Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Innovatieve staalbouwer loopt voorop in BIM
Bij BioPartner 5 in Leiden heeft Vic Obdam van de ruim 250 ton aan staal voor de constructie van het gebouw maar liefst 170 ton aan donorstaal gebruikt.

Innovatieve staalbouwer loopt voorop in BIM

Vic Obdam is een begrip in de staalbouwwereld. Onder het mom van ‘bijzondere gebouwen vragen om een hoogwaardig geraamte’ levert het familiebedrijf een bijdrage aan de meest uiteenlopende projecten. Projecten die steeds meer volledig in BIM worden uitgewerkt. “Een belangrijke evolutie”, vindt directeur Pieter Klijn. Hij is van mening dat 3D-modelleren door alle uitvoerende partijen in de (nabije) toekomst een vereiste is met het oog op een duurzame en circulaire economie.

In basis leent nieuwbouw zich erg goed voor een BIM-aanpak.

Vic Obdam is sinds de oprichting in 1984 uitgegroeid tot een bedrijf dat klanten bijstaat in het realiseren van complexere staalconstructies. “Hoewel we nog graag de lokale aannemers voorzien van de nodige onderdelen voor kleinschaligere bouw, ligt onze kracht in het meedenken met klanten wanneer de uitdagingen groter en moeilijker worden”, zegt Klijn. “Hierbij kan gedacht worden aan logistieke vraagstukken; hoe wordt in één dag een constructie op 100 meter hoogte geplaatst? Maar ook renovatieklussen in monumentale panden pakken we graag aan. Daarbij komt de ervaring van bijna 40 jaar staalbouw goed van pas. Waar moet je rekening mee houden als er een nieuwe constructie in een pand van meer dan honderd jaar oud geplaatst moet worden?”

‘We brengen dus de werkelijkheid in het 3D-model, maar andersom brengen we de informatie weer terug naar de bouw.’

Point cloud

BIM is een relatief jonge ontwikkeling in de bouw. Klijn: “Toch merken we dat vooral de laatste jaren er door klanten en ontwerpende partijen steeds meer aandacht naar uitgaat. In basis leent nieuwbouw zich erg goed voor een BIM-aanpak. Mede door de komst van 3D-scantechnieken zien we dat renovatiewerken ook in BIM opgepakt worden. Voor renovatieprojecten waarbij de bestaande situatie en constructie in kaart gebracht moet worden, sturen we onze inmeter op pad met de Total Station en 3D-scanner. Die combinatie maakt dat we in staat zijn om de bestaande situatie in ons 3D-model door middel van een point cloud te importeren. Ten behoeve van het uitzetten van bijvoorbeeld de ankers gebruiken we weer de informatie uit ons 3D-model. We brengen dus de werkelijkheid in het 3D-model, maar andersom brengen we de informatie weer terug naar de bouw.”

Onder het mom van ‘bijzondere gebouwen vragen om een hoogwaardig geraamte’ levert Vic Obdam een bijdrage aan de meest uiteenlopende projecten.

Noordwest Ziekenhuis

Momenteel pakt Vic Obdam samen met Ooijevaar | bevlogen bouwers de gevelrenovatie van het Noordwest Ziekenhuis in Den Helder op. “Hier wordt de gehele gevel gerenoveerd terwijl het ziekenhuis in bedrijf is”, zegt Klijn. “We plaatsen op de bestaande gevelbanden een staalconstructie die de nieuwe gevel gaat ondersteunen. Pas nadat de nieuwe gevel wind- en waterdicht is, zal de bestaande gevel verwijderd worden. Ook dit werk is en wordt op voorhand gescand, waarbij zelfs de scanning van de bestaande betonwapening middels point cloud wordt gedeeld. Op dit project vindt wekelijks een BIM-overleg plaats waarbij de uitvoerende partijen gezamenlijk de details op elkaar afstemmen. Hierbij worden de 3D-modellen van zowel de ontwerpende als uitvoerende partijen op elkaar afgestemd in een coördinatiemodel. Deze manier van werken levert vroegtijdig inzicht op in de nodige werkzaamheden. Via het coördinatiemodel worden de raakvlakken met alle onderaannemers efficiënt in kaart gebracht.”

Vic Obdam is een begrip in de staalbouwwereld.

Circulaire economie

Door de bouwketen te laten samenwerken in BIM worden clashes voorkomen en faalkosten tot een minimum gereduceerd, weet Klijn inmiddels uit ervaring. “Onze ambities op het gebied van BIM zijn nauw verbonden met onze ambities op het gebied van circulaire staalbouw. Om de toekomst voor volgende generaties veilig te stellen, is het wereldwijd nodig om de uitstoot van schadelijke stoffen terug te brengen. Wij zijn ervan overtuigd dat dat betekent dat er in de staalbouw meer materiaal hergebruikt kan en moet worden. Dat hebben we reeds bewezen bij de realisatie van BioPartner 5 in Leiden. Als het aan ons ligt, gaat dat in de toekomst nog veel meer gebeuren. BIM heeft hierin een cruciale rol, in combinatie met het materialenpaspoort. Het resulteert voor zowel demontagebedrijf, aannemer en staalbouwer in een samenwerking waarin de doorlooptijd van een project ingekort wordt en het energieverbruik wordt geminimaliseerd. En voor de gebruiker/beheerder van het gebouw is het 3D/BIM-model bruikbaar voor het plannen van meer-jaren-onderhoud of als naslagwerk voor een eventuele verbouwing.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details