Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Sociale huurappartementen moeten tekort aan passende, betaalbare huisvesting helpen oplossen
De gebouwen zijn opgetrokken volgens het Trento®-concept met veel prefab bouwelementen. Toch zorgt het metselwerk voor variatie in de gevel.

Sociale huurappartementen moeten tekort aan passende, betaalbare huisvesting helpen oplossen

Net als in veel andere steden in Nederland stijgt ook in Nijmegen de vraag naar kleinere sociale huurwoningen. Daarom realiseerde Nijhuis Bouw in de wijk Woenderskamp in Nijmegen-Noord in opdracht van woningcorporatie Talis 114 sociale huurappartementen voor één- en tweepersoonshuishoudens en starters, evenals 10 zogenaamde Mindsetwoningen voor mensen met een lichamelijk beperking. Beide complexen met respectievelijk drie en vijf bouwlagen rond een gezamenlijke binnentuin werden gerealiseerd volgens het gekende Trento®-concept van het bouwbedrijf.

Dit project omvat twee complexen met drie en vijf bouwlagen, rond een gezamenlijke binnentuin.

Woningcorporatie Talis wil mensen een passende en betaalbare huisvesting garanderen en investeerde daarom recent in een groot nieuwbouwwoonproject met sociale huurappartementen in de wijk Woenderskamp in Nijmegen-Noord. Nijhuis Bouw kreeg de opdracht om dit opmerkelijke project te realiseren. Het ontwerp bestaat uit twee gebouwen met respectievelijk drie en vijf bouwlagen die enerzijds plaats bieden aan 114 kleine sociale huurwoningen voor één- en tweepersoonshuishoudens of starters. Ze omvatten een woonkamer met open keuken, één slaapkamer en een normale badkamer. Sommige huurwoningen hebben ook een buitenruimte. “Anderzijds werden 10 aangepaste woningen voor mindervaliden geïntegreerd, de zogenaamde Mindsetwoningen, genoemd naar een bewonersinitiatief van 10 mensen met een lichamelijke beperking die zelf zoveel mogelijk de regie over hun leven willen behouden”, vertelt Patrick Zweekhorst, projectleider bij Nijhuis Bouw. “Samen met Talis hebben we deze mensen heel nauw bij het ontwerp en de realisatie van hun woningen betrokken. Zo hebben we vooraf in een oude fabriekshal een plattegrond op ware grootte op de vloer geprojecteerd, om samen met een toekomstige bewoonster te kunnen controleren of zij met haar rolstoel gemakkelijk van de ene naar de andere ruimte kon bewegen. Deze woningen zijn dan ook volledig op maat gemaakt, met onder meer bredere gangpaden, voorbereidingen voor optilliften, schuifdeuren, deuropeners, cameravoorzieningen voor de nachtelijke zorgwacht, …. Toch werd niet alles geautomatiseerd, want dat wat de bewoners zelf nog kunnen doen, willen ze ook graag zelf doen. En daar hebben we natuurlijk rekening mee gehouden.”

Nijhuis Bouw realiseerde een project met 114 sociale huurappartementen en 10 Mindsetwoningen.

Bewezen bouwconcept met vaste partners en bouwoplossingen

Dit project is gebouwd volgens het Trento®-concept, dat door Nijhuis Bouw ontwikkeld is en met vaste partners uitgevoerd wordt. Het is gebaseerd op voorbedachte oplossingen, die uit een dynamische kennisbank komen die ze de Trento®-kast noemen. Dankzij de inzichten die de partners samen opdoen, wordt de bibliotheek ook telkens weer vernieuwd. “In oktober 2018 zijn we als aannemer op basis van een Plan van Aanpak en kansen- en risicodossier gekozen uit een Best Value Procurement selectie. Vervolgens zijn we samen met de woningcorporatie gestart met het uittekenen van het integraal ontwerp, waarin zowel bouw- als installatietechnisch het ontwerp uitgewerkt wordt. Flow architecten maakte het bouwontwerp en dat werd met de opdrachtgever en onze vaste bouwpartners gefinetuned”, gaat Zweekhorst verder. “Het startsein voor de bouw zelf werd op 10 juni 2020 gegeven. Zoals in al onze projecten wordt ook hier zoveel mogelijk gebruik gemaakt van prefab bouwelementen, zoals gevels met geïntegreerde houten kozijnen, wanden, vloeren, plafonds en daken. Dankzij een speels metselwerk creëerden we toch een zekere variatie in de gevel. Werken met voorgefabriceerde element betekent wel dat in een vroeg stadium alles wat betreft maatvoering en positionering van ramen, deuren, kabels en leidingen bekend moet zijn, maar dat hoeft niet tot problemen te leiden. Dit project was trouwens een primeur, want voor het eerst werd steigervrij gewerkt bij een hoogbouw met een kap op de vijfde verdieping, wat toch opnieuw andere uitdagingen met zich meebrengt.”   

Gecertificeerd staalbedrijf produceert en monteert hekwerken, trappen en constructiewerk

De 124 appartementen van woningcorporatie Talis in de wijk Woenderskamp in Nijmegen-Noord worden gebouwd volgens het Trento®-concept. Deze ‘kast met bouwoplossingen’ van Nijhuis Bouw omvat ook de hekwerken, trappen en constructie-elementen van allround constructiebedrijf Van der Sluis.

“Hoe ingewikkelder men bouwt, hoe meer tijd dat vergt en hoe meer budget naar het tekenen, engineeren en begeleiden gaat. Door te bouwen volgens het Trento®-concept is de doorlooptijd veel korter. Er komt immers veel minder engineering aan te pas, want veel concepttekeningen bestaan al en ook de details zijn bekend. We weten net als Nijhuis vooraf al hoe alles eruit zal zien”, vertelt bedrijfsleider Arend van der Kamp. “Voor dit nieuwbouwproject produceerden, leverden en monteerden we 1.200 m aan hekwerken, maar ook trappen, galerijondersteuningen en alle constructiewerk, goed voor een totaal van ongeveer 79 ton staal. We werden pas 2 à 3 maanden voor de start van de bouw ingeschakeld. Midden januari 2020 werden de eerste elementen geproduceerd. Daarna zijn we heel het bouwproces blijven meelopen, tot aan de afronding eind april van dit jaar. De succesvolle voltooiing van een dergelijk bouwproject hangt uiteraard af van de kennis van de bouwpartners, maar evenzeer van de samenwerking en de sfeer op de bouwplaats. Door elkaar te vertrouwen én open en eerlijk met elkaar om te gaan, worden heel veel problemen vermeden. En die openheid is nu net één van de belangrijkste kenmerken van conceptmatig samenwerken.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details