Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Niet alleen standaardoplossingen, maar ook maatwerk’
De belasting op de balkons bepaalt grotendeels welk product er nodig is.

‘Niet alleen standaardoplossingen, maar ook maatwerk’

Constructieve koudebrugonderbrekingen

Schöck Nederland ontwikkelt, produceert en levert productoplossingen die bijdragen aan de kwaliteitsverbetering van gebouwen. Voor de bouw van het project Binck City Park in Den Haag leverde het bedrijf verschillende oplossingen voor constructieve koudebrugonderbrekingen. “De belasting op de balkons bepaalt grotendeels welk product er nodig is.”

De oplossingen van Schöck voor thermische isolatie, contactgeluidisolatie en wapeningstechniek zijn wereldwijd al in duizenden projecten toegepast. Jaap van de Kamp, technisch accountmanager prefab bij Schöck: “Voor Binck City Park, een projectontwikkeling van bouwende ontwikkelaar VORM, leverden we verschillende van onze producten aan de betrokken prefab betonleveranciers. In dit project werden onze Isokorf®-elementen toegepast voor het onderbreken van koudebruggen bij beton-betonaansluitingen. Daarnaast hebben we ook oplossingen voor beton-staal- of staal-staalaansluitingen. Deze oplossingen verbeteren de energie-efficiëntie van gebouwen. Daarnaast is in dit project ook ons Isolink®-systeem gebruikt: een systeem van glasvezelversterkte kunststof ankerstaven, die dienen als thermische onderbrekingen in betonconstructies. Dit wordt toegepast voor het verbinden van balkons, terrassen en betonnen wanden. Ook hiermee wordt warmteverlies verminderd.”

De grootte en verschillende toepassingen maken van Binck City Park een mooie referentie.

Advies en engineering

Voor dit project in Den Haag verschenen de producten van Schöck in eerste instantie op de tekeningen van de constructeur, die bekend is met de oplossingen van Schöck. Vervolgens kreeg het bedrijf na aanbesteding de opdracht van de betrokken prefab betonleveranciers Mombarg Betonelementen en HCI Betonindustrie. Vervolgens adviseerde Schöck over de toe te passen producten en verzorgde het bedrijf de engineering ervan. “Wij kiezen uiteindelijk de beste technische oplossing en het type. We kijken dan welke belasting er op bijvoorbeeld de balkonplaten komt, zoals balustrades of metselwerk. Deze belasting bepaalt grotendeels welk product er nodig is. Vervolgens maken wij hier een rapportage en tekeningen van. Het voorstel gaat dan naar de constructeur en die controleert of het systeem voldoet aan zijn eisen. De prefab betonleverancier bestelt vervolgens de elementen bij ons en stort die deels in de balkons. De balkons worden in hun geheel naar de bouwplaats gebracht en daar geplaatst. Als vervolgens de vloeren worden gestort, ontstaat er een mooie, constructieve verbinding die koudebruggen vermindert.”

Balkonplaten, galerijplaten en gevelbanden

Naast de balkonplaten zijn bij Binck City Park ook de galerijplaten verankerd met Isokorf®, net als een hele serie gevelbanden. Op elke verdiepingslaag wordt zo’n strook bevestigd. In totaal worden er zo’n 1.000 producten van Schöck gebruikt op dit project. 

Verschillende aspecten maken van Binck City Park een mooie referentie voor Schöck, zoals de grootte en de verschillende toepassingen. “We leveren niet alleen standaardoplossingen, maar ook elementen die we specifiek voor dit project hebben bedacht en ontwikkeld. Zo hebben we bepaalde staafafbuigingen ontworpen om alles passend te maken. Maatwerk dus.” 

Instructie op de bouwplaats

Al levert Schöck dan aan de betonindustrie, die de producten verwerkt in haar betonelementen, toch zijn de adviseurs wel op de bouwplaats geweest, vertelt Van de Kamp. “Eén van de geleverde producten, (Schöck) IDock®, wordt gebruikt voor een ‘natte’ achterafmontage van balkonplaten op de bouwplaats. Een van onze collega’s gaf daarom instructie op de bouwplaats. Dit product maakt het mogelijk om na de montage en het aangieten van een balkonplaat met een tijdelijke ondersteuning van ongeveer 48 uur weer verder te bouwen.”

IDock® is een product van Schöck dat speciaal is ontworpen voor het veilig en efficiënt monteren van prefab betonelementen. Het biedt een innovatieve oplossing voor het verbinden van betonnen balkons, galerijen en andere prefab betonelementen met betonnen gebouwstructuren. Hierdoor wordt niet alleen de thermische isolatie verzekerd, maar ook de structurele integriteit van de verbinding gewaarborgd. Het minimaliseert koudebruggen tussen betonelementen en het gebouw, wat resulteert in verbeterde energie-efficiëntie en thermisch comfort.

Een oplossing voor elke verbinding

Kortom, voor elke verbinding heeft Schöck een oplossing. De meest recente vinding van het bedrijf is IQlick®: een boutverbinding voor het (‘droog’) achteraf monteren. Alleen de adapter wordt meegegoten in het beton en vervolgens is de verbinding simpelweg vast te draaien met een bout. Voor Schöck Nederland zijn de werkzaamheden voor Binck City Park inmiddels afgerond. “Het was een mooi project om aan mee te werken en alles is prima verlopen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details