Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Renovatie

Spin in het web brengt alle partijen bij elkaar

Het uiterlijk van het gebouw werd speels met lichte stenen.

Tekst | Desiree Pennings

Beeld | Triatact

23 juni 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Gezondheidscentrum, kinderdagverblijf en basisschool in één gebouw

Brede School Het Dok in Oegstgeest groeide snel en daarom was een uitbreiding nodig. Een extra etage op het bestaande gebouw was echter niet mogelijk en dus werd er verder gekeken. Het nieuwe gezondheidscentrum Rhijngeest aan de overkant van de straat bood mogelijkheden. De bouw van dat pand moest nog beginnen toen besloten werd om er een extra verdieping bovenop te plaatsen voor de basisschool. Triatact was de spin in het web die de gehele bouw begeleidde.

Behalve de school zitten er diverse medisch deskundigen in het gebouw. 

Triatact houdt zich bezig met huisvestingsvraagstukken in de zorg. Ze initieert, begeleidt en beheert de zorghuisvesting. In Oegstgeest was zij al tijdens de initiatieffase betrokken. Ze begeleidde het gehele bouwtraject en voert ook de komende jaren het beheer uit. Het bedrijf weet alle partijen bij elkaar te krijgen voor een mooi project, van aannemers tot beleggers en huurders. “We hebben allereerst onderzoek gedaan naar de nieuwe wijk in Oegstgeest en kwamen tot de conclusie dat een gezondheidscentrum hier van groot belang was”, vertelt Martin Moes, directeur bij Triatact. Een selectie van zorgverleners volgde, net als het zoeken naar een belegger.

Flexibel gebouw

In gezondheidscentrum Rhijngeest zitten momenteel huisartsenpraktijk Rhijngeest, Expertisecentrum Uniek, een diëtiste, Verloskundigenpraktijk Oegstgeest, Psychologiepraktijk Herfkens, Apotheek Beker, Paramedisch Centrum Katwijk/Rijnsburg en Buurtzorg Oegstgeest. “Om voldoende volume te kunnen verkrijgen voor het gebouw hebben we gekeken naar wat er nog meer gehuisvest kon worden”, vertelt Moes. “In eerste instantie kwam het kinderdagverblijf in zicht en in een tweede stadium kwam via de gemeente naar voren dat Het Dok ruimtetekort had. Toen kwam er een plan waarbij Het Dok de eerste verdieping in gebruik zou nemen. Mocht het aantal leerlingen in de toekomst teruglopen, dan kunnen de ruimtes omgebouwd worden tot woningen.”

Specifieke eisen

Basisschool Het Dok zit precies aan de overkant van de straat. Dit was dus een perfecte locatie voor een uitbreiding. De school maakt gebruik van de bovenverdieping van het gebouw en de zorgverleners en het kinderdagverblijf van de benedenverdieping. Moes: “Bij het zoeken naar bouwpartijen hebben we gekeken naar ervaring in de zorg en scholenbouw. Er zitten specifieke eisen aan het gebouw, zoals een goede isolatie tussen ruimtes om geluidsoverdracht tot een minimum te beperken. Ook de ventilatie is een erg belangrijk onderwerp. Het gebouw voldoet aan de normen voor Frisse Scholen.”

Speels uiterlijk

Het uiterlijk van het gebouw werd speels met verspringende delen en een digitaal metselwerk met lichte stenen. Het gezondheidscentrum heeft een eigen entree gekregen en vanuit een tweede entree zijn het kinderdagverblijf en de school bereikbaar. “Het gebouw is per 1 maart opgeleverd. Alles is volgens planning verlopen, ondanks corona. Een jaar geleden hadden we wel problemen door de sterke wind. Er waaide een wand om, maar dat was snel verholpen. Ook moeilijkheden met de levering van materialen zorgde ervoor dat het project niet altijd even glad verliep. Toch zijn we er goed uitgekomen. Het gebouw ziet er mooi uit en past prachtig binnen de omgeving”, aldus Moes.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details