Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Speelgoedgigant opent eerste vestigingen in Nederland
Als afgiftesysteem is gekozen voor cassette-units, die in een zorgvuldige en tochtvrije luchtverdeling voorzien.

Speelgoedgigant opent eerste vestigingen in Nederland

‘In een aangenaam winkelklimaat is het fijner winkelen’

Op 24 maart heeft een grote Ierse speelgoedgigant haar eerste twee Nederlandse vestigingen geopend, op Bigshops Parkboulevard in Rotterdam en in winkelcentrum Akerpoort in Amsterdam. Later dit jaar worden hier nog twee of drie vestigingen aan toegevoegd en uiteindelijk wil de keten zelfs groeien naar zo’n twintig winkels! Voor de realisatie van de winkels werkt de speelgoedgigant samen met een vast team van projectmanager, onderaannemers en installateurs. BLR-Bimon is binnen dit team verantwoordelijk voor de klimaatbeheersing en het loodgieterswerk.

Een duurzame en gasloze oplossing in de winkels was het uitgangspunt. Bovendien is veel aandacht besteed aan het comfort.

Het assortiment in de winkels is breed. Naast spellen en speelgoed kun je er terecht voor allerhande babyspullen. Van kinderwagens tot bedjes, badjes en overige producten voor de babykamer. Bovendien biedt de speelgoedgigant een uitgebreid aanbod buitenspeelgoed, van speelhuisjes en trampolines tot steps, fietsen en skeelers. Om al deze producten overzichtelijk te presenteren, is behoorlijk wat winkelruimte nodig. Zo hebben de vestigingen in Rotterdam en Amsterdam een oppervlakte van zo’n 1.900 vierkante meter, wat specifieke eisen stelt aan het klimaatsysteem.

Duurzaam, gasloos en comfortabel

“Wij zijn al in een vroege fase door C-M-C Bouwkundig Adviesbureau benaderd, om mee te denken over de klimaattechnieken voor beide vestigingen”, vertelt Jan Paul Birkhoff, directeur van BLR-Bimon. “Een duurzame en gasloze oplossing was hierbij het uitgangspunt. Bovendien is veel aandacht besteed aan het comfort. Want in een aangenaam winkelklimaat is het fijner winkelen. Zowel in Rotterdam als in Amsterdam hebben wij een 2-pijps VRF-systeem van Mitsubishi Heavy Industries geadviseerd en geïnstalleerd, die verwarming, koeling en warmteterugwinning op een slimme manier combineert. Aan de basis van beide systemen ligt een lucht/lucht-warmtepomp die energie uit de buitenlucht omzet in bruikbare warmte voor de winkelruimtes. Als afgiftesysteem is gekozen voor cassette-units, die in een zorgvuldige en tochtvrije luchtverdeling voorzien. En ook de luchtgordijnen bij de in- en uitgangen zijn op het warmtepompsysteem aangesloten.”

Aan de basis van de systemen ligt een lucht/lucht-warmtepomp die energie uit de buitenlucht omzet in bruikbare warmte voor de winkelruimtes.

Dankzij de luchtgordijnen krijgen bezoekers direct bij binnenkomst een warm welkom. “Bovendien worden binnen- en buitenklimaat strikt gescheiden, waardoor geen energie wordt verspild”, aldus Birkhoff. “Ook functioneert het luchtgordijn als een onzichtbare barrière tegen insecten, stof, bladeren en/of straatafval. Een speciale luchtbox garandeert een gelijkmatige luchtverdeling over de volledige toegangsbreedte.”

Goed en soepel montageproces

Beide vestigingen zijn ondergebracht in bestaande gebouwen, die voor hun nieuwe functie compleet zijn gestript. Inclusief de klimaatinstallaties. “Kenmerkend voor renovaties en transformaties zijn de onverwachte zaken die aan het licht komen”, weet Birkhoff. “Maar in deze projecten viel dat alleszins mee. De installatie is ontzettend goed en soepel verlopen.” Grootste uitdaging betrof volgens hem het warmtepomp-buitendeel in Rotterdam, die om esthetische redenen in een technische ruimte is opgesteld. “Hier zorgen speciale roosters in de voor- en achtergevel voor een juiste luchtaanzuiging en luchtuitblaas.”

Derde vestiging

In navolging van de klimaatinstallaties heeft BLR-Bimon ook het loodgieterswerk in beide winkelvestigingen verzorgd. Zowel voor de toiletruimtes als voor de keukens in de kantines. Recent is BLR-Bimon bovendien gestart met de montage van de klimaatinstallaties in een derde vestiging, in winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht. “Uniek aan deze vestiging is dat we met ons systeem moeten we aansluiten op het centrale systeem van WKO en stadsverwarming”, besluit Birkhoff. “Om deze reden is gekozen voor watergevoerde units (fancoilunits), die efficiënt gebruik maken van de warmte en koude die door het winkelcentrum wordt aangeleverd. Ditzelfde geldt voor de luchtgordijnen, waardoor ook hier comfort en energiezuinigheid perfect samenkomen.” 

Bouwinfo
  • Projectmanagement C-M-C Bouwkundig Adviesbureau (bouwkundig advies, directievoering, procesbegeleiding en architectonisch voorziener)
  • Klimaatbeheersing en loodgieterswerk BLR-Bimon

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details