Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

The New Galapagos, eyecatcher aan de A44. Ruimtelijk en flexibel

zzzzzzzzzzx

Tekst | Tamara Brouwers

Beeld | De Vries en Verburg

13 juni 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Nog een paar weken en dan moet het nieuwe Nederlandse kantoor en laboratorium van The New Galapagos opgeleverd worden. In opdracht van ontwikkelaar Provast realiseerde De Vries en Verburg op het Leiden Bio Science Park een bijzonder pand, dat opvalt door het vele glas en de uitstekende luifels.

De kenmerkende geanodiseerde aluminium luifels.

Het pand van de internationale onderneming in biotechnologie bestaat uit acht verdiepingen, met ongeveer 17.000 m² kantoor- en laboratoriumruimte en 4.000 m² parkeerruimte. Het gebouw is een echte eyecatcher aan de A44, mede door een spectaculair atrium dat aan de kant van de snelweg vier verdiepingen hoog is. De parkeergarage bevindt zich op de begane grond en eerste verdieping. Hierboven bevinden zich de kantoren en laboratoriumruimtes. Projectleider Rick Schakel: “Wat in het ontwerp ook opvalt, is de verdiepingshoogte van drie meter, met name bij de kantoren. Er is gekozen voor flexibele verdiepingsvloeren die, met oog op de toekomst, eenvoudig vrij in te delen zijn. Hierdoor ontstaat een ruimtelijk beeld.”

Snel en slim werken

“De planning vormde bij dit project dé uitdaging”, zegt Schakel. “De opdrachtgever verzocht ons om in zestien maanden een pand neer te zetten. Om dit voor elkaar te krijgen, was een goede planning cruciaal.” Toen De Vries en Verburg aangetrokken werd, was het ontwerp van OZ Architecten al af, maar kon de aannemer wel meedenken over aanpassingen die de bouw konden versnellen. “De hele kern was van oorsprong bedacht als in het werk gestort beton. Wij hebben ervoor gekozen om waar mogelijk met prefab beton te gaan werken. Daarnaast gebruiken we boven de eerste twee bouwlagen staal voor de constructie. Dit maakt het mogelijk om sneller te werken.”

Hij vervolgt: “We konden ruimte in de ruwbouw creëren, zodat er meer tijd was voor de afbouw. Voor de gehele bouw werkten wij met verschillende partners. Zo leverde Wijnveen Aluminiumbouw de vliesgevels voor dit project. Het doel was om het pand zo snel mogelijk wind- en waterdicht te krijgen. Hiervoor werd zes dagen per week gewerkt en werden lange uren gemaakt. Het is dan belangrijk dat je partners hebt waar je goed meer samenwerkt en waarop je kunt bouwen.”

Luxe luifels

Ook Aldowa is een belangrijke partner van De Vries en Verburg. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor de kenmerkende geanodiseerde aluminium luifels die bepalend zijn voor de uitstraling van het pand. “Omdat dit element zo in het oog springt, luisterde het nauw om de juiste kleur te vinden en het kleurverschil zoveel mogelijk te beperken. In dit geval is gekozen voor een soort bronstint (Alubronze02). Om deze kleur gelijk te houden bij alle luifels, zijn de batches zoveel mogelijk tegelijk geproduceerd. Uiteindelijk heeft het gebouw hierdoor een mooie luxe afwerking gekregen.”

Het pand van Galapagos is zowel BREEAM-NL ‘Excellent’ als WELL gecertificeerd. “Dat dit gebouw aan beide voldoet, is best bijzonder. BREEAM-NL is hierbij ingrijpend voor ons als bouwer, WELL is vooral merkbaar voor de gebruiker. Wij richten onze bouwplaatsen zo veel mogelijk standaard in op BREEAM-NL, omdat het bouwen op deze manier steeds meer vanzelfsprekend is.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Stedenbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details