Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Over bestaande bouw heen en gedeeltelijk op W-kolommen 
De woningen op de W-kolommen lijken te zweven.

Over bestaande bouw heen en gedeeltelijk op W-kolommen 

324 zwevende huurwoningen

Amsterdam bewoonbaar houden, niet voor een selecte groep maar voor uiteenlopende groepen mensen, ook die met een bescheiden inkomen. Hoe doe je dat? Aan het Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam-West wordt een wijk op een wijk gebouwd. De onderliggende bebouwing is ‘doorboord’ met ondersteunende kolommen, waarmee de basis is gelegd voor 324 zwevende huurwoningen. 

OKU House staat gedeeltelijk op de bestaande bouw en gedeeltelijk op W-kolommen.

Geen enkele woning in OKU House is dus grondgebonden. Een gedeelte is boven het voormalige Fashion House gerealiseerd, dat momenteel wordt herontwikkeld tot OKU Office en waarbij de ondersteunende kolommen dwars door het kantoorgebouw heen lopen. Het andere deel is op W-kolommen geplaatst, zodat de woningen lijken te zweven tussen OKU Office en het
naastgelegen Berghaus. 

Een enerverend jaar

Vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter verkocht het plan aan woningcorporatie Stadgenoot, Achmea Real Estate en De Ranitz B.V. Dura Vermeer Bouw Midden West realiseert het: 112 sociale huurwoningen voor Stadgenoot, 108 middenhuur- en vrijesector huurwoningen, 104 vrijesector appartementen en een tweelaagse parkeergarage voor Achmea Real Estate en commerciële ruimtes voor De Ranitz B.V. “Het heeft ons een enerverend jaar bezorgd”, bekent Richard van Dijk, bedrijfsleider bij Dura Vermeer Bouw Midden West. “We realiseren een wijk op een wijk met logistieke en constructieve complexiteit.”

Met torenkranen worden grote elementen, zoals kolossale stalen bosvloeren, naar hun plaats gehesen.

Plaatsing van de boxvloeren

Het enerverende jaar begon met de plaatsing van 12 enorme stalen kolommen, dwars door het ondergelegen kantoorgebouw. De boxvloeren zijn op de liggers gemonteerd die op de stalen kolommen zijn aangebracht. Ze zijn opgebouwd uit kolossale, langwerpige stalen dozen met een lengte van ruim 16 meter en een gewicht van 35 ton. “De combinatie van de aanvoer van materieel en materiaal en de beperkte ruimte op de projectlocatie maakte de plaatsing uitdagend. De zwaargewichten bungelden in de lucht en moesten landen in de uitkassingen die hiervoor in het beton waren uitgespaard”, vertelt Van Dijk. “Het waren twee ongelooflijk spannende momenten.”

De basis voor de vleugels

Een groot gedeelte van de installaties was reeds in de staalfabriek tussen de boxvloeren gemonteerd. Deze werden na de landing afgedekt met een betonnen gewapende druklaag van 15 cm dik. Dit was het fundament voor de ‘vleugels’ van het gebouw. Daarna volgde het betonskelet met de voorzieningen die weer precies moesten aansluiten op de voorzieningen in de geprefabriceerde aluminium elementengevels waaraan later de gevels zijn opgehangen. Van Dijk: “Elke actie was een maattechnische klus en de tolerantie was minimaal. Een enkele keer hebben we een anker aangepast; meer speelruimte was er niet.”

200 geprefabriceerde stalen balkons

De finishing touch bestond uit de montage van ruim 207 geprefabriceerde stalen balkons. “De plaatsing van de balkons vergde precisiewerk. Denk hierbij maar aan omstandigheden als harde wind. De balkons werden – compleet met hekwerk – met de kraan naar de plaats van bestemming gemanoeuvreerd en opgehangen aan de ankers die vooraf in het beton waren gestort.” 

Inmiddels verkeert OKU House in het afbouwstadium. De nutsvoorzieningen worden aangelegd, de binnenwanden geplaatst en de gietvloeren gestort. “Rond de bouwvak van 2024 is OKU House klaar voor bewoning. Straks kunnen de nieuwe bewoners genieten van een groen loopgebied onder de zwevende woontorens.” 

Bouwinfo
  • Opdrachtgevers Stadgenoot, Achmea Real Estate en De Ranitz B.V.
  • Architectenbureau KCAP Architects&Planners, Rotterdam
  • Aannemer Dura Vermeer Bouw Midden West, Cruquius

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details