Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Minimaal verbruik, hoog comfort en maximale controle
Hans Robben, commercieel directeur van Ned Air.

Minimaal verbruik, hoog comfort en maximale controle

Adaptief en vraaggestuurd ventilatiesysteem voor appartementengebouwen

Vanwege de schaars beschikbare bouwgrond in de grote steden kiezen steeds meer projectontwikkelaars, beleggers en ontwikkelende bouwers ervoor om de hoogte in te gaan. Om het wonen in de stad betaalbaar te houden, zien we bovendien dat woningen steeds kleiner worden. Appartementen van 60 m2 of minder zijn al lang geen uitzondering meer en vragen om slimme indelingen én ruimtebesparende oplossingen. Ned Air draagt hieraan bij met SkyFlow: een adaptieve en vraaggestuurde ventilatie-eenheid voor de gestapelde woningbouw, die een hoog comfort, een goede vochtregulering en exact de juiste hoeveelheid schone en frisse lucht combineert met eenvoudig onderhoud en een compacte vormgeving. 

Het SkyFlow systeem kan ruim 400 m3/h verversen, wat voor de meeste Nederlandse appartementen ruim voldoende is.

Maximale indelingsvrijheid

SkyFlow betreft een compacte en lichte ventilatie-eenheid met een regelbare kleppensectie. “Afhankelijk van de ventilatiebehoefte wordt elk appartement uitgerust met twee of drie klepmodules, die heel eenvoudig en op alle mogelijke manieren gemonteerd kunnen worden”, vertelt Hans Robben, commercieel directeur van Ned Air. “Zowel op de wand als aan het plafond. Hierdoor blijft de vloer vrij van obstakels en zijn architecten én bewoners helemaal vrij in hun ruimte-indeling en inrichting.”

Ruim voldoende frisse lucht

Op appartementsniveau is er keuze uit een 1-zone- of een 2-zonesysteem. “SkyFlow omvat resp. twee of drie klepmodules inclusief een volumeregeling, die eenvoudig tussen de ventilatietoevoer en -afvoer geplaatst kunnen worden”, vertelt Robben. “Dankzij de toevoeging van temperatuur-, CO2- en relatieve vochtigheidssensoren kan vervolgens vraaggestuurd per zone geventileerd worden.” De klepmodule van het SkyFlow systeem heeft een aansluitdiameter van 160 mm. “Het systeem kan ruim 400 m3/h verversen, wat voor de meeste Nederlandse appartementen ruim voldoende is. Doordat een ventilator en filter ontbreken, functioneert het systeem zeer stil. Ook dit is een groot voordeel in kleinere woningen, waarin bewoners sneller geluidsoverlast ervaren.”

Monitoring en inregeling op afstand

SkyFlow kan naar wens gecombineerd worden met de nieuwe én bestaande luchtbehandelingsunits van Ned Air en van andere leveranciers. Van inpandige units tot buitenopstellingen, vertelt Robben. “Wanneer gekozen wordt voor de Ned Air EveryLine of RotorLine ontstaat een compleet ventilatiesysteem, dat eenvoudig online en op afstand benaderd en gemonitord kan worden. Ook kan het systeem op afstand worden ingeregeld.”

Minimaal energieverbruik

Om de energiekosten in de hand te houden, heeft Ned Air een ventilatie-eenheid ontworpen waarmee vraaggestuurd geventileerd kan worden. Bijvoorbeeld op basis van kloktijden, relatieve vochtigheid, temperatuur of CO2, waardoor nooit méér geventileerd wordt dan nodig. “Ook hebben wij de regeling van de SkyFlow ventilatie-eenheid in de appartementen en de EveryLine en Rotorline luchtbehandelingskasten nauw afgestemd”, aldus Robben. “Hierdoor weten we exact in welke klepstanden de ventilatie-eenheden staan en kunnen we variëren met luchthoeveelheden (luchtdrukken).” In de meeste gevallen is er sprake van een constante-druk-systeem. “Hoe dichter een klep staat, hoe meer druk dit kost”, illustreert hij. “In plaats hiervan sturen wij de klep juist iets verder open, terwijl de druk wordt verlaagd. Qua bewonerscomfort levert dit geen enkel verschil op, terwijl het energieverbruik wel fors naar beneden gaat. Met name deze techniek maakt SkyFlow uniek.”

Geen onderhoud achter de voordeur

Uniek is ook dat de luchtfilters van SkyFlow niet in de klepmodules zelf, maar in de centrale luchtbehandelingskast zijn geplaatst, besluit Robben. “Hierdoor is het systeem in de woningen in basis onderhoudsvrij. Het plannen van separate onderhoudsafspraken is niet aan de orde, waardoor flink bespaard kan worden op tijd én kosten. De gebouweigenaar blijft volledig in control, terwijl bewoners te allen tijde verzekerd zijn van schone en frisse lucht.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details