: “Het atrium laat mooi zien wat oude gebouwen zo bijzonder maakt. In tegenstelling tot de efficiënte kantoorpanden van vandaag, zit er een bepaalde overmaat in. Extra ruimte die niet direct functioneel is, maar wel bijdraagt aan de beleving van het gebouw. Sinds corona zien we hoe belangrijk die beleving is. Een kantoor is niet langer de werkplek waar je elke dag naartoe moet, maar veel meer een inspirerende omgeving waar je collega’s en relaties ontmoet.”

Het ruim 80 jaar oude rijksmonument is getransformeerd tot state-of-the-art kantoorgebouw. (Beeld: Bas Czerwinski)

Kwaliteitsimpuls

Het is nu ruim twee jaar geleden dat SENS real estate en LIFE-NL het ontwikkelplan voor het Stationspostgebouw opstelden. Inmiddels is er veel gebeurd. Eind 2019 startten de sloopwerkzaamheden, gevolgd door de opbouw van het casco, de installaties en de afbouw. Zijlstra: “Het afwerkings­niveau is zeer hoog. Op de begane grond ligt bijvoorbeeld  een prachtige terrazzo vloer, die doorloopt in de ronde balie. De verdiepingen bouwden we om tot open kantoortuinen in combinatie met rustige werkplekken. Tot de eyecatchers behoort ook zeker de bovenste verdieping, met lichtstraten die wij heropend hebben en een fraaie skylounge met uitzicht over de binnenstad.” Smit voegt toe: “Met dit gebouw zetten we de toon voor de kwaliteitsimpuls die we het HS Kwartier willen geven. Over vijf jaar is de omgeving rond Hollands Spoor veranderd van passeergebied voor studenten tot een aangenaam verblijfsgebied voor iedereen die hier woont, werkt of op bezoek is.”  

Bouwinfo

Ontwikkeling
LIFE-NL en SENS real estate

Architect
KCAP Architecten, Rotterdam

Interieurontwerp
Kraaijvanger Architects

Aannemer
Combinatie JP van Eesteren – BESIX

Installaties
Unica

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details