Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
OKU House: architectonisch en technisch huzarenstukje in het Fashion District 

OKU House: architectonisch en technisch huzarenstukje in het Fashion District 

In het Fashion District in Amsterdam-West wordt gebouwd aan een bijzonder project: het OKU House. Dit woningbouwproject omvat twee gebouwvolumes van internationale allure. Waar het eerste volume boven het bestaande Fashion House wordt gerealiseerd, lijkt het andere te ‘zweven’ tussen het Fashion House en het daarnaast gelegen Berghaus. De gebouwen staan grotendeels op stalen kolommen, waarvan een deel door de constructie van de ondergelegen bouw heen gaat. Zo wordt een unieke tafelconstructie gecreëerd waarop in totaal 324 huurwoningen komen. De plafonds onder de tafelconstructie en de boeiranden worden in opdracht van Dura Vermeer Bouw Midden West bekleed met aluminium panelen van Aldowa.

Dura Vermeer Bouw Midden West en Aldowa kunnen bouwen op een lange en hechte relatie. In het verleden realiseerden de bedrijven onder meer kantoorgebouwen Atrium Amsterdam en Rembrandtpark One in Amsterdam en woningbouwproject De Kwekerij in Utrecht. “Voor het OKU House werden wij gevraagd om het esthetische ontwerp van KCAP Architects & Planners om te zetten in een haalbaar en maakbaar ontwerp voor de plafonds aan de onderzijde van de west- en oostvleugel”, vertelt projectleider Richard Sliep. “Onze opdracht omvat resp. 800 m2 en 600 m2 aluminium panelen, inclusief achterconstructie en isolatiemateriaal. Bovendien verzorgen wij de bekleding van de 1.200 mm hoge boeiranden aan de onderzijde van de buitengevel, die doorlopen aan de onderkant van de plafonds.”

De opdracht omvat resp. 800 m2 en 600 m2 aluminium panelen, inclusief achterconstructie en isolatiemateriaal.

Mooi naden- en lijnenspel 

De doorlooptijd voor Aldowa in dit project is kort, vertelt Sliep. “Daarom hebben we al heel snel na de projectgunning de detaillering en paneelverdeling met de architect besproken. De paneelverdeling had namelijk flinke consequenties voor de rest van de engineering. We zijn gestart met een vormstudie, op basis waarvan de architect de verdeling en omvang van de panelen en bijbehorende naden al van tevoren kon beoordelen.” Collega en engineer Clemens Borst: “Een uitdaging was om een mooi naden- en lijnenspel te harmoniëren met een efficiënte productie en duurzaam materiaalgebruik. Uiteindelijk zijn we gekomen op een efficiënte paneelmaat van circa 3,0 x 0,6 meter, waardoor een karakteristieke paneelverdeling hand in hand gaat met zo min mogelijk restmateriaal. De aluminium panelen voor de plafonds zijn 2,0 mm dik, gepoedercoat in RAL7044 (zijdegrijs) en waar nodig inwendig voorzien van verstijvingsprofielen. Voor de boeiranden en hoeklijnen is gekozen voor 3,0 mm aluminium. Alle panelen worden mechanisch bevestigd middels een schroefbevestiging.”

De aluminium panelen voor de plafonds zijn 2,0 mm dik en gepoedercoat in RAL7044 (zijdegrijs).

Bijzondere vloeropbouw

Het vinden van de juiste bevestiging was een uitdaging vanwege de bijzondere vloeropbouw, met een boxvloer in hard staal. “De onderconstructie waar wij op aansluiten, is een stalen plaat van 20 mm die wij niet mogen doorboren”, vertelt Borst. “Met name vanwege de behandelde lucht in de kamers van de boxen. We hebben flink moeten puzzelen om de juiste bevestigingswijze te vinden, waarbij we constructieve, thermische en corrosieve eisen combineren met een werkbare en efficiënte manier van monteren.” Sliep: “Een oplossing werd uiteindelijk gevonden in het voorboren van gaten en in een zelftappende schroef. Begin december zijn we met de productie en montage gestart en begin mei al moeten we onze werkzaamheden opleveren. Daarom werken we met meerdere montageteams.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details