Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Little C: Een stukje New York, aan de rand van de Rotterdamse binnenstad
Met stoere bakstenen gevels, grote raampartijen, expressieve stalen hekwerken en loopbruggen die de diverse gebouwen verbinden, ademt het gebied de sfeer van de New Yorkse wijk Greenwich Village.

Little C: Een stukje New York, aan de rand van de Rotterdamse binnenstad

Op de kop van de Coolhaven in Rotterdam, tussen het Erasmus MC en de Hogeschool Rotterdam wordt druk gebouwd aan Little C, een bijzonder woon-/werkgebied met 315 lofts en appartementen van 48 tot 296 m², 7.500 m² aan werkruimten, een parkeergarage met 246 parkeerplekken en 2.200 m² aan overige (plint)faciliteiten en horeca.

Tekst | Lieke van Zuilekom    Beeld | Sandra Koning

Met stoere bakstenen gevels, grote raampartijen, expressieve stalen hekwerken en loopbruggen die de diverse gebouwen verbinden, ademt het gebied de sfeer van de New Yorkse wijk Greenwich Village. Door het vele groen, de diverse pleintjes, de hippe, kleinschalige horeca en het nieuwe Coolhavenpark krijgt Little C bovendien een ontspannen, intiem stads karakter. De nieuwbouw is ontworpen door architect Jaakko van ’t Spijker, in samenwerking met landschapsontwerper Cor Geluk en Bert van Breugel van INBO. ERA Contour en J.P. van Eesteren ontwikkelen en bouwen samen de lofts en appartementen, kantoren, werkplekken, horeca en ateliers, die verspreid worden over in totaal vijftien gebouwen. Bovendien zijn beide TBI-bedrijven verantwoordelijk voor de gebiedsinrichting.

Little C wordt gerealiseerd op een van de laatste vrije bouwlocaties aan de rand van de Rotterdamse binnenstad. Een locatie die zich kenmerkte door rijbanen, veel beton, een trambaan en een grote zandbak, waar voorheen de parkeergarage van het Erasmus MC en Museum Boijmans Van Beuningen gevestigd was. “Onze ambitie was om deze desolate locatie om te turnen tot een hoogwaardig en aangenaam woon- en verblijfsgebied, dat weer aanhaakt op de rest van het stedelijk weefsel”, vertelt Job van Zomeren, directeur van ERA Contour. “In de ontwikkel- en ontwerpfase waren we nadrukkelijk op zoek naar een sterke, eigen identiteit. We wilden een buurt creëren waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten, maar ook een voorbeeld van hoe je in een hoge dichtheid kunt ontwikkelen, zonder dat het anoniem wordt. Cruciaal daarin is de aanleg van het park aan de voorzijde, dat overloopt in de groene Heemraadssingel en reikt tot aan het water van de Coolhaven.”

Op de kop van de Coolhaven in Rotterdam, tussen het Erasmus MC en de Hogeschool Rotterdam wordt druk gebouwd aan Little C.

New York style

De trambaan op de G.J. de Jonghweg is opgeheven en de rijbanen zijn versmald. Aan de drukke zijde van de Maastunnel is een afschermende, L-vormige bebouwing gecreëerd met vier woon-/werktorens en diverse kleine doorsteken, waardoor Little C in de luwte van het wegverkeer komt te liggen. Hierbinnen zijn elf kleinere torens opgetrokken, rondom drie gezamenlijke verblijfspleinen. Gekozen is voor gebouwhoogtes van 5 tot 11 lagen, waardoor de zon alle binnenpleintjes goed kan bereiken. “Stoere gevels met roodbruin metselwerk en grote raampartijen met robuuste, zwarte raamlijsten geven het gebied een authentiek en industrieel karakter”, aldus Van Zomeren. “De ‘New York style’ architectuur is bovendien doorgevoerd in de natuurstenen plinten, imposante gebouwentrees, ruwe ‘village’ bestrating, straatnaamborden en stalen noodtrappen en hekwerken, die speciaal voor dit project zijn ontworpen. Kabels langs en tussen de gevels laten het groen naar boven groeien, en zorgen zo voor sfeervolle, verzachtende onderdoorgangen. In combinatie met de vele voorzieningen wordt Little C niet alleen de perfecte woonomgeving voor alleenstaanden en starters, maar ook voor senioren en gezinnen, die nauw bij de planvorming zijn betrokken.”

