Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Ouderen zitten er weer warmpjes bij
De kop- en langsgevel van een woonblok.

Ouderen zitten er weer warmpjes bij

Betaalbare en complete buitengevelrenovatie 

In opdracht van wooncorporatie Lek en Waard Wonen krijgen de 39 seniorenwoningen aan de Schoonenburglaan in Nieuw-Lekkerland weer een fris, eigentijds uiterlijk. Door de creatieve combinatie van verschillende gevelafwerkingen blijft de gezellige sfeer van het ouderenwijkje behouden. “Compleet en goed hoeft niet altijd heel duur te zijn”, vindt Dirk Jan van der Poel van IJsselmonde buitengevelisolatie.

Van der Poel is geboren in het Zuid-Hollandse dorp en kent de Schoonenburg­laan nog van vroeger als een gezellig straatje. Hij is dan ook blij dat Lek en Waard Wonen besloten heeft om de eenlaagse ouderenwoningen te renoveren in plaats van af te breken. De hele buitenschil wordt aangepakt zodat de isolatiewaarde weer voldoet aan de huidige standaard. Naast gevelisolatie wordt ook de isolatie van daken en vloeren verbeterd en worden de woningen voorzien van een ventilatiesysteem. 

Dubbelfunctie

IJsselmonde voert de gevelisolatie uit met isolatieplaten die daarna worden voorzien van een witte sierpleisterafwerking van Sto. Steigerwerk is dan onmisbaar. Maar ook Damsteegt heeft steigers nodig voor de werkzaamheden aan het dak. Bovendien is de aannemer verantwoordelijk als er meerdere arbeidsgangen op een bepaalde steiger worden uitgevoerd. In dit geval is in gezamenlijk overleg besloten om het steigerwerk in twee fases op te bouwen. Daarmee krijgt de steiger bij dit project een dubbelfunctie: eerst wordt hij gebruikt als toegang en randbeveiliging voor de dakwerkzaamheden. Daarna wordt de steiger voorzien van kappen en netten zodat het werk aan de gevels droog gedaan kan worden. Op die manier worden de zeven woonblokken stuk voor stuk aangepakt. “Een beetje een tweetrapsraket”, grapt Van der Poel. “Waar Damsteegt klaar is, gaan wij verder. Zo wandelen we samen de wijk in fases door.”

Detail van de kopgevel.

Schuilwoning

De bewoners van de zeven woonblokken aan de Schoonenburglaan zijn allemaal zeventigplussers. Ondanks hun leeftijd blijven ze tijdens de renovatie gewoon thuis wonen. Dat geeft volgens Gertjan Damsteegt van het gelijknamige bouwbedrijf een bijzondere twist aan dit project. “De bewoners zijn de hele dag thuis. Als ze een vraag hebben, lopen ze gewoon naar onze jongens toe.” Natuurlijk is er ongemak, maar van de schuilwoning even verderop in het dorp maken ze volgens hem weinig gebruik. 

IJsselmonde kwam eerder dit jaar bij Damsteegt in beeld voor de gevelafwerking van een nieuwbouwwoning in Rotterdam. Het bedrijf uit Nieuw-Lekkerland was op zoek naar een buitengevelstukadoor die ook wat luxer kleiner werk kon doen. “Toen we hoorden dat IJsselmonde ook grotere werken doet, zijn we voor dit project met rond de tafel gaan zitten.” Tot nu heeft hij daar geen spijt van. “Over het algemeen loopt dit project goed en bij een hapering komen we daar in goed overleg prima uit.“

Fris en speels

Ook Van der Poel is tevreden. De gevels die al gedaan zijn, vindt hij fris en speels door de combinatie van sierpleisterafwerking en houten bekleding. Het vernieuwde straatbeeld in de Schoonenburglaan vindt hij, dankzij de upgrade, een geslaagd resultaat. “Een creatieve insteek om een gevoel in te kleuren terwijl deze renovatie relatief eenvoudig is. Zo zie je maar dat een complete en goede renovatie niet per se heel duur hoeft te zijn.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details