Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Duurzaam en circulair ontwikkeld kantoorpand

Duurzaam en circulair ontwikkeld kantoorpand

Stekerbare W- en E-installatie zonder definitieve verbindingen

Gebouwautomatiseringsbedrijf PCS groeide uit haar jasje en bouwt momenteel een nieuw kantoorpand in Hendrik-Ido-Ambacht. Klimaatservice Holland engineert en installeert samen met zusterbedrijf Elektroservice Holland de W- en E-installatie voor het nieuwe pand.

Het project omvat twee verdiepingen met een kantoorfunctie en een halfverdiepte parkeergarage. “Het project werd vorig jaar in bouwteamverband opgezet”, vertelt Pieter Meerkerk, projectleider bij Klimaatservice Holland. “We kennen opdrachtgever PCS goed, doordat wij haar regelmatig contracteren als onderaannemer voor verschillende projecten die wij in opdracht hebben. Nu zijn de rollen dus omgekeerd en werken wij voor haar.”

Het project wordt duurzaam ontwikkeld op circulaire wijze.

Klimaatservice en Elektroservice installeren in het nieuwe gebouw de W- en E-installatie, exclusief de regeltechnische, data-, brandmeld- en camera-installatie. Deze worden apart ingekocht, net als de twee warmtepompen en de luchtbehandelingskast die in de kelder staan opgesteld.   

Klimaatplafonds en vloerventilatie

Meerkerk: “De afgifte van verwarming en koeling gebeurt hoofdzakelijk door middel van diverse klimaatplafondeilanden. Voor de luchttoevoer is er vloerventilatie aangebracht: onder de verhoogde computervloer wordt de ventilatie door een aantal toevoervoorzieningen ingeblazen.” Een uitgekiende roosterverdeling zorgt voor een perfecte luchtverdeling, terwijl CO2-sensoren een vraaggestuurde luchttoevoer garanderen. Door het plenum uit te voeren als een drukdoos, is er maar een minimum aan kanalen nodig. De gebruikte ventilatielucht wordt bovenin de ruimte afgezogen, volgens het principe dat warme lucht opstijgt.

Geen PVC en geen definitieve verbindingen 

Het project wordt duurzaam ontwikkeld op circulaire wijze, vanuit gemeentelijke regelgeving voor dit gebied. “In dit geval is het gebruik van PVC niet toegestaan. Daarnaast mogen we geen definitieve verbindingen maken, zoals met lijm, pur, lassen of gestorte verbindingen. Definitieve verbindingen zoals lassen zijn alleen toegestaan bij leidingsystemen die onder druk staan. De overige systemen moeten worden voorzien van schuifkoppelingen en manchetten. De E-installaties moeten daarbij stekerbaar worden uitgevoerd”, aldus Meerkerk. Dit is uiteraard een belangrijk aspect om al rekening mee te houden tijdens het calculatie- en inkoopproces. Een extern adviseur controleert deze onderdelen tijdens de bouwperiode. “Bij oplevering van het project moet het materialenpaspoort ingevuld zijn. Dit paspoort bevat informatie over het soort materiaal, de hoeveelheden, de montagewijze en de locatie van alle objecten. Ook staat er informatie in over de kwaliteit en financiële waarde van de installatie.” 

Naar verwachting zijn alle werkzaamheden eind januari afgerond.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details