Het leeuwendeel van de koop- en middenhuurwoningen is afgewerkt als loft. “Daarmee is onze rauwe, stedenbouwkundige visie ook doorgezet aan de binnenzijde van de woningen, die een open structuur, minimale muren en deuren en schoonbetonwanden hebben gekregen”, vertelt Van Zomeren. Alle 209 middenhuurwoningen zijn gekocht door belegger Bouwinvest, die het concept van ERA Contour en J.P. van Eesteren maximaal heeft omarmd. Daarnaast zijn 30 gastenkamers en studio’s ingericht voor Familiehuis Daniel den Hoed, waardoor kankerpatiënten en hun familie dicht bij elkaar kunnen zijn en elkaar kunnen steunen tijdens een behandeling in het Erasmus MC. Een loopbrug over de ’s-Gravendijkwal zorgt voor een snelle en directe verbinding met het medisch centrum. 

Gefaseerde oplevering

Het Familiehuis wordt in september opgeleverd. In de zes maanden daarna worden ook alle woontorens gefaseerd opgeleverd. In het voorjaar 2021 ronden ERA Contour en J.P. van Eesteren de inrichting van het binnengebied af en start de gemeente Rotterdam met de aanleg van het Coolhavenpark, vertelt Van Zomeren. “Bovendien zijn we recent gestart met de ontwikkeling van de Parkhaven, waarmee we het gebied logisch kunnen verbinden met Het Park.”

Projectinfo

‘Slimme woning is populair’

Als vertrouwde co-maker is Van den Pol Elektrotechniek actief op meerdere woonprojecten van ERA Contour. “Bij Little C zijn wij verantwoordelijk voor de complete E-voorzieningen, videofoon en data-installatie”, zegt Bob Oostendorp, Business Unit Leider Woningbouw. “Smart LED-verlichting draagt bij aan de duurzaamheid. Ook de brandmeldbeveiliging van de vluchtwegen nemen wij voor onze rekening.”

Little C kenmerkt zich door een grote variëteit. “Appartementen, lofts, studio’s: geen woning is hetzelfde.” Een aantal bewoners koos voor het slimme woningconcept dat Van den Pol aanbiedt. “Dit pakket wordt steeds populairder. Via een app kunnen bewoners onder meer lichtscènes inschakelen en verlichting op afstand bedienen. Ook bevat een slimme woning bewegingssensoren die zorgen voor energiebesparing en comfort.”

Ervaring in de stad

De woonblokken van Little C bevinden zich in verschillende bouwstadia. “Onze medewerkers verplaatsen zich regelmatig tussen de blokken. Bouwplaatslogistiek en planning luisteren dus nauw. Ook de stedelijke omgeving heeft impact. Zo is de aanvoer van materialen strak geregeld.” Grote steden zijn vertrouwd terrein voor Van den Pol. “De ruimte op de bouwplaats is vaak beperkt, bereikbaarheid vormt een uitdaging. Maar met onze ervaring hebben we hiervoor slimme oplossingen ontwikkeld. Ook in drukke steden kunnen we prima uit de voeten.”

Projectinfo

Circa 2.000 houten stelkozijnen en ruim 7.000 m² HSB-elementen voor project Little C

Timmerfabriek Frank van Roij gaat ook technisch uitdagende projecten niet uit de weg. Dat wordt onder meer bewezen in project Little C, waarvoor de Goirlese timmerfabriek in opdracht van Bouwcombinatie Little C V.O.F. in een zeer korte doorlooptijd circa 2.000 houten stelkozijnen en ruim 7.000 m² HSB-elementen heeft geëngineerd, geproduceerd en geleverd.

De stelkozijnen zijn digitaal uitgetekend door de uitgebreide engineerings­afdeling van Timmerfabriek Frank van Roij. “In Goirle hebben we de bouwkundige maatvoeringen en aansluitingen omgezet naar een praktische en maakbare detaillering”, vertelt ingenieur Robert Bierings. “Daarbij hebben we nadrukkelijk rekening gehouden met de waterdichtheid en hoge luchtdichtheidseisen in dit project.”

Een deel van de stelkozijnen is geïntegreerd in de houtskelet­­bouw­elementen, waaraan tevens hoge luchtdichtheidseisen werden gesteld. Bovendien had Timmerfabriek Frank van Roij te maken met hoge RC-waarden en diverse isolerende en dampremmende folies, die op de juiste manier verwerkt en aangesloten moesten worden. “Om een eenvoudige verwerking van de HSB-elementen mogelijk te maken, hebben we bovendien veel aandacht besteed aan de hijsbaarheid”, vertelt Bierings. “Net voor de bouwvak zijn de laatste HSB-elementen geproduceerd.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details