Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Kozijnen van bio-attributed PVC
Kozijnprofiel van bio-attributed PVC by Kömmerling.

Kozijnen van bio-attributed PVC

Duurzaam innoveren door ketensamenwerking

Profielleverancier Kömmerling en kozijnenfabrikant Kumij ontwikkelden gezamenlijk kunststof kozijnen van bio-attributed PVC. De innovatieve kozijnen en deuren werden voor het eerst toegepast bij de verduurzaming van negentien sociale huurwoningen in Steenwijk; een project van BAM Wonen. “Innovatie op het vlak van duurzaamheid is nooit klaar.”

Jelmer Bijlsma (Kömmerling) overhandigt certificaat van duurzaamheid aan Freddy van der Werff (Kumij).

In totaal gaat het bij dit project om ruim honderd kozijnen, voorzien van triple isolatieglas. Hiermee hebben de woningen na de renovatie een energielabel A+++. Jelmer Bijlsma, manager duurzaamheid en innovatie bij Kömmerling Nederland, kijkt tevreden terug op het project. “We hadden er vooraf alle vertrouwen in dat het goed zou verlopen, want het eindproduct is één-op-één te vergelijken met het alternatief. Toch is het fijn dat dit eerste project geslaagd is, want zo maken we als branche stappen om verder te verduurzamen.”

Kömmerling heeft al jaren goed contact met de betreffende grondstoffenleverancier. Twee jaar geleden klopte zij bij Kömmerling aan, met de vraag of zij kon werken met bio-attributed PVC. Kömmerling ging er voortvarend mee aan de slag en betrok ook VHZ Groep, het moederbedrijf van kozijnenfabrikant Kumij. Directeur Freddy van der Werff van Kumij: “Duurzaamheid is ook voor ons een speerpunt. We lopen als marktleider graag voorop en zoeken steeds naar verbetering en verduurzaming van onze producten. Samen met de andere schakels in de keten verlagen we zo onze CO2-voetafdruk en nemen we onze verantwoordelijkheid.”

Mooie praktijktest

De partijen gingen het gesprek aan met BAM Wonen, aannemer van het project in Steenwijk. De conclusie was dat dit een mooi project was om de nieuwe kozijnen in de praktijk te testen. Van der Werff: “BAM Wonen was zeer enthousiast om samen deze primeur op te pakken. Het is geweldig dat we zo als keten kunnen samenwerken, dan gaat het balletje rollen. We werken vaker samen, met name aan renovatieprojecten en we zijn gewend om volledig transparant te zijn naar elkaar. Dat werkt prettig samen.”

Het eindresultaat: een fraaie en aantoonbaar duurzame gevel.

Het enige verschil tussen deze kozijnen en traditionele kunststof kozijnen, is de grondstof; een restproduct dat ontstaat bij de verwerking van hout. Deze grondstof is al omgezet in PVC en kwalitatief en esthetisch is er dan ook geen verschil. Bijlsma: “Uiteraard moet het hele productieproces goed gedocumenteerd en gecertificeerd worden, zodat het aantoonbaar een fossielvrij product is. Dat vergt wel wat aandacht, omdat je moet zorgen voor onafhankelijke certificering en audits. Het enige nadeel van deze schaarse grondstof is dat het voorlopig nog wat kostbaarder is. Er moet nog verder opgeschaald worden en dat gebeurt ook, want steeds meer grondstoffenleveranciers investeren in het hergebruiken van olieachtige reststoffen voor nieuwe materialen. Ook wordt de wet- en regelgeving steeds verder aangescherpt, wat mij sterkt in de gedachte dat dit snel kan gaan.”

Wereldprimeur

Een wereldprimeur, waarop beide bedrijven erg trots zijn. Door de inzet van deze innovatie wordt op dit project circa 6.000 kilogram CO2 bespaard. Maar: innovatie op het vlak van duurzaamheid is nooit klaar, geven de twee aan. Het is immers pas twee jaar geleden dat het eerste 100% gerecyclede kozijn werd gemaakt en dat was toen ook een primeur. Van der Werff: “De stappen gaan nu snel en we kunnen steeds verder verbeteren. Uiteindelijk is dit weer een tussenstap. We krijgen veel enthousiaste reacties van andere bedrijven, die er ook mee aan de slag willen. Er zitten zelfs al vervolgprojecten in de pen. Dit was een mooi project om samen ervaring mee op te doen en dat is, na een gedegen voorbereiding, buitengewoon goed verlopen. We kunnen nu de blik verleggen naar uitrol in grotere projecten.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details