Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Betaalbaar, duurzaam en inclusief: Barendrechtstaat in Bloei
De groene straten van Bloei.

Betaalbaar, duurzaam en inclusief: Barendrechtstaat in Bloei

De Barendrechtse Vrouwenpolder ontpopt zich tot een groene oase met haar nieuwe kloppende hart genaamd Bloei. Deze woonwijk wordt het nieuwe thuis van 127 huishoudens, die gecharmeerd zijn van de integrale en inclusieve aanpak van gebiedsontwikkelaar Dura Vermeer Bouw Zuid West. Bloei bevindt zich nog in de ontwerpfase, maar de plannen staan als een huis.

Dura Vermeer gelooft dat iedereen een gezonde leefomgeving en gelijke woonkansen verdient. “Met het gevarieerde woonprogramma van Bloei, faciliteren we diversiteit en bieden we mogelijkheden aan alle generaties en portemonnees”, vertelt projectontwikkelaar Anneke van Driel van Dura Vermeer. Bloei omvat een gemêleerde verzameling aan smaken die samen één geheel vormen: van sociale en middenhuurwoningen tot betaalbare en hogere segment koopwoningen.

De stedenbouwkundige opzet activeert het buurtpark.

Ontmoeting stimuleren

Ontmoeten staat centraal in Bloei en Van Driel kan niet wachten om alle buren aan elkaar voor te stellen. “We hebben het buurtpark volledig betrokken bij de ontwikkeling en voorzien van een buurtpaviljoen en -huiskamer. Hierdoor wordt niet alleen het park geactiveerd, maar ook de ontmoeting onder buren gestimuleerd. De groene hofjes en autoluwe straten dragen ook bij aan het bevorderen van burencontact.”

Architect Mike Pennings van MoederscheimMoonen visualiseert al talrijke ontmoetingen: “We hebben overal aan gedacht. De zachte overgangen van de voortuinen naar de publieke buitenruimtes en het open karakter van de groene parkeerpergola’s zijn stuk voor stuk bevorderend voor een prettige leefomgeving en het sociale contact in Bloei. Door geen gebouwde parkeergarage te maken, besparen we ook nog eens ontzettend veel CO2-uitstoot, en zorgen we voor een maximaal oppervlak aan volle grond voor bomen.”  

Dit sluitstuk van Vrouwenpolder belooft een thuis te worden voor zowel bewoners als buurtgenoten. Het ontwerp sluit aan op de omliggende bebouwing: woningen met een kap aan de randen en platte daken in de kern, rondom het buurtpark. Daardoor stroomt Bloei organisch over in de omgeving.

Klimaat op één

Dat de omgeving en het klimaat belangrijke ijkpunten in de ontwikkeling van Bloei zijn, werd in de eerste fase van het project al duidelijk. Landschapsarchitect Elan Redekop van Felixx begon samen met Dura Vermeer een locatie- en klimaatanalyse. “Bloei ligt tussen de stad en de Oude Maas, in de polder. Door de hoge grondwaterstand infiltreert water lastig. Het gebrek aan bomen en koelteplekken zorgt voor hittestress. We zijn daarom aan de slag gegaan met het cascadeprincipe: het bufferen en vertraagd afvoeren van hemelwater op daken, in voortuinen en in bioswales. Ook worden er volop bomen in de volle grond geplaatst, die naast het opslaan van CO2 en het bevorderen van biodiversiteit ook zorgen voor verkoeling. Dit groene initiatief wordt voortgezet in de binnenhoven, waar de nadruk ligt op hout en groen. Auto’s zijn verscholen onder groene pergola’s, terwijl de houten achtergevels en galerijen bijdragen aan een aangename en natuurlijke omgeving.”

Betaalbaar en bereikbaar

In de eerste fase van het project dook Van Driel de omliggende wijk in. Op zoek naar wat er speelt in Vrouwenpolder “Het is een geliefde wijk, met een dorps karakter. Bewoners willen niet uit de wijk verhuizen, maar het eenzijdige woningaanbod zorgt ervoor dat zij niet kunnen door- of terugstromen. Bovendien is betaalbaarheid lastig.” Hier speelt Dura Vermeer op in met een divers woningaanbod. “Bloei krijgt verschillende woningtypes voor diverse doelgroepen. Zo ontstaat er een inclusieve wijk die tegelijkertijd de doorstroming op de Barendrechtse woningmarkt bevordert. Ik geloof dat Bloei een ontzettend leuk stukje Barendrecht gaat worden.”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Dura Vermeer Bouw Zuid West
  • Architect MoederscheimMoonen Architects
  • Landschapsarchitect Felixx Landschapsarchitecten

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details