Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuw koelvrieshuis voor Maersk is duurzaam, energiezuinig en luchtdicht
De materialen, aansluitingen en detailleringen van de coldstore en het warehouse zijn zodanig gekozen, dat een luchtdichte box ontstaat. De sandwichpanelen van Isocab by Kingspan leveren hier een belangrijke bijdrage aan. (Beeld: Cordeel, Fotograaf: Rogier Bos)

Nieuw koelvrieshuis voor Maersk is duurzaam, energiezuinig en luchtdicht

Op de Maasvlakte in Rotterdam wordt druk gebouwd aan een nieuw koelvrieshuis voor het Deense logistieke bedrijf Maersk. De ambitie voor de nieuwbouw is het BREEAM ‘Excellent’ certificaat. Het ontwerp en de bouw zijn bovendien volledig in lijn met de zero-emissiedoelstelling van Maersk tegen 2040. Om de energieprestaties van de nieuwbouw naar het hoogste niveau te tillen, wordt nadrukkelijk aandacht besteed aan duurzaamheid, energiezuinigheid en luchtdichtheid. De materialen, aansluitingen en detailleringen van de coldstore en het warehouse zijn zodanig gekozen, dat een luchtdichte box ontstaat. De sandwichpanelen van Isocab by Kingspan leveren hier een belangrijke bijdrage aan, net als aan het behalen van specifieke brandnormen.

“Een koelvrieshuis bouwen, kun je maar één keer goed doen”, benadrukt Andre Pes, Commercieel Directeur Benelux bij Isocab by Kingspan. “De hoogste technische standaarden moeten van meet af aan het uitgangspunt zijn. Om opdrachtgevers, architecten en aannemers hierin te ondersteunen, schuiven wij graag zo vroeg mogelijk aan tafel. Bijvoorbeeld om op basis van de technische specificaties, gebruikerswensen en lokale omstandigheden de best passende panelen te adviseren. Wanneer een koelvrieshuis eenmaal is opgeleverd en de koelvriesinstallatie is ingeschakeld, blijft deze operationeel tot het gebouw weer wordt afgebroken. Na-isolatie is heel complex. Bespaar je vandaag op isolatiewaarden, dan betaal je daar dus 40 (!) jaar lang de prijs voor. Een prijs die als gevolg van de hoge (en onzekere) energietarieven flink
kan oplopen.”

Dampdichte scheiding

“De coldstore van Maersk wordt straks op een constante temperatuur van circa -25°C gehouden”, vertelt Pes. “Omdat de temperaturen buiten de muren van het koelvrieshuis ’s zomers met gemak kunnen oplopen tot +35°C of meer, is een strikte en dampdichte scheiding tussen binnen- en buitenklimaat noodzakelijk. Bijvoorbeeld om temperatuurschommelingen, koudeverliezen, rijp en ijsvorming te voorkomen. Onze sandwichpanelen met Quadcore isolerende kern dragen daaraan bij, met een lambda-waarde die meer dan 10% beter is dan traditionele PIR-isolatiepanelen.” Sales Manager Wim Polfliet: “Waar de BREEAM Rc-waarde voor koelvrieshuizen is vastgesteld op minimaal 10,5 m2K/W, halen onze Quadcore panelen een Rc-waarde van 12,5 m2K/W. De sandwichpanelen in dit project – voor buitenwand, dak, binnenwand en plafond – doen het beter dan de norm. Hierdoor heeft de eindklant de flexibiliteit om de binnentemperaturen in de toekomst aan te passen.” 

Natuurlijk staan of vallen deze prestaties met een deskundige montage, benadrukt hij. “Daarom zijn we heel blij met de samenwerking met montagepartner K.I.M. Nederland B.V., aan wie wij onze sandwichpanelen leveren. Bovendien dragen wij mede zorg voor de bewijslast. Bij bouwkundige aanpassingen gaat onze techniekafdeling graag terug aan de slag, zodat Maersk zeker is dat onze panelen aan alle bouwcriteria voldoen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details