Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Studeren in volledig ingerichte werkruimtes
De penanten zijn geprefabriceerd in onderdelen van veelal een meter hoog en bevestigd met hoekstalen en lijm.

Studeren in volledig ingerichte werkruimtes

Om de leerlingen optimaal voor te bereiden op de toekomst, zijn veel klaslokalen ingericht als echte werkomgevingen, precies zoals de leerlingen die later in de praktijk aantreffen. 

Het nieuwe Esdal College in Emmen is gebouwd op de plaats waar vroeger theater De Muzeval stond. Het heeft drie bouwlagen, zo’n 3.900 vierkante meter vloeroppervlak, veertien klaslokalen, een theater en een restaurant. Deze laatste hebben ook een eigen ingang, waardoor ze tevens inzetbaar zijn voor andere scholen. De klaslokalen zijn ingericht voor de studierichtingen Dienstverlening & Producten, Horeca, Bakkerij & Recreatie en Mobiliteit & Transport.

Veel klaslokalen zijn ingericht zoals de leerlingen die later in de praktijk aantreffen.

Aanpassingen in het funderen

Toen Hesco Bouw eind 2019 aanving met de fundering, kwam er op een gegeven moment reactie uit de omgeving. “Het heien van de funderingspalen veroorzaakte trillingen en soms zelfs schade”, vertelt projectleider Anton Brinkman. “We hebben toen de routing van het heiwerk aangepast en de lengtes van de palen per positie afgestemd op de paalbelastingen zodat deze de optimale draagkracht kregen. Zo werd de overlast tot het absolute minimum beperkt. Schade hebben we waar nodig afgehandeld met de omwonenden.”

Verdekt opgestelde installaties

Ook het theater vroeg inventiviteit. De architect koos ervoor om de installatietechniek boven het theater volledig aan het oog te onttrekken. “Maar met name de luchtinstallaties vroegen veel ruimte”, vertelt Brinkman. “Om geluidsoverlast naar de omgeving te beperken, hebben we alle installaties op het dak van het theater geplaatst binnen schijngevels. Het theater compleet met uitschuifbare tribunes is gerealiseerd op het niveau van een professioneel theater. Hierdoor kunnen de leerlingen echt praktijkonderwijs volgen.”

Het theater is uitgerust met uitschuifbare tribunes. De installaties zijn op het dak geplaatst.

Levendig metselwerk

Opvallend is het donkere metselwerk van de buitengevels, die het pand zijn stoere uitstraling bezorgt. Om de gevels te verlevendigen, zijn op meerdere plaatsen uitstekende penanten aangebracht. Brinkman: “De penanten zijn geprefabriceerd in onderdelen van veelal een meter hoog en vervolgens bevestigd met hoekstalen en lijm. Ze leveren echt een esthetische meerwaarde.” Inmiddels heeft Hesco Bouw de school opgeleverd en staan de klaslokalen klaar om bemand te worden. Na de lockdown kunnen de leerlingen samen aan de slag.  

Bouwinfo

Opdrachtgever Stichting Esdal College, Emmen
Projectmanagement ICS Adviseurs, Zwolle
Directievoering WKBA, Mantgum
Constructeur Raadgevend Ingenieursbureau Lievense, Eindhoven
Architect De Architectenwerkgroep Tilburg
Installaties Pranger-Rossier Installaties, Dokkum
Uitvoerder Hesco Bouw, Stadskanaal
Bouwsom € 6,5 miljoen
Bouwperiode november 2019 – november 2020

Projectinfo 

Complexe constructie voor het Esdal College in Emmen

In september 2019 werd begonnen met de bouwwerkzaamheden aan het Esdal College in Emmen. De constructie werd in week 16 van dit jaar afgerond. Het ging om een complexe constructie, vertelt projectleider Tom Oude Voshaar van Tasche Staalbouw. Dat bedrijf produceerde, leverde en monteerde de gehele staalconstructie.

Tasche verzorgde eveneens de engineering, zegt Oude Voshaar, en was daarom al vroeg in het voortraject bij het project betrokken. Met 215 ton staal is het een zware constructie, waarvan de verbindingen om veel denkwerk vroegen. “In de constructie zitten bijvoorbeeld windverbandstrippen van 400 bij 25 mm; dat is veel zwaarder dan gebruikelijk. Ook de brandveiligheidseisen vroegen om een zware constructie.”

Hij legt uit dat er tijdens het voortraject uitgebreid met de aannemer en architect werd overlegd over de opzet van de constructie. De engineering leidde vervolgens tot een boekwerk van ruim 600 pagina’s. “Er zijn liggers gebruikt met profielafmetingen HEA600, HEA700 en HEA800. Die liggen op buiskolommen en kokerkolommen van 300 bij 8, 250 bij 8 en 220 bij 8. Hierdoor zijn complexe lasverbindingen ontstaan die vervolgens op de bouw aan elkaar zijn gebout. Doordat de kolommen ook met beton zijn gevuld, zijn de boutverbindingen complexer dan anders. Verder zijn er 5 verschillende soorten conserveringen toegepast.”

Uitdaging bij dat alles, zegt Oude Voshaar, was om de juiste materialen per vracht op het juiste moment op de bouwplaats te hebben. “We hebben van tevoren een logistiek plan opgesteld en dat heeft prima gefunctioneerd. We hebben om en om gewerkt; wij brachten de kolommen aan, de aannemer stortte het beton, wij plaatsten de liggers en de aannemer volgde met de vloeren. Alles liep zoals bedacht, dus kunnen we tevreden op dit werk terugkijken.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details