Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Natuur in en om een experimenteel gebouw: Aeres Hogeschool wordt de groene long van Almere
Eén van de gevels wordt bekleed met zonnepanelen.

Natuur in en om een experimenteel gebouw: Aeres Hogeschool wordt de groene long van Almere

Het energieneutrale en circulaire gebouw krijgt niet alleen een groene omgeving, maar wordt zelf ook letterlijk groen dankzij beplanting aan de gevel en op het dak. Zo moet het een inspirerende leer- en werkomgeving worden.

Tijdens de Floriade van 2022 zal het gebouw dienstdoen als ontvangstgebouw.

Het nieuwe gebouw van de hogeschool komt op het terrein waar in 2022 de Floriade plaatsvindt. Het staat bij de ingang van de campus en zal tijdens de Floriade dienst doen als ontvangstgebouw. Hier komen onderwijs, onderzoek en wetenschap samen. Het is één van de eerste onderdelen van het Floriadeterrein dat bijna af is. “Het hele terrein wordt voorzien van groenvoorzieningen en ook binnen in het gebouw komt veel groen, met groene wanden en bomen ín het gebouw”, vertelt Reinold Jansen, projectleider bij Aannemingsmaatschappij Hegeman B.V.. Dit bedrijf is de bouwkundig aannemer voor de Aeres Hogeschool.

Het gebouw biedt veel mogelijkheden om elkaar te ontmoeten op een ontspannen manier.

WELL-certificaat

Onderwerpen die aan bod komen bij het hbo-onderwijs zijn food, nature en urban green. Het is dan ook geen wonder dat bij de bouw van de school veelvuldig rekening wordt gehouden met het milieu, circulariteit, duurzaamheid en het welzijn van de gebruikers. Zo is het doel om een WELL-certificaat te behalen, wat aangeeft dat de gezondheid en het welzijn van de gebruikers optimaal gewaarborgd zijn. Als materiaalgebruik is gekozen voor hergebruikte en herbruikbare materialen. Jansen: “De basis is een staalconstructie met een betonnen dak en souterrain, met daaroverheen een staalconstructie met betonnen vloeren en houtskeletbouw wanden. We hebben er 100% gerecyclede beton en gerecyclede toeslagproducten toegepast.”

Ook aan de binnenzijde van het gebouw is volop aandacht voor groen, met veel planten.

Groen in en op het gebouw

Elke gevel heeft een andere eigenschap en bijbehorende uitstraling, afhankelijk van de positie ten opzichte van de zon. Van de buitenkant wordt 25% bekleed met groen en één gevel wordt volledig bedekt met zonnepanelen. Behalve een hoogwaardige gevelisolatie krijgt het gebouw een triple solar energiedak, met collectoren die gebruikt worden voor de warmtekoudeopslag. Ook komt er op het dak een buitenruimte waar de schoonheid van het bijzondere gebouw optimaal beleefd kan worden.

Een groot deel van de gevels wordt bekleed met planten.

Het interieur wordt gemaakt van circulaire materialen die hergebruikt worden en in de toekomst ook opnieuw ingezet kunnen worden voor nieuwe projecten. Doorzichten maken contact tussen verschillende verdiepingen, lokalen en werkplekken mogelijk. Van binnen is de groene omgeving mooi zichtbaar, maar ook in het interieur is plaats voor bomen en planten. Al dit groen aan en op het gebouw wordt bewaterd met opgevangen regenwater.   

Aan de binnenkant van de school kijk je door de zonnepanelen heen naar buiten.

Extra flexibiliteit

De oplevering voor het gebouw staat gepland voor de bouwvak en dat gaat zeker lukken, volgens Jansen. Ook al beslaat de bouwperiode slechts een jaar, wat bijzonder kort is voor een dergelijk bouwwerk. “In de uitwerking hebben de experimentele elementen extra flexibiliteit nodig”, vertelt hij. “Dat geldt voor alle betrokken partijen, want het is beslist geen dertien-in-een-dozijngebouw. Dat brengt uitdagingen met zich mee, maar het is ook een mooi project met veel bijzondere onderdelen die je normaal gesproken niet tegenkomt. Daarom is het ook een erg mooi referentieproject.”  

Projectinfo 

Veilige steigerconstructie voor Aeres Hogeschool

Als alles volgens plan blijft verlopen, dan starten de studenten na de zomervakantie hun onderwijs in het nieuwe gebouw van de Aeres Hogeschool in Almere. In opdracht van Aannemingsmaatschappij Hegeman monteerde Derks Steigerbouw B.V. het steigerwerk rondom de ruwbouw, zodat de metselaars op een veilige manier hun werk konden doen. 

Derks Steigerbouw B.V. monteert en demonteert stalen en aluminium steigers en verhuurt steigermaterialen voor de bouw, industrie en particulieren. Voor het inpakken van steigerconstructies verzorgt Derks Steigerbouw B.V. ook krimpfolie en netten. Voor de nieuwbouw van de Aeres Hogeschool was de steigerbouwer vijf weken bezig. Directeur Eppo Derks vertelt: “We doen vaker projecten voor Aannemingsmaatschappij Hegeman en zusterbedrijf Jansman Bouw. Die samenwerking verloopt altijd goed, omdat beide partijen zich goed aan de gemaakte afspraken houden.”

Hegeman maakte de tekening voor de steigerconstructie en Derks Steigerbouw B.V. bouwde alles volgens de regels op. De steigermonteurs zijn allemaal hooggekwalificeerd en VCA gecertificeerd. Zo wordt aan alle strenge veiligheidseisen voldaan.

Projectinfo

Geen werk te groot, geen klus te klein

De Aeres Hogeschool in Almere wordt de groenste hogeschool van Nederland en daar hoort natuurlijk een groene gevel bij. Delen van de gevel zullen bedekt worden met levende planten en ook de materialen voor de overige geveldelen moeten vanzelfsprekend van een goede kwaliteit en duurzaam zijn. Cladding Team Holland uit Hoogeveen past hier daarom Neolife gevelbekleding toe.

De Neolife gevelbekleding bestaat uit natuurzuiver houtcomposiet. Jan Vermeulen van Cladding Team Holland vertelt: “Het wordt gemaakt van houtafval uit duurzaam beheerde Europese bossen en heeft een kleine koolstofvoetafdruk. Alle overige componenten zoals kleuringen en hechtmiddelen zijn vrij van oplosmiddelen, waardoor het voor 100% recyclebaar is. Het is niet alleen duurzaam voor het milieu, maar ook qua levensduur.”

Cladding Team Holland startte de werkzaamheden in het eerste kwartaal van 2021, onder het motto ‘geen werk te groot, geen klus te klein’. Het bedrijf is thuis in traditionele dak- en gevelbeplatingen, sandwichpanelen, hoogwaardige aluminium dak- en gevelafwerkingen, aluminium composiet gevelbeplating, biocomposiet gevelbekleding en keramische gevelafwerking. Hoewel het bedrijf jong is – opgericht in 2017 – hebben de directie en stafmedewerkers ieder meer dan 30 jaar ervaring in het vakgebied. Het bedrijf is actief in heel Nederland, met de nadruk op het gebied boven de lijn Arnhem-Den Haag.

Bouwinfo

Architect BDG architecten
Bouwkundig aannemer Aannemingsmaatschappij Hegeman B.V.
Projectmanagement HEVO
Bouwfysica/akoestiek en brandveiligheid DGMR
Constructie-ingenieur JVZ Ingenieurs
Installaties HOMIJ
Groenvoorzieningen De Koninklijke Ginkel Groep
BVO 4.000 m²

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details