Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Kazerne als etalage voor de brandweer
In een jaar tijd heeft bouwbedrijf Kleijngeld de nieuwe brandweerkazerne langs de A59 in Waalwijk gerealiseerd, aan de hand van het ontwerp van Van Pelt architecten. (Beeld: LEEF Fotografie)

Kazerne als etalage voor de brandweer

In een jaar tijd heeft bouwbedrijf Kleijngeld de nieuwe brandweerkazerne langs de A59 in Waalwijk gerealiseerd, aan de hand van het ontwerp van Van Pelt architecten. “De locatie was een extra motivatie om deze opdracht te krijgen.”

Tekst | Tim van Dorsten    Beeld | LEEF fotografie

Een etalage voor brandweerauto’s, zo omschrijven Mark Schrurs en Eric van Pelt van Van Pelt architecten de transparante gevel van de nieuwe brandweerkazerne in Waalwijk. “De brandweer heeft een maatschappelijke functie en in het ontwerp hebben we dit karakter willen benadrukken”, zegt Schrurs, architect bij Van Pelt architecten. “Daarom hebben we gekozen voor een grote transparante gevel.”

Een gedeelte van de gevel is voorzien van witte gevelpanelen die beschikken over drie glansgraden: mat, zijdeglans en glanzend.

Het etalage-effect wordt nog eens extra benadrukt door de ligging van de nieuwe kazerne, op een zichtpunt aan de A59. En juist die locatie was voor het architectenbureau een belangrijke reden om stevig op deze opdracht in te zetten. “We werken veel voor overheidsinstanties en hebben veel ervaring met het ontwerpen van brandweerkazernes. Maar deze locatie is voor mij enorm bijzonder: ik rijd daar een paar keer per week langs”, geeft Van Pelt aan. “Toen we in het najaar van 2017 de uitnodiging van de gemeente Waalwijk voor de architectenselectie kregen, was dat dan ook een extra motivatie.”

Diezelfde redenering had ook Marcel Kleijngeld, eigenaar van bouwbedrijf Kleijngeld. Toen hij aan het eind van 2018 door de gemeente Waalwijk werd benaderd om mee te doen aan de aanbesteding voor de nieuw te bouwen kazerne, bedacht hij zich geen moment. “Als Waalwijkse aannemer wilde ik graag voor dit gebouw zorgen. Onze werkzaamheden aan de nieuwe kazerne hebben inmiddels tot veel positieve en enthousiaste reacties geleid.”

Bijna energieneutraal

Bij de gunning van de aanbesteding aan Kleijngeld, had Van Pelt al grotendeels voor het ontwerp gezorgd: een bijna energieneutraal gebouw (BENG), dankzij onder meer een luchtwarmtepomp, PV-panelen en een sedumdak. “Die duurzaamheid was ook een eis van de gemeente”, laat Schrurs weten. “Ze had aangegeven dat het gebouw moest voldoen aan de BENG-eisen en een gemiddelde GPR-score van 8,5, op een schaal van 1 tot 10.” Behalve de transparante gevel is Schurs erg blij op een ander aspect van de gevel. “We hebben dat gedeelte van de gevel voorzien van witte gevelpanelen die beschikken over drie glansgraden: mat, zijdeglans en glanzend. De soort glans hangt af van de stand van de zon en dat werkt erg goed. Daarnaast is de gevelbeplating milieu- en onderhoudsvriendelijk, wat bijdraagt aan de duurzaamheid.”

Schrurs is erg te spreken over de samenwerking met het bouwbedrijf. “In de praktijk werkt niet altijd alles precies zoals we het op papier bedenken, maar samen met Kleijngeld konden we steeds gericht naar een oplossing zoeken.” Dit beaamt Kleijngeld-projectleider Marcel Addink. “De aanpassingen zaten steeds in de details. Daarnaast stond Van Pelt altijd open voor alternatieve oplossingen, bijvoorbeeld over de constructieopbouw van de gevel. Hierdoor konden we ervoor zorgen dat we met FSC-hout hebben gewerkt.”

De remise, met zijn kenmerkende brandweerwagens is gepositioneerd op de hoek van het gebouw.

Jaar bouwtijd

Beide partijen zijn erg tevreden over de totstandkoming van de nieuwe kazerne, waarbij Van Pelt de directie voerde over de partijen die aan de bouw meewerkten. “Door de grote diversiteit aan materialen in het ontwerp waren veel leveranciers bij deze nieuwbouwkazerne betrokken”, zegt Schrurs. “Dit heeft echter nooit geleid tot problemen en discussies.” Dit beaamt Addink: “Dankzij goed overleg en goede samenwerking hebben we het gebouw in een jaar kunnen voltooien.”

Bouwinfo

Opdrachtgever Gemeente Waalwijk
Ontwerp Van Pelt architecten
Uitvoering Bouwbedrijf Kleijngeld

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details