Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Reliëf op de gevel geeft gebouw allure
Voor een nieuwbouwproject met een duurzaam karakter is een combinatie van stucwerk en gevelstrips een uitstekende oplossing.

Reliëf op de gevel geeft gebouw allure

Combinatie stucwerk en gevelstrips voor duurzame nieuwbouw

Grote projecten zijn de specialiteit van IJsselmonde buitengevelisolatie uit Rotterdam. Een klein project als op bedrijventerrein Kleine Vink in Nieuwerkerk aan den IJssel is dan een leuke afwisseling. Een nieuwbouw bedrijfspand is door IJsselmonde voorzien van een stevig isolatiepakket. Door de variatie in afwerkingsdiktes en de combinatie van stucwerk en gevelstrips kreeg het pand een opvallend en speels uiterlijk.

Het bedrijventerrein Kleine Vink ligt ingeklemd tussen de Hoofdweg en de rijksweg A20. Het bedrijfspand waarvoor IJsselmonde de isolatie en afwerking voor haar rekening nam, is gebouwd door GN Bouw uit Dordrecht en is vorig jaar opgeleverd. Naast de gevelafwerking deed IJsselmonde ook het complete steigerwerk. 

Door de variatie in afwerkingsdiktes en de combinatie van stucwerk en gevelstrips kreeg het pand een opvallend en speels uiterlijk.

Bijsturen

Voor een kleiner project is er minder tijd nodig. Nadeel is wel dat er ook minder tijd is om zaken zo nodig bij te sturen. Voor Jacco Oostenbrug, commercieel directeur bij IJsselmonde, is het daarom belangrijk dat een project zoals dit vanaf het begin goed loopt: “Dan is het prettig om dingen compleet te doen en willen we ook graag de steigerbouw op ons nemen.” Vooraf maakt het gevelbedrijf een steigertekening. Daarop geeft ze aan hoe ze het steigerwerk wil neerzetten om haar werkzaamheden goed uit te kunnen voeren. Ook is er overleg met andere partijen, zoals de vaklieden die de vensterbanken moeten monteren of het schilderwerk doen. Zij maken gebruik van dezelfde steiger. “Terugkijkend kunnen we zeggen dat we het goed met elkaar hebben voorbereid en dat het een goedlopend project is geweest, met een prettig contact met de aannemer.”

Belijning met hout 

De eigenaar van het pand had een architect in de arm genomen die verantwoordelijk was voor het esthetische deel. In zijn ontwerp bestond de afwerking van de gevel uit pleisterwerk en een verticale belijning van houten delen. Maar dat wilde de opdrachtgever liever niet in verband met het onderhoud. Ook de aannemer zag nadelen en stelde voor om de houten delen te vervangen door gevelstrips. De opdrachtgever, architect en aannemer zijn toen samen in de showroom van Sto Isoned in Tiel langs geweest om een gevelstrip uit te zoeken die qua uiterlijk het meest op die houten latten zou lijken. Speciaal voor hen heeft Sto een strip gemaakt die wat betreft kleur en structuur de uitstraling van hout benadert.

De gevelstrips liggen terug ten opzichte van het gevelvlak, net zoals de kozijnen.

Reliëf

Behalve de verticale ‘houten’ gevelstrips, geeft ook het toegepaste reliëf op de gevel het gebouw allure. “Onder de gestucte delen zit een isolatiepakket van maar liefst achttien centimeter, omdat de isolatiewaarde tamelijk hoog moest worden. Onder de gevelstrips is dat ongeveer zes centimeter. De gevelstrips liggen dus terug ten opzichte van het gevelvlak, net zoals de kozijnen. Dat verklaart het behoorlijke niveauverschil in de gevel, wat het aanzicht van het bedrijfspand een speels karakter geeft. Voor een nieuwbouwproject met een duurzaam karakter is zo’n combinatie van stucwerk en gevelstrips een uitstekende oplossing. Onderhoudsvriendelijk met een frisse, sprekende uitstraling.“ 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details