Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Karakteristiek schoolgebouw krijgt tweede leven als toekomstgerichte leeromgeving

Bouwen voor de toekomst, met respect voor het verleden. Onder dat motto is het Christelijk Lyceum Veenendaal verduurzaamd en grotendeels vervangen door nieuwbouw.

default
Het ruim 50 jaar oude gebouw kan weer 50 jaar mee.

Tekst | Patricia van der Beek

Beeld | Burgland Bouw

11 juni 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Ondanks deze grote ingreep is het karakter van het ruim vijftig jaar oude gebouw nog altijd zichtbaar en voelbaar. 

Het middendeel van het schoolgebouw is vervangen door nieuwbouw.

In opdracht van het Christelijk Lyceum Veenendaal verzorgde HEVO het projectmanagement van de nieuwbouw met hergebruik. Architectenbureau NOAHH maakte het ontwerp en heeft samen met Interieurarchitectenbureau EX Interiors het interieur ontworpen. Burgland Bouw voerde, in opdracht van HEVO, de bouwkundige werkzaamheden uit. “Vanuit onze ervaring in de scholenbouw dachten we mee over de uitvoering van het bestek”, zegt projectcoördinator Bertus van Dam van Burgland Bouw. “Daar stond onder meer in dat het bestaande casco zo veel mogelijk behouden moest blijven. Uit technisch en financieel oogpunt is ervoor gekozen om het middendeel van het schoolgebouw te vervangen door een nieuw, drielaags bouwvolume. De zijvleugels zijn voor 44% blijven staan, compleet kaal gemaakt en opgenomen in de nieuwbouw. Hierbij heeft de rechtervleugel er een verdieping bij gekregen. Van de linkervleugel sloopten we de bovenste bouwlagen en de achterste helft.”

Oude gebouw leeft voort

Circulariteit, hergebruik van materialen en identiteit stonden centraal in het ontwerp en de uitvoering van het Christelijk Lyceum Veenendaal. “Hieraan gaven we in de eerste plaats invulling door een deel van het casco te behouden”, zegt Van Dam. “Van het gesloopte deel is zo veel mogelijk hergebruikt. Het puin is bijvoorbeeld als granulaat verwerkt onder het straatwerk en gebruikt als terreinaanvulling. De panelenwanden, stalen randbalken, lampen en vele andere producten en materialen hebben elders een tweede leven gekregen. Van de gordijnen zijn zelfs hangmatten en tasjes gemaakt.” Ook esthetisch gezien leeft het oude gebouw voort in het nieuwe. Zo is de herkenbare rigide betonstructuur intact gebleven en nog zichtbaar in de zijgevels. Het stenen mozaïek dat de muur naast de oude rectorskamer vormde, is bewaard en geplaatst in de bezoekersingang. Eén van de ruim tweehonderd betonnen kolommen is bewust niet gestuct als zichtbare herinnering aan de opgenomen oude constructie. De sheddaken van de nieuwbouw verwijzen naar de vroegere Veenendaalse industrie.

Multifunctionele trap in het atrium.

Atrium als kloppend hart

Voor de vormgeving van het interieur sloegen NOAHH en EX Interiors de handen ineen. Geïnspireerd op de onderwijsvisie van het Christelijk Lyceum Veenendaal creëerden ze een open en dynamische leeromgeving, met het atrium als kloppend hart. Van Dam: “Het atrium fungeert als ontmoetingsplek vanaf waar de leerlingen uitwaaieren naar de rest van het gebouw, maar ook als inspirerend leerlandschap met verschillende werk- en leerplekken. Kenmerkend zijn de imposante trappen, die tevens dienstdoen als informele leerplek of als tribune bij bijvoorbeeld ouderavonden of voorstellingen.”

Betonnen casco, houten binnenafwerking

Burgland Bouw startte in september 2019 met bouwen. Van Dam licht de werkzaamheden toe: “We maakten het casco met in het werk gestorte funderingsbalken, kanaalplaatvloeren, prefab betonnen wanden en prefab betonnen kolommen met daaroverheen stalen liggers. We pasten prefab beton toe voor de liftschacht en kanaalplaatvloeren voor de verdiepingen en het dak. De lichtstraten realiseerden we met tachtig Velux-ramen. De gevel zetten we dicht met HSB-elementen, met rockpanel als gevelbekleding.” Burgland Bouw bracht dezelfde gevelbekleding op de bestaande bouwdelen aan, om een eenduidig beeld te creëren. Aan de binnenzijde van zowel de nieuwbouw als de bestaande delen zijn troffelvloeren, metalstudwanden en systeemplafonds aangebracht. Van Dam: “Een deel van de wanden en plafonds in het atrium zijn afgewerkt met hout. Dat geeft het gebouw een warme uitstraling en aangename sfeer.”

De betonstructuur is intact gebleven.

Goed verlopen

Op 12 november 2020 leverde Burgland Bouw het nieuwe schoolgebouw op. Van Dam blikt terug op een goed verlopen bouwproces: “De samenwerking met HEVO en het Christelijk Lyceum Veenendaal verliep prettig. Dat geldt ook voor de afstemming met de installateur en de andere partijen. Mooi dat we eraan bijgedragen hebben dat dit ruim vijftig jaar oude gebouw, met behoud van zijn karakter, weer vijftig jaar mee kan.”  

Bouwinfo

Opdrachtgever
Christelijk Lyceum Veenendaal

Architect
NOAHH, Amsterdam

Bouwkundig aannemer
Burgland Bouw, Dodewaard

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
  • Z&R

    Z&R

    Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

    Naar website
  • Profiel

    Profiel

    Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

    Naar website
  • I&L

    Instore & Livecomm

    Platform over beurzen, retail & online business

    Naar website
  • I&B

    Installatie & Bouw

    Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

    Naar website
  • GWW

    Grond / Weg / Waterbouw

    Platform over civiele techniek & infrastructuur

    Naar website
  • B&S

    Beton & Staalbouw

    Platform over beton en staal in de bouw

    Naar website
  • Gevelbouw

    Gevelbouw

    Platform over gevels, glas & daken

    Naar website
  • badz

    Bouwen aan de Zorg

    Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

    Naar website
  • mediagroeplogo

    Binnenwerk

    Platform voor de interieurbouwbranche

    Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details