Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuwe openbare toiletten zijn een toonbeeld van design, comfort en hygiëne
“Tijdens deze zoektocht kwam ik een sanitaire ruimte tegen die was gemaakt door Ben van Zadelhoff. Daar realiseerde ik me dat functionaliteit hand in hand kan gaan met design.”

Nieuwe openbare toiletten zijn een toonbeeld van design, comfort en hygiëne

Zijn zoektocht wierp zijn vruchten af. De haven beschikt nu over twee toiletgroepen die je zelf beleefd moet hebben, om het gevoel van gastvrijheid te ervaren. 

We bevinden ons in het havenkantoor op Urk om te spreken met Jan van den Berg en Erik Gerrits, technisch commercieel adviseur bij Delabie. Van den Berg is in contact gekomen met Delabie via interieurbouwer Ben van Zadelhoff, die werd ingeschakeld om de twee sanitaire oases gestalte te geven.

Jan van den Berg en Erik Gerrits zijn allebei trots op wat er gerealiseerd is.

Van oud naar ultramodern

“De reden voor de renovatie van beide toiletgroepen was het feit dat er na 30 jaar niet meer werd voldaan aan de standaarden van vandaag. Er was geen verwarming en er was te weinig capaciteit, bijvoorbeeld. Met het toenemende toerisme moesten we er in het hoogseizoen losse toilet­units bijplaatsen. Dat was mij als havenmeester een enorme doorn in het oog. We zijn trots op Urk en heten iedereen van harte welkom. Als je net van boord komt, of je stapt uit je camper, dan is het fijn als het sanitair dat je aantreft je in de watten legt, toch?”, opent Van den Berg het gesprek. De nieuwe toiletgroepen zaten al een tijd in de planning, maar Van den Berg, die nu zo’n 14 jaar havenmeester is, wilde niets aan het toeval overlaten. Door op diverse plaatsen te gaan kijken naar de openbare sanitaire voorzieningen ontstond een lijst met wensen en eisen. “Het beste van alle werelden, samengebracht in een overzichtelijke lijst. Tijdens deze zoektocht kwam ik een sanitaire ruimte tegen die was gemaakt door Ben van Zadelhoff. Daar realiseerde ik me dat functionaliteit hand in hand kan gaan met design. Toen wist ik dat ik dat ook op Urk wilde realiseren.”

De Delabie SPEEDJET handdroger voorkomt dat er plassen water op de vloer komen te staan.

Temperatuur van de douches door de gebruiker in te stellen

Van den Berg had één hele belangrijke eis op het gebied van de douches: de bezoeker moet zelf de temperatuur kunnen bepalen. “Niet iedereen is hetzelfde en wie ben ik om te bepalen hoe warm of koud jij moet douchen?”, schetst hij. “Daar kwam Delabie in beeld. Erik Gerrits heeft ons geadviseerd in de keuze voor de watervoorzieningen in de douches.” Gerrtis vult aan: “De criteria waren helder. Jan wilde zo min mogelijk elektronica, maar ging puur voor functionaliteit, gekoppeld aan design. Alles moest enorm bestendig zijn, omdat er – met name in het hoogseizoen – enorm veel gebruik wordt gemaakt van de sanitaire voorzieningen. Ook moesten de kranen zelf te vervangen zijn indien nodig. De opstelling die nu gekozen is, is ook nog eens waterbesparend. Mooi om te zien, praktisch in gebruik en gericht op het gebruik van morgen.”

Mensen komen ervoor terug

Gerrits vervolgt: “Het is ongelooflijk hoe mooi en functioneel alles geworden is. Je vindt hier het comfort van thuis. Hier komen mensen voor terug, dat weet ik zeker.” In de twee sanitaire gebouwen vinden we dezelfde configuratie terug: per gebouw 12 douches met materiaal van Delabie, 6 toiletten en de uitermate praktische Delabie handendrogers, die geen lekwater op de grond veroorzaken. Beide groepen hebben een opsplitsing in twee delen: een openbaar gedeelte waar iedereen betaald gebruik van kan maken en een gedeelte dat is gereserveerd voor havengasten, die er met hun boot of camper zijn neergestreken. Van den Berg: “Door de QR-code in de haven te scannen betaal je de lig- of staanplaats al en daarmee krijg je tevens de toegangscode voor de toiletgroepen. Makkelijker kan het niet. Hoe fijn is het dat wanneer je net bent neergestreken, je jezelf even kunt opfrissen in een sanitaire ruimte die niets te wensen overlaat?”

Jan van den Berg toont de technische ruimte. De PREMIX Compact thermostatische mengautomaten bieden gebruikers de nodige veiligheid tegen brandwonden en bieden de havenmeester de nodige hygiene van het waternet.

Van den Berg roemt de goede ondersteuning die hij van Delabie heeft gekregen en krijgt. “Zo zijn we uitgekomen op weggebouwde leidingen en ingebouwde mengkranen. Dat is esthetischer en hygiënischer. Achter de douchewanden bevindt zich een goed toegankelijke, technische ruimte. Het water loopt via goten weg achter de muur, alwaar het afgevoerd wordt naar een centrale put.” Hij is terecht trots op het werk en heeft inmiddels een derde toiletgroep in de planning staan.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details