Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Het atrium.

In recordtempo gebouwd: Schoolgebouw met hoogwaardige afwerking

Burgland Bouw bouwde in Rosmalen in recordtijd een nieuw schoolgebouw voor het Rodenborch College: een samenvoeging van het Jeroen Bosch College uit Den Bosch en het Rodenborch College in Rosmalen. De nieuwe school opende dit schooljaar voor het eerst haar deuren. “Onder andere het hoogwaardige afwerkingsniveau maakt het een bijzonder project.”

De bouw ging in het voorjaar van 2021 van start en het pand werd in juli 2022 opgeleverd. Het schoolgebouw beslaat in totaal bijna 17.000 m2 en bestaat uit een onderwijs- en sportgedeelte: 12.634 m² onderwijs en 4.356 m² sport. Projectcoördinator Arie Huigen van Burgland Bouw: “Het was een flink project, waarbij we samenwerkten met zo’n zeventig onderaannemers en leveranciers. Op hoogtijdagen liepen we met zo’n honderd mensen op de bouwplaats rond, bijvoorbeeld als er overlap was in de gevelfase en de start van de afbouw. Door te bouwen in fases en door strakke planningen te maken, konden we eerder dan verwacht opleveren.”

De school heeft een hoogwaardig afwerkingsniveau.

Gestroomlijnd bouwproces 

Het onderwijsgedeelte van het gebouw bestaat uit drie vleugels van drie bouwlagen met middenin een centraal atrium. Er werd in een treintje achter elkaar aan gewerkt: starten met de eerste bouwlaag van de eerste vleugel, dan de eerste bouwlaag van de tweede en derde vleugel en dan verder met de tweede bouwlaag van de eerste vleugel. Huigen: “Ook de gevelafwerking en de afbouw draaiden mee in dit treintje en dat verliep heel soepel. De onderaannemers waren allemaal partijen waarmee we vaker werken, dus zij wisten ook precies wat er wanneer moest gebeuren.”

Voor de bouw van het schoolgebouw werd gebruik gemaakt van veel prefab elementen, zoals houtskelet, prefab betonkolommen, breedplaatvloeren en de aluminium buitengevel. Omdat de school ligt in het uitbreidingsgebied tussen Rosmalen en nieuwbouwwijk De Groote Wielen, was er voldoende ruimte op en om de bouwplaats voor de opslag van deze onderdelen. Qua duurzaamheid voldoet het schoolgebouw aan de BENG-normen (bijna energieneutraal gebouw). Op het dak komen zonnepanelen, er vindt warmteterugwinning plaats en zowel warmte als koude wordt opgewekt met energiezuinige warmtepompen. 

Het Rodenborch College is een zogeheten LOOT-school, waardoor er veel focus op sport is.

Strenge eisen voor sporthal

Het Rodenborch College is een zogeheten LOOT-school, waardoor er veel focus op sport is. Eén van de twee nieuwe sporthallen voldoet dan ook aan de eisen van NOC*NSF voor profsport. “Daar mocht bijvoorbeeld het beslag op de deuren niet uitsteken, omdat er intensief gesport wordt. Daarnaast waren er richtlijnen voor scoreborden, belijningen en de hoogte van de sporttoestellen. In de ‘gewone’ sporthal zit dan weer een klimwand voor recreatief gebruik.” Bij het sportcomplex kwam ook een sportkantine. De gemeente verhuurt de sporthal ook voor bijvoorbeeld zaalvoetbal of ander recreatief gebruik.  

Bijzonder project

De bouw is erg soepel verlopen, vindt Huigen. “Je komt bij elk project uitdagingen tegen, maar de vraag is wanneer en hoe je ermee omgaat. Het liefst kom je er natuurlijk zo vroeg mogelijk achter. Aan de tekentafel kun je nog iets aanpassen, maar als een element op de bouw is, is er niet veel meer aan te doen. Dus hebben we alles goed voorbereid en bijvoorbeeld elke twee weken overlegd met de afbouwer. Als je vooruit blijft kijken, kun je nog bijsturen. En dat heeft een positieve invloed op de planning, de kwaliteit en de sfeer op
de bouwplaats.” 

Huigen is trots op het project en blij met de prettige samenwerking met zowel de school en directievoerder Hevo als de onderaannemers. “Dit is de grootste school die wij ooit gebouwd hebben. Het hoogwaardige afwerkingsniveau vind ik erg bijzonder. Het atrium is prachtig en ook de personeelskamer is erg mooi. Wat het voor ons een nog specialer project maakte, is dat we ook het vaste interieur mochten leveren en aanbrengen: van de personeelskeuken tot de uitgiftebalie, lockers en vitrines. Door de fijne samenwerking konden we de school in recordtijd bouwen in een
hele goede kwaliteit.”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Ons Middelbaar Onderwijs
  • Architect RoosRos Architecten
  • Hoofdaannemer Burgland Bouw
  • Installateur E en W WSi Techniek

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details