Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Onder het motto ‘You should beat the master’:  Uniek renovatieproject brengt details uit het verleden op een eigentijdse manier terug
Het Beiersch graniet rondom de kozijnen, de ingezette stukken in de gevel en aan de dakrand en het zacht rode metselwerk worden gereinigd en hersteld.

Onder het motto ‘You should beat the master’: Uniek renovatieproject brengt details uit het verleden op een eigentijdse manier terug

De Caransa Groep kocht in 2012 het architecturaal verloederde pand met het gekende Bowlingcentrum Knijn op de tweede verdieping. Dok architecten startte in 2014 met de herontwikkelingsplannen, die de gevelrenovatie en de realisatie van een nieuwe dakopbouw met appartementen omvatten. De bouwwerkzaamheden zijn in volle gang en moeten tegen eind 2021 afgerond zijn.

De buurt aan het Scheldeplein was in de vorige eeuw vooral bekend als een uitbreidingswijk met gesloten bouwblokken. Op de hoek aan het grote plein kwam de in die tijd zeer vooruitstrevende showroom van garagebedrijf Sieberg. Het gebouw, met een totaal grondoppervlak van ruim 5.500 m², combineerde een modern en transparant deel aan de linkerzijde en een traditioneel gemetselde gevel aan de rechterzijde. “De architectuur werd gekenmerkt door een geslaagde compositie van horizontale en verticale lijnen. De gevel bestond nagenoeg volledig uit kozijnen gecombineerd met zacht rood metselwerk en Beiersch graniet. De meest opvallende elementen waren echter de raamindeling in kleine ruitjes en de klokkentoren met lantaarn als kroon op het werk”, vertelt architect Liesbeth van der Pol van Dok architecten. “In de loop der jaren onderging de gevel verschillende transformaties, waarbij de ruitjes plaatsmaakten voor grote raampartijen met dubbel glas en de lantaarn op de toren werd vervangen door het logo van ABN-AMRO. Het pand raakte architecturaal verloederd, met het bowlingcentrum als enige lichtpunt.”

De kers op de taart is de originele glazen lantaarn. Deze werd in de jaren ’70 verwijderd maar wordt nu gerenoveerd en in ere hersteld.

Renovatie van de gevel en nieuwbouw op het dak

De Caransa Groep contacteerde Dok architecten om dit pand zijn grandeur van weleer terug te geven, met een focus op de toekomst. Inpandig blijft het gebouw nagenoeg onveranderd, de gevel daarentegen wordt grondig aangepakt. Zo worden de ramen met de grote glaspartijen en kunststof panelen en kozijnen vervangen door raampartijen met slanke stalen geïsoleerde profielen en de kenmerkende ruitjes. Overal op de verdiepingen komt isolerend HR++ glas. “Het Beiersch graniet rondom het gebouw en het zacht rode metselwerk worden schoongemaakt en waar nodig hersteld. Aan de Geulstraatzijde integreren we een nieuw geveldeel op de bovenste verdiepingen dat qua uitvoering de onderliggende gerenoveerde gevel repeteert. Dit geveldeel wordt over de totale breedte voorzien van beglazing”, licht architect Patrick Cannon het project toe. “We realiseren ook een nieuwe teruggetrokken dakopbouw met negen drie- en vierkamerappartementen langs een uniek binnenstraatje. Ze beschikken allemaal over een ruim beschut terras onder een pergola.”

Met deze grondige gevelrenovatie krijgt het pand zijn grandeur van weleer terug. Vooral de kozijnen met slanke stalen profielen en kleine ruitjes springen in het oog.

Uitdagend project met glazen lantaarn als pronkstuk

De realisatie van het renovatie- en nieuwbouwproject is een hele uitdaging. De Albert Heijn en parkeergarage blijven continu open en ook de bowling was slechts tijdens de eerste fase van de gevelrenovatie gesloten om het interieur aan te passen. “Bij dit oude gebouw is na alle renovaties uit het verleden alles anders dan wat je in gedachten had. Niets is standaard en niets is identiek. Dat maakt het project zo uitzonderlijk en tegelijk interessant. We kijken uiteraard om het pand te verduurzamen, bijvoorbeeld met isolerende beglazing, zonnepanelen en een groendak”, legt architect Wouter Weelink uit. “De kers op de taart is de originele glazen lantaarn, die tot de jaren ’70 op de toren stond en die nu gerenoveerd en in ere hersteld wordt.” De medewerkers van Dok architecten gaan uit van het motto ‘You should beat the master. De architect van het originele gebouw zal trots zijn, want het monument krijgt zijn oude allure terug, op een eigentijdse manier.  

Bouwinfo

Opdrachtgever 
Caransa Groep, Amsterdam

Architect 
Dok architecten, Amsterdam

Hoofdaannemer 
Kondor Wessels, Amsterdam

Staalconstructie 
Van der Sluis Constructie, Kampen

Kozijnen en vliesgevels 
JM van Delft & Zn, Drunen

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details