Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Intralogistieke processen automatiseren begint al bij het ontwerp’
De stalen rekken van SSI SCHÄFER kunnen zodanig geëngineerd worden, dat zij tevens fungeren als stalen draagconstructie.

‘Intralogistieke processen automatiseren begint al bij het ontwerp’

De meeste logistieke dienstverleners stappen slechts één keer in hun carrière over van een statisch naar een automatisch (hoogbouw)magazijn. Dat hun kennis op dit vlak beperkt is, is dus logisch. “Maar ook veel adviesbureaus, constructeurs en aannemers zijn nog gewend aan het statische magazijn, waarin (vloer)lasten eenvoudig berekend kunnen worden”, vertelt Steve Vercammen, Sales Manager Automated Solutions bij SSI SCHÄFER. “Nu de vraag naar (semi)automatische oplossingen stijgt, komt de markt voor flinke uitdagingen te staan. Bij de automatisatie van intralogistieke processen heeft de technologie namelijk essentieel invloed op hoe gebouwen ontworpen moeten worden. SSI SCHÄFER is thuis in deze materie en treedt graag op als projectpartner; vanaf de eerste gesprekken tot en met montage, beheer en onderhoud.”

‘Doordat wij flexibel zijn in lengte, breedte, hoogte en indeling kunnen wij voor elk magazijn een passende technische oplossing adviseren en realiseren.’

Of bedrijven nu kleingoed, volumineuze goederen of pallets willen opslaan: SSI SCHÄFER biedt een breed scala aan intralogistieke totaaloplos­singen voor opslag, transport, picking, handeling en robot­isatie van pallets, bakken en kratten. Van manuele en semiautomatische opslagsystemen t/m volledig geautomatiseerde magazijnen. “Onderscheidend aan SSI SCHÄFER is dat wij alle magazijnoplossingen zelf maken”, vertelt Vercammen. “Hierdoor zijn klanten verzekerd van één projectpartner voor het complete systeem. Maar ook van een perfecte kwaliteitsbewaking, van advies en ontwerp t/m montage, beheer en onderhoud. En doordat we (inter)nationaal opereren, kunnen we ook uitbreidingsprojecten perfect faciliteren.”

Flexibel in maatvoering en indeling

“Magazijninrichting betreft altijd maatwerk”, aldus Vercammen. “Gelukkig nemen de meeste klanten al in een heel vroeg stadium contact met ons op, zodat we klantwensen en bouwkundige voorwaarden perfect kunnen afstemmen. In een bouwteam met de klant, architect, constructeur en adviseur zoeken wij steevast naar de beste ruimte-indeling. Maar ook naar de beste handeling: manueel, semi-geautomatiseerd of volledig geautomatiseerd. Immers stelt een automatisch magazijn andere eisen dan een statisch magazijn.” Het ontwerp van een automatisch magazijn bepaalt het gebouwontwerp en niet andersom, benadrukt hij. “Hierbij moet rekening gehouden worden met o.a. vloerdiktes, locaties voor bouwkolommen, beschik­bare hoogten, utilities, brandveiligheid en de integratie van een technische werkruimte, control room en/of spareparts­magazijn. Een intra­logistieke integrator is in dit geval onontbeerlijk. Doordat wij flexibel zijn in lengte, breedte, hoogte en indeling kunnen wij voor elk magazijn een passende technische oplossing adviseren en realiseren.”

‘Doordat wij flexibel zijn in lengte, breedte, hoogte en indeling kunnen wij voor elk magazijn een passende technische oplossing adviseren en realiseren.’

Sneller, beter en efficiënter

Anno 2022 ziet SSI SCHÄFER een groeiende vraag naar geautomatiseerde magazijnen, waarin geen mensen meer nodig zijn. “Met onze Logistic Solutions (LS) spelen wij in op het enorme tekort aan magazijnmedewerkers. We maken orderpickprocessen sneller, beter en efficiënter, waardoor bedrijven ook in deze uitdagende markt hun groei kunnen doorzetten”, vertelt Juul Janssen, Marketing Specialist België en Nederland bij SSI SCHÄFER. Een klassiek automatisatietraject neemt volgens Janssen en Vercammen met gemak twee tot drie jaar in beslag, vanaf de eerste gesprekken t/m de ingebruikname. “Bedrijven die binnen drie jaar willen automatiseren, moeten dus nú al in actie komen.”

Zelfdragend magazijn

Door een tekort aan beschikbare ruimte groeit bovendien de vraag naar hoogbouwmagazijnen. “Niet verwonderlijk, want hiermee kan de hoogste densiteit in opslag worden bereikt”, aldus Vercammen. “Echter brengen hoogbouwmagazijnen ook specifieke uitdagingen mee. Onder andere wind-, sneeuw- en hemelwaterlasten nemen toe en vragen om grote kolommen, die de vrije gebouwindeling teniet doen. Ook hier biedt SSI SCHÄFER een oplossing voor. Onze stalen rekken kunnen namelijk zodanig geëngineerd worden, dat zij tevens fungeren als stalen draagconstructie. Hierdoor ontstaat een zelfdragend magazijn, ook wel bekend als silobouw, waaraan de gevelafwerking en dakconstructie direct bevestigd kunnen worden. Deze techniek wordt vandaag al veelvuldig toegepast binnen grote koel-/vriesmagazijnen.”

Een stukje geschiedenis…

Het succesverhaal van SSI SCHÄFER begint al in 1937, als Fritz Schäfer een bedrijf opricht voor de productie en verkoop van stalen plaatwerkproducten. “De grote doorbraak volgde in 1953 met de introductie van de Lager-Fix magazijnbak”, vertelt Janssen. “Dankzij het unieke bakontwerp met schuine frontopening werden kleingoedproducten nóg eenvoudiger en sneller toegankelijk. Bovendien konden de bakken eenvoudig worden gestapeld. In de jaren die volgden, is het design steeds geoptimaliseerd. Zowel van de bakken als van de stalen rekken. Ook zijn nieuwe markten aan­geboord en verschillende bedrijven overgenomen, waardoor een totaalleverancier voor intralogistiek is ontstaan. Inmiddels is SSI SCHÄFER van alle industrieën thuis: van health & care tot fashion, food & beverage, retail en industrie, die elk hun specifieke oplossingen vragen.”

Samen werken aan moderne klantoplossingen

Afgelopen juni hebben de medewerkers van SSI SCHÄFER hun intrek genomen in een nieuw, hypermodern bedrijfspand in Oosterhout, waarin nog meer mogelijkheden zijn voor samen­werking in projectteams. “Want dat is in de huidige markt zonder meer nodig om moderne klant­oplos­singen te ontwikkelen”, aldus Janssen. Onderdeel van de nieuwbouw is het Training & Experience Center, waar (potentiële) klanten de manuele en semiautomatische opslagsystemen van SSI SCHÄFER vrijblijvend kunnen bekijken én beleven. Bij volledige automatisatie van het magazijn nemen de salesadviseurs u graag mee naar een van de vele referentieprojecten. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details