Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Panden die we hebben gebouwd, breken we vele jaren later zelf weer af’

‘Panden die we hebben gebouwd, breken we vele jaren later zelf weer af’

Het was voor projectleider van De Geus Bouw, Willem van der Hulst, de kers op de bouwtaart: de realisatie van het nieuwe hoofdkantoor van Bejo Zaden in Warmenhuizen. Vlak voor zijn pensioen rondde hij samen met hoofd voorbereiding Pascal Klaver dit innovatieve project af, met als eindresultaat een uniek gebouw dat tot in de allerkleinste puntjes is afgewerkt.

Zelfvoorzienend qua energie en klimaatneutraal, vanwege een 200 meter diepe bronboring voor aardwarmte.

Ruim 110 jaar geleden werd De Geus Bouw opgericht. Het familiebedrijf uit Broek op Langedijk is inmiddels alweer vier generaties verder en tegenwoordig staat de achterkleinzoon van de oprichter aan het roer. “En niet alleen intern is het een familie”, zegt Klaver. “Ook onze klanten zijn nauw aan ons verbonden. ‘Eens geproefd, altijd klant’ wordt bij ons wel eens gekscherend gezegd.”

Je eigen werk slopen

Klaver werkt inmiddels alweer 25 jaar bij De Geus Bouw en Van der Hulst was in totaal 10 jaar in dienst toen hij met pensioen ging. “Er zijn collega’s die soms al wel 30 of 40 jaar bij De Geus Bouw werken”, vertelt hij. “Omdat we zulke trouwe klanten hebben, komt het wel eens voor dat je de panden die je hebt gebouwd, jaren later zelf weer staat te renoveren of zelfs af te breken!” Dat laatste was ook het geval bij de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van Bejo Zaden. “35 jaar geleden realiseerden wij het vorige kantoor en deze was aan vervanging toe”, vertelt Klaver. Het idee van nieuwbouw moest wel even groeien: renovatie en uitbreiding is uitgebreid overwogen. Studies wezen uit dat alleen nieuwbouw de huidige behoefte van Bejo Zaden kan invullen. “In 2021 werd het oude kantoor gesloopt. Hier is nu een prachtig nieuw en innovatief gebouw voor in de plaats gekomen.”

Groene innovaties en nieuwe technieken

Bij de bouw is het beste van het beste uit de kast getrokken als het gaat om duurzaamheid en hernieuwbare energie. “Het pand is heel zuinig”, vertelt Van der Hulst. “Het is zelfvoorzienend qua energie en klimaatneutraal, vanwege een 200 meter diepe bronboring voor aardwarmte. Daarnaast heeft het gebouw veel plat dak, dat compleet begroeid is. Het gebouw schreeuwt duurzaamheid en vernieuwing.”

Een uniek gebouw dat tot in de allerkleinste puntjes is afgewerkt.

Naast groene innovaties zijn er ook andere nieuwe technieken toegepast. Met de hulp van een GPS-systeem is het pand tot op de komma nauwkeurig qua afmetingen. “Er zit geen haakse hoek in dit gebouw, alles is rond, waarmee de organische opzet tot uitdrukking komt”, zegt Van der Hulst. “Die realisatie was nog best een uitdaging”, vult Klaver aan. “Daarom hebben we gebruik gemaakt van satellieten. Dat moet je zo zien: aan de hand van satellieten bepalen we de exacte coördinaten. Vervolgens ga je het veld in met een stok die verbinding maakt met die satellieten en een piepje geeft op het precieze punt van je bouwtekening.”

Alleen nieuwbouw kon de huidige behoefte van Bejo Zaden invullen.

Een onverwachte toegift

De afronding van dit enorme project betekende ook de afronding van de loopbaan van Van der Hulst. “En wát een einde is dit”, zegt hij. “Het was een enorme uitdaging, en het project heeft door verschillende factoren wat meer tijd gevraagd. Daardoor heb ik onverwachts nog een toegift gekregen, en ik ben blij dat ik dit mooie project nog samen met Pascal en de rest van het team heb mogen afmaken.”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Bejo Zaden
  • Architect ME-2 architecten bna
  • Aannemer De Geus Bouw B.V.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?