Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Koelen en vriezen met een energiezuinig koel-/vriessysteem
Het pand wordt gekoeld met natuurlijke koudemiddelen.

Koelen en vriezen met een energiezuinig koel-/vriessysteem

Koelen met natuurlijke koudemiddelen

Van Kempen Koudetechniek voorziet de nieuwbouw van Bieze Food Group in Nijkerk van de koel- en vriesinstallatie voor de gekoelde opslag, verwerkingsruimtes, expeditie en nieuwe vriesruimte. Er werd gekozen voor een energiezuinige oplossing, aangestuurd door het intelligente, in eigen huis ontwikkelde besturingssysteem VK-Dynamics.

Bieze Food Group breidt haar opslagcapaciteit op de locatie in Nijkerk uit met extra koelruimtes en een grote diepvriesruimte. Het gaat om zo’n 2.000 m2 vriesopslag met een hoogte van 13 meter, 2.100 m2 droge opslag en een kleine 2.000 m2 gekoelde opslag. De nieuwbouw sluit aan op het
bestaande warehouse.  

Maximaal gebruikmaken van restwarmte

Van Kempen Koudetechniek verzorgt de centrale installatie van het bestaande pand en werd ook voor de nieuwbouw gevraagd om de installatie te leveren en te plaatsen. Salesmanager Frank Boeijen van Van Kempen Koudetechniek: “We zijn al in een vroeg stadium bij het project betrokken, zodat we de meest optimale installatie konden ontwerpen voor onze klant. De koel- en vriesruimte wordt volledig gekoeld met natuurlijke koudemiddelen. Daarnaast wordt er maximaal gebruik gemaakt van de restwarmte: voor de basisverwarming van de kantoren, het ontdooien van de verdampers, het drogen van de koelruimtes, het verwarmen van de droge opslag en de ondervloerverwarming van de vriescel. De verwarming van de kantoren wordt daarbij ondersteund met een Daikin VRV-systeem met warmteterugwinning.”

Intelligent besturingssysteem

De installatie wordt bestuurd door het besturingssysteem VK-Dynamics van Van Kempen Koudetechniek. Dit zorgt voor een zo laag mogelijk energieverbruik tegen de beste koelprestaties. Het systeem is optioneel leverbaar met sturing op basis van de dagelijkse stroomprijzen (EPEX). “Het besturingssysteem anticipeert volledig automatisch op de stroomprijzen door extra koude te bufferen bij momenten van lage stroomprijzen en de cellen in rust te houden bij momenten van hoge stroomprijzen. De klant bepaalt zelf waar de grenzen liggen voor zijn product en wij schakelen de techniek daar volledig automatisch op. De eerste besparingsresultaten zijn echt super.”


Het project voldoet aan de BREEAM-eisen en is inmiddels opgeleverd. Tijdens dit project verzorgde Van Kempen ook nog de installatie voor een andere uitbreiding aan het pand: het ombouwen van een droge opslag naar een koelcel.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details